… og andre buskvekster

Det er mye stress. Ikke bare sånn akkurat nå, denne måneden, den høsten, dette året, men stort sett hele tiden. Og stort sett for alle. Til og med unger er stressa! Hvordan ble det sånn? Eller, kanskje viktigere, hvordan få et mindre stressa liv?

Er løsningen å si nei til nok ting, altså redusere mengden aktiviteter? Eller har det med innstilling å gjøre? Begge deler?

Kanskje det er begge deler. Deler av problemet er for min egen del helt klart knyttet til at det er utrolig mange ting som må gjøres, ordnes, avgjøres Å prioritere riktig og si nei mange nok ganger (og det er en del!) er ikke så lett som det høres ut.

Jeg må i denne anledning få bringe videre en illustrasjon Rasmus fortalte meg. Den er som følger (og se det for deg mens du leser):

Når en setter gulrøtter, setter/strør (stryk det som ikke passer) en frø tett i tett i en lang rekke. Når det har vokst litt, går en over hele rekka og tar bort ca. 5 cm med gulrøtter. Altså: En gulrot, fem cm i bosset, en gulrot, 5 cm i bosset. Grunnen til at bonden gjør dette, er at hvis ikke blir gulrøttene på størrelse med peanøtter. For hvis det er for tett med gulrøtter, får ingen av de plass til å vokse seg til rett størrelse. På samme måte er det med våre prioriteringer. Det er ikke nok å ta bort/si nei til de dårlige tingene (ugresset), men faktisk må vi si nei til ganske mange gode ting (resten av gulrøttene), og det er mye vanskeligere. Men hvis noe av det vi gjør skal vokse seg skikkelig er vi faktisk nødt til å si nei til veldig mange gode ting.

Parallelt med dette, eller kanskje i sammenheng med dette, kjenner jeg et utrolig behov for å trekke meg tilbake. Ikke bare sette meg på rommet alene, men mer å reise opp i en hytte og sitte en måned. Vi skal på retreat med skolen i begynnelsen av desember, og det blir sjefs! Gleder meg en del til det! :)

Jeg prøver å finne ut hvordan jeg kan kombinere det å ha mye å gjøre med stillhet og tilbaketrekning. Er det mulig? Hvordan kombinere en krevende og oppjaget tjeneste/jobb med et rikt indre liv? Hm. Skal tenke litt mer på det, og heller gi beskjed hvis jeg finner ut av det. Tips og gode råd mottas med takk.

Dette innlegget ble postet 15. november 2003 kl. 21:34 og er kategorisert under Ukategorisert. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar