Hallo? Er du der?

Etter en til dels svært opphetet diskusjon hos TallSkinnyKiwi (som heldigvis endte godt), står det igjen en del spørsmål om hvordan vi forholder oss til denne type kommunikasjon (den typen som foregår via tastaturet). Når Kiwi ikke svarte eller involverte seg i diskusjonen fra fredag til mandag ble det sett på som i beste fall merkelig, i verste fall arrogant. Det viste seg i ettertid at han hadde vært off-line noen dager, noe som ikke ble tatt opp som en aktuell forklaring en gang.

Sier det noe om hvordan vi oppfatter kommunikasjon på nett? Kan det tenkes at vi blander sammen kommunikasjonen ansikt til ansikt med den vi gjør på nett og via sms på en måte som gjør det umulig å unngå misforståelser?

Her og nå?

Vi oppfatter kanskje de nye kommunikasjonsformene (web, epost, sms) som at den vi kommuniserer med er akkurat her, akkurat nå. Hvis vi f.eks. ikke får svar på en melding, tenker vi veldig raskt: «Hvordan skal jeg tolke det?» eller i beste fall: «Hvorfor svarer han/hun ikke?» Det er selvsagt mulig at vedkommende ikke har med seg mobilen (eller er det egentlig det?), men det blir fort oppfattet som fornærmende å ikke få svar på en melding via sms eller msn. (Andre erfaringer/meninger om dette?)

Hvor?

En annen interessant ting i samme gata: Thomas og jeg satt på kontoret, og han hadde akkurat skrytt av at han nå hadde fått gang på MSN Messenger (gratulerer, Thomas!). Så satt han og snakte med noen på MSN, hvorpå Svein Arne Fasseland kom inn og sa at de måtte gå. Thomas svarte at han måtte bare «avslutte en samtale her,» og Fæsen svarte: «Med han?» (Og pekte på meg, som satt der stille og rolig uten å si et ord.) «Nei, nei,» sier Thomas og peker på skjermen, «her.» «Jaha,» sier Svein Arne, «hvor er han/hun da?»

Og det var egentlig et litt rart, eller i det minste uvesentlig, spørsmål. Når en snakker med noen på MSN, epost eller mobiltlf. er det jo umulig å vite hvor de er fysisk, men det betyr jo egentlig ikke så mye. For oss er det jo helt naturlig, men for en del av de som ikke har vokst opp med (evt. lært seg) ny teknologi må det jo virke merkelig? Vi kan snakke med noen uten å vite om de er i huset over gata eller i Thailand på ferie, og det er ikke viktig for oss. Eller er det viktig?

Dette innlegget ble postet 24. februar 2004 kl. 18:14 og er kategorisert under Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar