Aggresjon

Gunnar Elstad, en kjent sjelesørger er på besøk på ACTA noen dager, og det er utrolig spennende. Her er et lite utdrag om aggresjon.

Tre former for aggresjon:

 • Raseriet er som regel syndig. Det ønsker å såre, skade eller skremme andre. Det slår ut i mord, vold, ødeleggelse, hærverk, harde ord, kjefting, raserianfall, o.l.
 • Fornærmelsen eller såretheten er som regel også syndig. Den skader oss selv mer enn andre. Den slår ut i taushet, surhet, sårethet, fornærmelse, depresjon eller lyst til å påføre seg selv skade. Den sårede er som regel sint, men innrømmer det ikke!
 • Harmen er som regel ok. Den setter oss i stand til å reagere på og stoppe urettferdighet, arbeide oss igjennom hindringer, forsvare oss og sette grenser rundt oss selv. Sinner er også en normal reaksjon på press, tap eller trussel av ulik art.

I kristne miljøer er vi for redde for raseriet, vi blir altfor lett fornærmet, og vi har alt for lite harme.

Dette innlegget ble postet 10. mai 2004 kl. 22:47 og er kategorisert under ACTA, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

3 KOMMENTARER

 1. Asbjørn sier:

  Hmm.. det er merkelig at fornærmelse og sårhet går inn under kategorien aggresjon egentlig. Er du fornærma eller såra (er det det samme?) så er du ikkje aggresiv på den måten eg tolker begrepet. Men kanskje eg må utvide begrepet litt, eller se på fornærmelse og sårhet som undertrykkt raseri. Eg trur eg ofte ikkje ser på fornærmelse som syndig fordi det ikkje går direkte utover nokon andre, og fordi ein har «rett» til å være det fordi nokon har trødd og spytta på deg!

  Og harme.. hmm, det er ingen som bruker det ordet lenger. (Er dette oversatt fra en eller annen engelsk teori?) Kan eg sei sinne heller? Eg tenker at harme/sinne er en mild form for raseri. Raseriet setter oss vel også i stand til å stoppe urettferdighet? Kva slags hinder er det det (sinnet) arbeider oss gjennom?

  Interessant tema! Kan eg komme på en forelesning en dag denne uka? (Evt bare få et lengre utdrag om aggresjon?)

 2. Bjørnar sier:

  Sinne er for så vidt et greit ord å bruke i stedet for harme, så lenge det ikke forveksles med raseri.

  Trur ikkje egentlig det er samme som raseri, iallefall ikke slik det er brukt her. Det er klart raseri også kan brukes for å stoppe urettferdighet, men da har det en lei tendens til å påføre andre urettferdighet (fordi det fort baller på seg og er vanskelig å kontrollere). «Harmen» blir vel oftere brukt i forbindelse med «rettferdig harme», altså et sinne som er ment til å sette grenser og si at nok er nok; men så langt som mulig uten å skade andre. Det var mine umiddelbare tanker. Høres det fornuftig ut? Evt. ikke?

  Trur det er best at du leser til eksamen denne veka istedetfor å gå på forelesning på skulen min! Men eg har et kompendium du kan få sjå på der det står meir om det… :)

 3. Asbjørn sier:

  Ja, det høyres fornuftig ut Bjørnar, var inne på lignende tanker sjølv. Men som regel fortjener man vel straff etter sterk urettferdighet, og ikkje bare muntlig («Så så, nå er det nok din dumming). Og det skal nok raseri til for å gå lengre enn til ord.

  Høyres ganske usivilisert ut når eg tenker litt lenger.

Legg til en kommentar