Film: Troja

TrojaI rekken av store, episke dramaer kommer Troja på banen. Den eldgamle klassiske legenden om Trojas murer som kunne motstå enhver hær er en del av Homers Iliaden, den gamle greske helte- og gudesagaen. Legenden forteller om den største krigen i menneskenes historie, der grekerne seiler med 1000 skip for å beleire og bekjempe Troja, som fortsatt motstår å legge seg inn under Aggamemnon, kongen som har lagt under seg hele resten av det gamle Hellas.

ParisHistorien innholder alt: Grunnlaget for krigen er at Paris, prins av Troja, stjeler med seg dronningen av Sparta (den vakreste kvinnen i Hellas) etter et besøk som beseglet fredsavtalen mellom Sparta og Troja. Resultatet er at kongen av Sparta går direkte til kongen av Hellas og ber om å få støtte til en krig for å knuse Troja og hente sin hustru tilbake. Grekerne seiler ut med sine tusen skip, og med seg har de Akilles, den beste krigeren i verden. På trojansk side er det Hektor som har kommandoen. Han er den djerveste krigeren blant trojanerne, og arving til tronen. Rivaliseringen og kampen mellom Hektor og Akilles er en sentral del av historien. Hvem er den sterkeste og dyktigste?

AkillesFilmen varer lenge, 2t 45min, men det går vilt fort. Det er en fantastisk historie, og den blir drevet fremover hele tiden. Ikke et sekund er kjedelig, og det hele er så massivt og stort at det nesten tar pusten fra en. Ryktene sier at det ikke er brukt spesialeffekter, at de har brukt (vilt mange) statister og kulisser i stedet for å konstruere det digitalt. Jeg har mine tvil om de har bygd 1000 skip, og om det virkelig er statister alt sammen, men jeg kjøper at det aller meste av det er ekte. Uansett ekte eller ei tar kampscenene fullstendig av (det må advares mot til dels sterke voldsscener), både de store slagene, og tvekampene mellom f.eks. Hektor og Akilles. Filmen har også «mykere» sider der kjærligheten spiller en hovedrolle, og vi får også se respekt mellom fiendene og det berømte æresbegrepet vi har mistet i dag.

Troja er en sjefsbra film. En av de beste filmene som går på kino akkurat nå.

Dette innlegget ble postet 18. mai 2004 kl. 0:28 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

3 KOMMENTARER

 1. Catti sier:

  Å eg va SÅ enige i alt dette!!! Hvis någen vil sa ann e eg SKAMKLAR for å c ann enn gang t!!!

 2. Ragnhild sier:

  Du glømte å nevna ei veldig viktig sida med filmen…
  At han trekke fleire fjortisjente enn Pirates of the Caribbean og de fleste andre filmer…
  Men sikkert veldig bra film… Tvile ikkje…

 3. Bjørnar sier:

  Hehe… Det er vel stort sett én grunn til det, og han heter Orlando Bloom. (Han spiller den mest patetiske rollefiguren i hele filmen, men det er vel ubetydelig i denne sammenheng…)

Legg til en kommentar