Forsvaret – i Kongens klær

I KANTINA på Sessvollmoen militærleir henger det et stort bilde innrammet bilde av kongeparet på den største veggen. Alle soldater som kommer inn i kantina må opp i rett og hilse før de kan gå videre. All hilsing, både til kongepar og til befal, foregår ved at hånda føres opp til kongemerket på lua eller beret’en. Har en ikke lue på – og altså ikke noe kongemerke – hilses det ikke med hånda, men med et nikk med hodet. All hilsing foregår til kongemerket.

Ifølge fenriken vår er det lang tradisjon for at norske krigsmenn når de samles utbringer en «Kongens skål.» Ute i felten i går tok vi en god slurk med vann etter først å ha utbrunget en Kongens skål med feltflaska.

Gardens primæroppgave (eneste oppgave) er å sikre og beskytte Kongen i tillfelle krig eller annen fare. Jeg trodde inntil nylig at det eneste Garden gjorde var å stå fremfor Slottet i solsteiken. Det viser seg nå at de egentlig – eller i tillegg – er utrolig dyktige i felt, mye dyktigere enn de fleste soldater. (Kan noen med bedre kjennskap til dette bekrefte?) Kongens sikkerhet er av uvurderlig betydning.

JEG VET ikke om noen annen institusjon eller gruppe i landet som er så patriotiske som Forsvaret, og ikke bare med tanke på forsvar av landet , men også i form av respekt og verdsettelse av Kongen. Jeg har aldri tidligere møtt slike konkrete tegn på respekt, og et så positivt syn på Kongens makt og monarkiet som sådan.

DET KAN virke litt gammeldags. Og hva hadde skjedd hadde Norge blitt republikk? Jeg vet ikke. Det hadde uansett ikke blitt det samme. Kongen som myndighet har en sentral plass i Forsvaret, både gjennom synlige ting (som kongemerket på luer, belter osv.), gjennom beskyttelse (Garden), som øverstkommanderende, og gjennom formelle og uformelle tradisjoner og sedvaner. Jeg er utvilsomt monarkist, og dette er helt klart en tradisjon jeg kan like.

LENGE LEVE KONGEN!

Dette innlegget ble postet 31. august 2004 kl. 21:15 og er kategorisert under Førstegangstjeneste, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

4 KOMMENTARER

 1. asbjørn sier:

  Ja, lenge leve han !

  Eg skal ha bilde av kongen i stor ramme på veggen når eg får hus!

 2. Gunnar sier:

  Ja, ja, ja! Lenge lenge leve kongen!
  Monarkiet æ festlig! me lige det…LIIIDE gjær me dæ!

 3. Ole Martin sier:

  Tok det ikke lenger tid før de fikk hjernevasket deg, Bøsse?

  Nei, det var litt tull… Det høres fint ut med den nye iveren og opplysningen som du har fått omkring monarkiet og kongen! Neste gang du treffer han, kan du kanskje hilse han fra meg?! Viss han ikkje huske meg, så stod eg borte ved Tjemsland når han var på Bryne på besøk. Eg hadde på meg ei blå skjorte, trur eg…

  Prates!

 4. Harald sier:

  kremt, å eg va en av ungane så danste nere me anne-dammen… eg tårte ikkje sjå på an, så an huske meg nok igjen.

Legg til en kommentar