«Gass, gass, gass!»

Ut av intet kommer det. Befalet roper høyt «gass, gass, gass.» Av med hjelm. Legg den mellom knærne. Ta på vernemaske. Trekk felthetta over hodet. Stram den. Sett på hjelm. Ta på vindhansker. Kravet er 15 sekunder. Vi består ikke drillen helt ennå.

Ikke lenge etter blir vi beordret inn i gasskammeret (treningskammer) i grupper på åtte og åtte. Vi har på oss vernemasker, som er nesten som gassmasker bare med begrenset tidsvarighet, og inne i kammeret er det fullt av CS-gass. Noe av gassen siver inn i maska, og det svir litt i øynene og halsen. Når jeg justerer maska og strammer hetta går det bedre. På instruktørens ordre skal vi en etter en ta av maska, melde oss og anmode om å få gå ut.

Førstemann tar av seg maska og kommer til «Fenrik,» før han knekker sammen og klarer så vidt stotre frem «… få gå UT!» Fyren knekker helt sammen, og blir ledet ut i frisk luft av instruktøren. Vi som er igjen er vettskremte. Er tåregass effektivt?

Jeg er sistemann. Fenrik spør om jeg er nervøs, og jeg svarer som sant er at jeg er fillen så nervøs. Han ber meg ta av maska. Jeg tar av hjelmen og felthetta, og tar til slutt av vernemaska. «Fenrik, menig Tollaksen anmoder om å få gå ut.» Jeg hoster og harker mellom ordene. Det svir sinnsykt i halsen og øynene, og jeg blunker som besatt mens tårene renner. «Har du lyst til å gå ut?» – «JA, fenrik!» Han tar tak i armen min og leder meg ut døra og ut i frisk luft. Det føles som jeg blir kvalt. Vi har fått beskjed om å løpe når vi kommer ut, siden luften fjerner gassen fra lunger og øyne. De hadde i trengt fortalt meg det. Jeg løper og løper, og det svir og svir. Jeg ser nesten ingenting. Det renner fra øynene og nesa, og jeg spytter som en gal.

Det svir lenge etterpå. Etter hvert kommer pusten tilbake, øynene slutter å renne, og huden slutter å brenne i ansiktet der gassen har kommet til. Etter fem minutter tid er det hele over. Det eneste som er igjen er minnet. Det er til gjengjeld klart og tydelig.

Etterord: CS-gass, eller tåregass, er ufarlig (les: ikke dødelig), men utrolig ubehagelig og smertefull. Fra nå av kommer jeg til å holde meg til å meg borte fra demonstrasjoner er politiet kan komme til å bruke tåregass, for dette var helt sykt. Har du sett på tv at politiet kaster inn tåregass i hus og de som er inne kommer hostende ut alle som én? Nå kan jeg forstå det. Jeg har blitt mer glad i vernemaska mi.

Dette innlegget ble postet 25. august 2004 kl. 18:49 og er kategorisert under Førstegangstjeneste. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. asbjørn sier:

    Du må’kje glømma å holde pusten når du iverksetter vernemaskedrillen!

  2. Bjørnar sier:

    Hm… Det har de ikke sagt noe om, men det gir jo mening! Jeg skal iverksette ved neste drill.

Legg til en kommentar