Forkynneren var en vismann

Forkynneren var en vismann, og han gav folket kunnskap. Han grunnet og gransket og laget mange ordspråk. Forkynneren la vinn på å finne gode ord og vendinger og skrev ned det som er rett og sant.

Vi har ikke så mange vismenn igjen. Iallefall ikke som blir anerkjent som det, og som gir folket kunnskap. Men det er jo en del som legger vinn på å finne gode og vendinger, selv om det de skrever ned ikke alltid er rett og sant.

Det jeg digger mest av alt med Forkynneren er likevel avslutningen av boka, høydepunktet, grand finale, løsningen på livets mysterier etter tolv kapittel med «alt er tomhet og jag etter vind.»

For her er faktisk en som virkelig har gått gjennom det meste av det menneskene foretar seg, og selv prøvd det meste for å finne lykke. Penger og rikdom funket ikke så bra, og det gjorde ikke ære fra mennesker heller. Han prøvde å glede seg og nyte det som var godt. Selv det var tomhet. Det er bare tomhet og jag etter vind alt sammen, sier han, for alle skal dø, og ingenting av det vi strever med her på jorden gir noen mening i seg selv.

Og hva er konklusjonen?

Til sist kan det hele samles i dette:
Frykt Gud, og hold hans bud!
Det bør alle mennesker gjøre.
For Gud skal dømme hver gjerning,
holde dom over alt som er skjult,
enten det er godt eller ondt.

Det er et godt råd. Her er et annet: Les hele boka. Den er vilt bra.

Dette innlegget ble postet 22. september 2004 kl. 18:23 og er kategorisert under Bibelen, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar