Kroner og øre

MoneydollarsSom Ragnhild Thu nevner snakket vi på søndagens Bibel & Bønn om ambisjoner, jobb og å tjene mye penger.

Vi leste historien om den rike unge mannen som fikk beskjed av Jesus å gå og selge alt han eier, og det dukket opp en del interessante spørsmål: Er det meningen at alle skal selge alt de eier; er det galt å eie noe? Kan en kristen være rik («det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike»)? Hvor mye skal en gi? Hvor mye kan en beholde selv? Hvor mye kan en egentlig tjene?

Vi kom vel frem til at det er mulig å ha en god jobb og tjene mye penger så lenge en ikke lar pengene og ambisjonene styre livet. Samtidig er det jo mer en tjener viktigere (og sannsynligvis) vanskeligere å holde rett fokus og ikke la seg fange av pengene. Jo mer penger, jo større ansvar.

Jeg kom over et godt avsnitt i dag som sier det helt glimrende:

17 Du skal innskjerpe for dem som er rike i denne verden, at de ikke må være overmodige og ikke sette sitt håp til den usikre rikdom, men til Gud. Han gir oss rikelig av alle ting, for at vi skal nyte dem. 18 De skal gjøre godt, så de kan være rike på gode gjerninger, være gavmilde og gjerne dele med andre. 19 På den måten samler de seg en skatt og legger en god grunnvoll for den kommende tid, slik at de kan gripe det virkelige liv. (1Tim 6,17-19)

«… for dem som er rike i denne verden.» Det er altså lov å være rik. Advarselen er at en ikke skal basere livet på penger, men til det som virkelig betyr noe. Fokuset til Paulus er at pengene gir mulighet til å gjøre gode gjerninger, være gavmilde og dele av godene.

Og hvor mye skal en egentlig gi? C.S. Lewis sier at hvis en har råd til kjøpe alt det som andre med samme inntekt har, gir en sannsynligvis for lite. Det er en god tommefingerregel. Vi sitter på vilt mye penger i vår del av verden, og det er andre som har veldig mye mindre og trenger de utrolig mye mer. Kanskje skal vi snu spørsmålet fra å være hvor mye vi kan gi, til å være hvor mye vi kan beholde selv?

Det er jo lov å gi mer enn tienden.

Oppdatering: Trenger du noen å gi til? Sjekk ut Ilimitado.

Dette innlegget ble postet 18. september 2004 kl. 1:42 og er kategorisert under Kirke, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar