«Ny feministisk vekkelse?»

Kristin Engh Førde, ansvarlig redaktør i Fett (et nytt feministist tidsskrift), intervjuet i Morgenbladet:

– Er dere forskjellsfeminister eller likhetsfeminister?

– For min egen del vil jeg transcendere den kategoriseringen. Jeg vil oppheve kjønn.
– Virkelig? Hvordan da?
– Det er en lang prosess. Det handler om å fjerne alt ved kjønn som er sosialt og kulturelt. Da sitter du likevel igjen med to kjønn, men det du sitter igjen med da betyr ikke så mye.

DET ER SÅ sant som det er sagt; det du da sitter igjen med da betyr ikke så mye. Det betyr faktisk ikke en dritt. Det eneste som da er igjen av kjønn er det biologiske, at vi har ulike kjønnsorganer. (Selv om også dette nå kan forandres.)

PROBLEMET MED påstanden til Førde er jo at erfaringen tilsier at dette ikke er tilfelle. Vi vet alle at det er ikke bare den fysiske utformingen som skiller kvinner og menn. Det er skrevet utallige bøker (eks. Kvinner er fra Venus, menn er fra Mars), tegneserier (eks. Pondus), og mer eller mindre lattermilde vitser og historier som på seriøse eller useriøse måter beskriver de sosiale og kulturelle forskjellene mellom kvinner og menn.

LA DETTE VÆRE sagt: Jeg er for likeverd mellom kjønnene, for lik lønn for likt arbeid, for lik status, og mot undertrykking av det ene eller andre kjønnet (nesten uten unntak kvinnen). Det jeg ikke kan stille meg bak, er denne type feminisme som Førde representer, som vil late som at forskjellene mellom kjønnene ikke eksisterer (eller «fjerne alt ved kjønn», som Førde sier; hvordan hun nå har tenkt å gjøre det). Dét er ingenting annet enn en fornektelse av realiteten, og må nødvendigvis skape mer problemer enn den løser.

DET JEG TROR vi vil være best tjent med, er å anerkjenne forskjellene mellom kjønnene, og sette pris på og opphøye disse. Kvinner og menn er forskjellige, har ulike sider de er sterke på, og ulike sider de er svake på. Så hva med at vi slutter å late som at vi er like, og heller begynner å anerkjenne forskjellene og utfylle hverandre?

HØRES DET lett ut? Det er det ikke. Men det er lettere enn å late som at forskjellene ikke eksisterer.

Dette innlegget ble postet 25. september 2004 kl. 14:42 og er kategorisert under Artikler/reportasjer/essay, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

 1. Ingvild sier:

  Preach it, my brother!!!

 2. Jon Arne sier:

  Er så enig, Bjørnar! Lærer om dette på skolen nå for tiden, og det er VILT mange rare teorier.

  Det går stort sett i om kjønnsforskjellene (og da ikke ytre som i bryster eller ikke bryster) er biologiske eller et resultat av sosialisering (oppvekst og kultur). De som mener det siste hevder dette fordi det er store forskjeller på hvordan kvinner og menn er i forskjellige kulturer og dermed trekker de konklusjonen at kjønn er et resultat av sosialisering. De første hevder at alt kun er biologisk og ikke noe sosialisering, og til slutt noen som hevder at det er en blanding av disse to teoriene. Jeg henger mest med på den siste.

  Men som sagt er det mange rare teorier, og de aller fleste av dem er preget av personen som «oppdaget» noe som de kunne bruke som grunnlag for sin teori. Det er virker for meg som at de veldig ofte er motivert av politisk, ideologisk eller religiøs overbevisning, selv om de selv ikke mener at de er det.

  Jeg og en annen kristen på mi gruppe snakket om dette, og om hvor stort behov verden har for Gud. Det er kun når en har et virkelig fast holdepunkt (og Sannhet) at en virkelig kan argumentere for en logisk teori. Men dette er selvsagt vanskelig å argumentere for i klassen og holder vel ganske sikkert ikke på en eksamen… buuu (tenk så kult viss sensor ble krsten av en besvarelse som «beviste» dette?)

Legg til en kommentar