«Den gode forbruker»

Dagbladet, lørdag 9. okt. 2004 (uthevingene er mine):

DET ER IKKE HELT god tone å hevde dette nå. Konkurranse om varers kvalitet og pris skal i henhold til kapitalistisk logikk skape dynamikken i markedet. Men det er de valg vi gjør som forbrukere som skaper de fleste problemene vi baler med i verden. Vi kjøper bensin og forurenser, vareproduksjon krever energi som skaper global oppvarming og klimaendring, vi kjøper søt og fet mat og legger bokstavelig talt byrdene på fellesskapet, våre krav til lav pris fører andre ut i ledighet. Bør ikke også konsumenten vise karakter, ikke bare produsenten og selgeren? Fordi både mat og drikke, kjøleskap og TV, sprit og tobakk, medisiner, biler og flyreiser har en slik politisk dimensjon, er det unektelig underlig at vi omkostningsfritt kan oppføre oss uetisk, grisk og dumt som forbrukere. Bør det være slik – eller bør politikere og de som informerer om varemarkedet bidra til å gjøre oss ikke bare til innsiktsfulle forbrukere, men også gode samfunnsborgere?

Dette innlegget ble postet 10. oktober 2004 kl. 17:04 og er kategorisert under Ukategorisert. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

 1. Ole Martin sier:

  For dem som ønsker å lese artikkelen i sin helhet, så ligger den også ute på internett:
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/10/09/410765.html

  Dersom noen vil etterprøve det Bjørnar skriver, og ikke bare ta alle hans tanker for «god fisk».

  SER!

  PS! Eg synes du er en «glad laks», Bjørnar! Eg tar deg for å være en god fisk… bare tilfelle du lurte…

 2. Bjørnar sier:

  Takk for «tilliten», Ole. He he he. :)

  Hvis du holder musa over «Dagbladet» rett over sitatet, linker den direkte til den samme artikkelen. Du har likevel et godt poeng med at jeg bør merke kildene bedre (forslag til en god måte å gjøre det på?), det tar jeg til etterretning.

  Det er betryggende at noen holder meg ansvarlig, Ole. Takker…

Legg til en kommentar