Helliggjørelsens mor

Som en håndfull sand som faller i havet er hele menneskehetens synd sammenlignet med Guds forsyn og barmhjertighet.

Like lite som en rikt sprudlende kilde kan tettes av en håndfull støv, like lite kan Skaperens barmhjertighet beseires av det skaptes ondskap.

Askesen er helliggjørelsens mor. Den er en forsmak på opplevelsen av Kristi mysterier. Ingen skal tro om seg selv at han kan oppnå kunnskap ved sin blotte intuisjon. For en tilsmusset sjel har ikke adgang til Rikets renhet og kan ikke forenes med de helliges ånd.

Under tårer og faste og stillhetens bønn skal du gjøre din renhet fullkommen. En liten møye utholdt for Gud har større verdi enn et storverk som er fullførst uten noe strev. For i det frivillige strev prøves troen gjennom kjærligheten. Og det er i strevet og ikke i det behagelige som helgenene er blitt prøvet i sin kjærlighet til Kristus.

– Isak Syrer

Dette innlegget ble postet 16. januar 2005 kl. 16:10 og er kategorisert under Gud, Kirke. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

6 KOMMENTARER

 1. Silje sier:

  Åh! Kunne ikke sagt det bedre selv. Det gikk rett til hjertet. Det er selvfølgelig vanskeligere å gjennomgå prøvelser og tunge perioder, men tenk så mye sterkere du er etterpå!Når man gjennomgår noe sammen med Gud, styrkes forholdet uansett hvor tøft det kan være mens det pågår. Godt du skriver slike bra sitater her, Bjørnar! Mer av det..

  -for en klok fyr, han Isak..

 2. Arne sier:

  Eg ser du òg har funne noko verdifullt i den gamle kristne litteraturen. Det er spanande å sjå koss gamle tekstar kan tala til oss idag. Veit du noko meir om Isak Syraren?

 3. Ole Martin Kro sier:

  Jeg må bare stille meg i undring til de som klarer å få noe utav det du skrev Bjørnar. Etter å ha lest det, så tenker jeg bare: what? Så prøver jeg gjerne en gang til, men når det ikke synes fruktbart, så venter jeg til Ingvild har lest det, slik at hun kan fortelle meg hva det betyr.

  Tusen takk, Silje, som gir en liten fotnote på betydningen (sikkert en av mange) av dette lille sitatet…

  Igjen må jeg si, dere er gode som forstår hva de har ment med disse «gåtene» sine…

  :-)

  -Ole Martin

 4. Hanna sier:

  De va de eg åg tenkte Ole!! :)

  Eg leste de to gånge te å me! Å såg for meg sanden som forsvant i havet, men så forsto eg ikkje så møje mer.. Tenkte bare at dette må eg lesa igjen en aen gång eg ikkje e så trøtte, men så kom eg på at eg faktisk ikkje va så trøtte.. eg e visst ikkje serligt djube..

  Trur eg åg må få låna Ingvild litt..

 5. Silje Frøystad sier:

  «For i det frivillige strev prøves troen gjennom kjærligheten. Og det er i strevet og ikke i det behagelige som helgenene er blitt prøvet i sin kjærlighet til Kristus.»

  -tenk Helgenen Jeanne d`Arc f.eks. Hun gjennomgikk FRIVILLIG det strevet, den oppgaven, hun var overbevist om at Gud hadde gitt henne. Påstår ikke at alle som «bærer opp sitt kors og følger Jesus» er helgener, men de VIL ihvertfall ta opp det korset som Jesus snakker om!
  -Gud er enorm og ingenting vil noen gang være for umulig for ham.. Ikke engang tålmodighet mangler Han!

  årh, jeg elsket dette sitatet, Bjørnar!! Hvor er boka?

  Værsegod, Ole Martin!
  PS: Ords3,27-28

 6. Bjørnar sier:

  Den som forstår, forstår. Hvis en ikke får noe ut av det er det bare å forkaste det og gå videre. Hvis en får noe ut av det har jeg hørt at det kan være lurt å gjemme det i hjertet og grunne på det.

  Arne: Jeg kan ikke si jeg vet noe mer om Isak Syreren. Sitter du inne med mer informasjon?

  SiljeF: Sitatet er hentet fra «Kysse spor» (samlet) av Peter Halldorf. Det er en andaktsbok som inneholder en «samling tekster hentet fra den tidlige kristne kirke» der det er sinnsykt mye bra stoff. Skal poste flere sitater etter hvert.

Legg til en kommentar