Tilbake i Kongens klær


Tilbake i Kongens klær
Originally uploaded by Bjørnar Tollaksen.

Det var litt rart å ta på seg uniformen igjen etter flere uker i sivilt. Jeg blir nesten som en annen person når jeg tar den på — plutselig er jeg korporal Tollaksen, og det er ikke lenger i henhold å gå med hendene i lommene eller å gå uten hodeplagg ute (eller med hodeplagg inne). Med ett vet fremmede mennesker hva jeg heter. Da jeg gikk for å hente flybilletten i skranken fikk jeg ikke åpnet munnen før den SAS-ansatte leverte meg en flybillett i mitt navn. Det tok litt tid før det gikk opp for meg at det står skrevet TOLLAKSEN med store bokstaver over høyre skjortelomme.

Travle tider står for døren i ukene som kommer. Det er ski (også kjent som "NATO-planker" fordi de er laget av tre og er helt flate og fantastisk dårlige) og pulk og marsjer i snøen så langt øyet kan se. For en stakkars jærbu inngår ikke opplæring i bortover-ski som en del av den vanlige oppdragelsen. Drittski!

De første dagene etter en lang perm er som regel kjipe. Uker og dager med rangling og hygge i gode venners lag blir erstattet med høye krav og en bråte med ting som må ordnes. Det tar litt tid å stille seg inn på militær-kanalen. Den opererer på en helt annen frekvens enn alle andre kanaler. (Og nå snakker jeg i bilder, som i en speil, i en gåte, hvis noen skulle være i tvil.) Forsvaret må være det eneste stedet der alle har en slags grunnholdning eller forventning om at ting skal være kjipe (og til tider et rent helvete). Hvis ting går lett og greit er det mer for en bonus å regne, en gave fra oven, en julepresang vi ikke hadde forventet oss. Denne grunnholdningen gjør at kjipe ting er holdbare, og vanlige greier en gledens dag. Denne frekvensen er det jeg ikke har stilt meg inn på ennå.

Akkurat nå er ting litt hat.

Dette innlegget ble postet 11. januar 2005 kl. 19:57 og er kategorisert under Førstegangstjeneste. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. 15. Johannessen sier:

    Velstelt skjegg.

  2. Astri sier:

    Bare et lite spòrsmàl: Er det egentlig gòy i militaeret? har alltid syntes at militaeret virker som noe helt grusomt og forferdelig (kanskje fordi jeg ikkje hadde maktet alle de fysiske utskeielsene). Jeg bare lurer….

Legg til en kommentar