En eventyrlig verden


Bokhandel 
Originally uploaded by Bjørnar Tollaksen.

Jeg lærte å lese i seksårsalderen. Siden det har det på en måte gått slag i slag.

Biblioteket var en uttømmelig kilde til nye bøker i lange tider. Jeg slukte bøker.  Jeg ble stamgjest på biblioteket (en tradisjon som ble befestet og videreutviklet av min bror). De kjenner meg fortsatt igjen når jeg kommer der nede. De vet hvem godt hvem de Tollaksen er på Time Bibliotek. Jeg tenker vi topper en del av listene deres.

Hva er det som gjør at noen leser mer enn andre? Oppdragelse, foreldre som leser mye selv? Innlevelsesevne? Vaner? Tidlig krøking (for å bli skikkelig god krok)?

Jeg finner det merkelig at ikke flere lar seg fascinere av bøkenes verden. De må enten ha lest feil bøker eller ikke lest nok (for en må komme inn i det, få det under huden, bade i det). Det finnes en verden der ute som har alt du kan forestille deg, og mye mer til.

I det siste har jeg bestemt meg for å begynne å lese de store forfatterne, de tunge, gode — de som alle andre forfattere refererer til. Jeg har begynt med Fjodor Dostojevskij, en russisk forfatter kjent for Brødrene Karamasov og Forbrytelse og straff. Holder på med sistnevnte nå. Det er sinnsykt bra. Det finnes svar på store spørsmål i denne boka. Den går dypt. Ikke noe overflate-skraping her, men dypdykk i menneskesjelen. Massivt. Det neste blir Krig og fred av Leo Tolstoj. (Flere anbefalinger mottas med takk.)

Foruten disse to, les C.S. Lewis, Philip Yancey, Henri Nouwen, Peter Halldorf og Magnus Malm. Da skulle du være langt på vei. Men les for all del. Hva mer kan jeg si? Få gang på det. Bare få gang på det.

Dette innlegget ble postet 2. februar 2005 kl. 19:05 og er kategorisert under Bøker, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

7 KOMMENTARER

 1. Roar Aardal sier:

  Jeg liker blogen din, er VELDIG enig i det du skriver her.. HVORFOR LESER IKKE FOLK FLERE BØKER!!!!!!!????!!???

  Til Bjørnar: Du må lese De som beveger verden av Ayn Rand…. ET MESTERVERK!!!!

 2. PålB sier:

  Jeg har to foreldre som leser en god del, spesielt far. De leste for Eirik og med når vi var små. Likevel leser jeg ikke en dritt. Og jeg ser og forstår at jeg går glipp av vannvittig mye. Men jeg gidder aldri sette meg ned med en bok. Selv om jeg har aldri så lyst..

  Det handler om rytme altså? Å komme inni det?

 3. Bjørnar sier:

  Ja, det handler om rytme, om å ta litt og litt om gangen, la det bli en vane som er helt naturlig.

  Kanskje du skulle prøve Erlend Loe? Det er sikkert noe for deg. :)

 4. Ragnhild sier:

  Om han mannen på biblioteket sier hei til deg? Han høye, tynne som røyker en del… Han sier hei til meg hele tiden, kaller meg «frøken Thu» eller bare Ragnhild. Kjempekoselig!

  Jeg tenkte også på å kanskje lese Krig og Fred. Den står jo i bokhylla her hjemme, hvordan kan jeg da stå imot? Men det må bli etter alle Dickens-bøkene jeg har planer om å lese først…

 5. Bjørnar sier:

  Å? Har har du Krig og fred i bokhylla? (Evt. tør eg tippe på foreldre?) Då er det jo iallefall bare å få gang på det!

  Nja… Han han mannen på biblioteket pleier å si at jeg har gjeld jeg må betale. Men det er godt det er noen som er pliktoppfyllende og hyggelige, så han kan si hei til de. :) Jeg gjetter på at det ikke er ofte du blir kalt «frøken Thu»? Hvorfor sluttet en egentlig å si det?

 6. Dan Michael sier:

  Hvorfor ikke alle leser? Vel… Bokverdenen er stor – og kan virke uoverkommelig. Man trenger nok litt hjelp i begynnelsen for å finne frem. Og så tror jeg det handler en del om forbilder, som alt annet her i verden. Noen forbinder bøker med støvete bokormer, andre med intellektuelle storheter. Lesende foreldre er nok viktig i begynnelsen i denne sammenheng.

  Mange skylder dessuten på tid. Vi har den berømte tidsklemma, og jeg leste selv ingenting gjennom hele videregående, med unntak av et par Hamsun-bøker til særemnet (forøvrig en fantastisk forfatter :)), pga. «lite tid». Men jeg vet at dette i bunn og grunn bare er en unnskyldning. Å lese gir deg muligheten til å drømme deg vekk fra hverdagens stress. Det gir deg mer overskudd på lik linje med f.eks. trening, og kan egentlig være med på å hjelpe deg til å takle tidsklemma bedre.

  «In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angulo cum libro». «Overalt søker jeg ro, men fant det ikke før jeg satt i min krok med en bok». Sitatet av Thomas av Kempis er fra beynnelsen av Rosens Navn av Umberto Eco – en utrolig spennende og visstnok autentisk roman fra 1300-tallets Italia (anbefales…). Pløyde forresten gjennom Dostojevskijs satiriske fortellinger forrige perm, og de ga mersmak. Antar at forbrytelse og straff snart skal inntas også.

 7. Bjørnar sier:

  «Lite tid» er bare en unnskyldning, ja. Det er jo snakk om prioriteringer.

  Sjefs sitat fra Thomas av Kempis! Kan si meg VELDIG enig i det. :)

Legg til en kommentar