En guide til Flickr

Flickr har på kort tid (under et år) etablert seg som en suveren seierherre som tjeneste for bildedeling på nettet. Brukere laster opp 60 000 bilder daglig, og det finnes allerede 3,5 mill. bilder i arkivene.

For å klargjøre muligheten og hvordan en kan bruke dette fantastiske verktøyet for å få mest ut av det, følger her en liten guide for alle som ikke helt har forstått helt "greia" med Flickr. Nederst er et bilde med forklaring som viser deg det viktigste du trenger å vite.

1. Opplasting og deling
En kan laste opp enten med Flickr Uploader eller via nettleser. Bildene kan enten gjøres tilgjengelige for alle (public) eller bare for venner og kjente (private). Alle bilder blir automatisk lagt i en photostream en kan bla gjennom.

Når du er registrert kan du legge til andre kontakter, og få de nye bildene deres inn på en egen side så du slipper å klikke gjennom alle du kjenner for å se om det er noe nytt. Her er f.eks. mine kontakter (både folk jeg kjenner og ukjente som tar willt bra bilder).

2. Organisering
Det finnes et utall måter å organisere bilder i Flickr. Den kanskje viktigste og mest vanlige er å "tagge" bilder, dvs. skrive inn hva (evt. hvem) som er på bildet, slik at det er søkbart for deg selv og andre. Eks.: Alle bildene Flickr har av meg. (Og hva meg at jeg også kan få være med foran kamera, uten å måtte ta bildene selv?) Tag’ene står til høyre for bildet, og ved å klikke på teksten får en se alle bilder denne brukeren har med denne tag’en, mens ved å klikke på jordkloden ved siden av teksten får en se alle bilder som finnes på Flickr med denne tag’en. Se også illustrasjonsbilde.

(En melding til de som allerede bruker Flickr: Kan dere begynne å tagge bildene skikkelig — med fullt navn — slik at jeg slipper å løpe rundt å gjøre det for dere? For å få med hele navnet, mellomrom og alt, bruk hermetegn rundt det. Hvis alle tagger bildene ordentlig fra begynnelsen av får vi etter hvert et gigantisk søkbart arkiv med bilder av venner og kjente.)

En kan også sortere bildene i sett (eks. Impuls 2005), eller i grupper flere kan delta i (eks. Saron).

3. Fascinerende funksjoner
(1) Du kan kommentere hvert bilde. (2) Du kan legge på notater med kommentarer på deler av bildet. Denne funksjonen er en av de kuleste noensinne! (3) Du kan se større versjon av bildene, helt opp til fullversjon hvis brukeren har lastet de opp slik og gitt tilgang til det.

4. Demonstrasjon
Her er et bilde med forklaringer for å utnytte mulighetene fullt ut (klikk for større bilde m/forklaringer):


En guide til Flickr 
Originally uploaded by Bjørnar Tollaksen.

Dette innlegget ble postet 6. februar 2005 kl. 15:40 og er kategorisert under Blogging, Teknologi. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

10 KOMMENTARER

 1. Roar Aardal sier:

  Takk for en fin guide :)

 2. PålB sier:

  En fantastisk bra guide! Jeg har forøvrig begynt å tag’e med fulle navn, og prøver å forandre overalt jeg ikke har gjort det. Fant først i senere tid ut at det ikke funker å gå på fornavn/kallenavn i tag’ene.

 3. Bjørnar sier:

  Bare hyggelig, dere! Og takk for oppmuntrende ord!

 4. charlotte dybing sier:

  takk for bra guide :D:D

 5. magnus sier:

  unnskyld, eg skal prøva å skjerpe meg og byrja tagga bildene.
  Betaler du forresten flickr? er det verdt det?

 6. PålB sier:

  JA – det er verdt det Magnus! =)

 7. Bjørnar sier:

  Hvis du laster opp mye bilder er det definitivt verdt det.

  Det er jo opplastingskapasiteten (1 Gb/måned i stedet for 10 Mb) og arkiv-plassen (uendelig med bilder i stedet for 100) som er forskjellen.

 8. Jan-Erik Løken sier:

  Hei!

  Jeg er ganske ny på Flickr og liker tjenesten godt, men finner ikke om eller hvordan jeg kan organisere setene alfbetisk, nå står de i den rekkefølgen de blir laget og det er irriterende. Kanskje du vet svaret på det?

  Mvh

  Jan-Erik Løken

 9. Bjørnar sier:

  Hei Jan-Erik. Du kan endre dette under Organize (http://www.flickr.com/photos/organize/). Klikk på fanen «Sets & Collections» og dra settene til den rekkefølgen du vil ha de.

 10. asbjørn sier:

  Viss du laster opp få bilder er det definitivt ikke verdt det. :P Visste forresten ikke at det er satt en begrensning på maksimalt 100 bilder. For noen svin..

Legg til en kommentar