Jeg skummer meg gjennom nettet

Jeg har alvorlige problemer med å holde meg på én nettside når jeg surfer. Når jeg leser artikler eller tekster, tar jeg ofte meg selv i å skifte til et annet vindu etter et halvt minutt. Et halvt minutt er stort sett tiden jeg gir en artikkel med mindre den er særdeles interessant. Og selv når den er særdeles interessant, oppdager jeg plutselig at jeg har klikket på en lenke eller skiftet til et annet vindu og er et helt annet sted, og jeg forstår ikke helt hvordan jeg kom dit. Hvor ble det av, den sjefsartikkelen jeg nettopp leste på?

Når jeg leser i aviser eller bøker er dette problemet ikke-eksisterende. Jeg har ikke noen som helst problemer med å lese side på side i strekk og fordype meg ned i norsk utenrikspolitikk eller en fengslende roman. Men på nettet… jeg klarer ikke å holde fokus. Jeg flyr som vinden rundt om på nettsider og prøver å få med meg mest mulig, mens jeg egentlig ikke får med meg noe som helst.

Har det med mengden av tekst jeg til enhver tid har tilgjengelig, og at denne ikke er sortert etter hverandre — slik som i en avis eller en bok — men har lenker som sender meg rundt om til stadig mer tekst og dette i flere vinduer som alle vil ha min oppmerksomhet? Jeg har aldri mindre enn fire nettleservinduer oppe samtidig. Minst fire. Av og til 20.

Det kan jo tenkes at en løsning er å konsekvent surfe i ett – 1 – vindu. Jeg ser likevel problemer med den løsningen. Først og fremst er ikke nettet bygd opp på den måten. Nettet er bygd opp rundt en idé om at alt henger sammen og kan nås hvis du bare klikker lenge nok. Det er ikke mulig å beholde oversikten i bare ett vindu. Men kan oversikten forkastes til fordel for fokuset? Jeg er i tvil. Jeg stiller meg skeptisk til om det lar seg gjennomføre.

Er jeg den eneste som har det på denne måten? Er det noen som har løsninger? Noen som har forslag til hvordan det er mulig å lese på nettet, og ikke bare skumme? Jeg er lei av å skumme. Jeg er drittlei av å skumme.

(Tok dette mer enn et halvt minutt å lese? Helt ærlig?)

Dette innlegget ble postet 19. februar 2005 kl. 16:01 og er kategorisert under Teknologi, Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

9 KOMMENTARER

 1. ingvar sier:

  jepp, max 30 sek. så det kan hende jeg ikke fikk med meg noen detaljer :)
  etter jeg skiftet fra ie til firefox, går ting bedre.
  hvis jeg kommer over en link som virker spennende, åpner jeg den i en ny fane mens jeg leser ferdig den første siden.
  etter en stund, har jeg enten kommet igjennom de fleste, eller er så lei av å lese at jeg slår av maskinen.

 2. Anders Rake sier:

  Det er typisk for en rutinert web-bruker. Har faktisk lært om det på skolen, og hvordan vi skal designe for å «fange» (eller eventuelt bare tilfredstille…) dere ;) pass deg.

 3. Jon Arne sier:

  Har du oversikten når du har åpnet alle vinduene? Eller er egentlig alt bare enda mer rot…

 4. Bjørnar sier:

  Ingvar: Jeg har samme opplevelse. At jeg blir lei av å lese pleier å komme først av de to.

  Anders: Høres lovende ut for den nye Galungdom-siden (willt bra splash-side forresten!). Jeg gleder meg. :)

  Jonsi: Ehm… Eg må sei at det varierer. Fire til åtte vinduer går bra. 20 er i overkant.

 5. Harald sier:

  kjenner til problemet. jeg er så ‘anal retentive’ at jeg ikke kan stenge ned et vindu uten å ha lest det (ja, jeg er en geek…) så jeg lar ofte datamaskinen stå på til dagen etter med vinduene jeg ikke rakk å lese fremdeles åpne…

  fullstending klar over at jeg trenger hjelp ja!

  sånn helt urelatert, jeg tjenestegjorde på Bardufoss selv! var faktisk hovedtillitsvalgt der (til stor misnøye fra mine første ‘roommates’). trivdes utmerket, ja, jeg _sier_ utmerket…men…

  håper du trives!

  Harald

  (norwegianmale fra flickr)

 6. Harald sier:

  What! Følte meg jo helt crazy når jeg så mitt eget navn her.
  (Men skjønte jo etter hvert at jeg ikke hadde kommentert her tidligere)

  «Når jeg leser i aviser eller bøker er dette problemet ikke-eksisterende.»

  Hva viss jeg får lov til å spekulere litt på om vi får flere «muligheter» når vi sitter ved data’n?
  Jeg mener, når du sitter å leser en bok, er jo hele grunnen til at du satte deg ned selve boken. Det var jo målet helt fra begynnelsen!

  Derimot viss du setter deg ned ved data’n så snakker vi med en gang om data’n i sin HELHET (vilket er særdeles mer omfattende enn en bok).
  Du kan ikke gjøre stort mer med en bok enn å lese den. Er den stor kan man muligens bruke den til å bekjempe skadedyr, men i realiteten kan den bare brukes til lesing.

  En pc derimot, er jo så utrooolig mye mer!
  (ergo, SKIKKELIG vanskelig å holde fokus på én ting om gangen i en lang periode)

  Harald

  (han du kjenner fra før av)

  (bor ikke så langt fra deg)

 7. 15. Johannessen sier:

  Eg les berre dei første setningane, og dei til slutt. Får aldri med meg nokon ting. Dette gjeld innlegg som er lengre enn dette:(—)

 8. Bjørnar sier:

  Harald (1): Du trenger hjelp, ja. Tvangstanker kalles det der. ;)

  Harald (2): Tror du er inne på noe. Det finnes mange muligheter, og mange ting en helst skal gjøre på en gang. Willt vanskelig å holde fokus…

  Steinar: Kun de første og siste setningene? Ke så feila? Då kan du jo like godt la ver å lese! Er dette en arbeidsskade av å ha lest for mye pensumlitteratur, slik at du aldri noen gang kommer til å klare å lese noen form for tekst i sammenheng?

 9. 15. Johannessen sier:

  Nei, pensum er greit. Det er helst viss det er personlege kjennsler eller meiningar som blir ytra at eg gjer dette, dvs mail, blogg osb…

  Men; det kan fort bli ein arbeidsskade. Dersom eg ser at dette lesetrikset gjer at eg ikkje går glipp av noko, så kan eg jo fort finne på å satse på det same når det gjeld pensumlitteraturen. Ikkje direkte kjedelig å lese dei tre første sidene (innhold og forord, samt den første overskrifta) og dei fem siste (stikkordsregisteret og litteratur lista til forfatter(ane).

Legg til en kommentar