«Nazistene samler seg»


88 – Heil Hitler (Foto: AP/Scanpix/Morgenbladet)

Fra Morgenbladet, 11. – 17. feb. 2004, "Nazistene samler seg" (se også "Den nye nasjonalsosialismen"):

[Otto Schily, tysk innenriksminister, om nazistpartiet NDP:] "Dette partiet har en formann som i ramme alvor hevder at Adolf Hitler var en stor statsmann, som sier at demokratiet må avskaffes i morgen og at det ville være passende å bruke steinene på minnesmerket for de drepte jødene som fundament til et nytt rikskanslerkontor. Det er ikke plass til slike grupper i det tyske samfunn."

Et annet sted i artikkelen:

Bak lukkede dører lover nazistene en "lange knivers natt" etter den planlagte maktovertgelsen i Tyskland. Alle som har fått barn med eller som har adoptert unger fra andre verdenshjørner, kan gå ut fra at det kommer til å koste dem livet. Konsentrasjonsleirene skal gjenoppbygges. Og bare prøv å gjette hvem som skal sitte der.

Å, jeg kjenner jeg blir så provosert. Nei, provosert er for svakt, det er altfor svakt. Jeg blir rasende. Jeg vil knuse noe. Vil knuse nazismen. Vil knuse nazistene. Engasjementet, raseriet, vreden, det brenner på innsiden. Kan ikke, vil ikke, må aldri godta det.

Noen ting er jeg villig til å ofre livet i kampen mot. Dette er en av de.

Dette innlegget ble postet 12. februar 2005 kl. 12:48 og er kategorisert under Aktuelt. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

8 KOMMENTARER

 1. Roar Aardal sier:

  Nasismen har også en del fornuftige synspunkter, selv om dette med raseutryddelse og dreping of fordømming av andre mennesker blir for dumt.

  Nazi tyskland hadde en ekstremt effektiv industri blant annet.

 2. Anders sier:

  Som var bygget på at jødene og andre slaver måtte jobbe knallhardt. Men når sant skal sies så hadde aldri den jernbanen man har i Norge kommet uten at Tyskerne var her. Men det var Norske straffanger som måtte legge jernbanen. Nazismen er forkastelig og bør aldri komme opp. Derfor bør man ikkje stemme SV her i landet, det er meir en blanding mellom Nazisme og Sovjet tanker. Når me var i Tyskland for eit par år siden så møtte me på ein pratsom grensevakt som fortalte oss at i Tyskland nord for Berlin rundt der blomstrer nazismen i full blomst i det skjulte problemet er at hvis dei får overtaket i Tyskland så har man det hele igang igjen på nytt.

 3. Eirik Eik sier:

  eg har så lyst å klikka på nazismen! eg blir heilt vidle i druå av å tenka på d. nazismen suge!

 4. Bjørnar sier:

  «… dette med raseutryddelse og dreping of fordømming av andre mennesker blir for dumt.»

  FOR DUMT? Det må være århundrets underdrivelse! Den systematiske utryddelsen av jøder og andre «uønskede» er en av de mest groteske, avskyelige og forskastelige handlingene i historien! Å si at det var for dumt er å bagatellisere det på en måte som ikke er i nærheten av å dekke alvoret i situasjonen.

  Vis meg de fornuftige synspunktene i nazismen! At Nazi-Tyskland hadde en effektiv industri er ikke et synspunkt. Når det, som Anders påpeker, til dels er et resultat av utbytting og slaveri (og opprutning på bekostning av andre viktige samfunnsanvar) kan det vel i en viss forstand kalles fornuftig, men ikke rettferdig eller godt.

  Eg blir og vidle i druå av nazismen, Eirik. Eg mangler ord for å uttrykke det.

 5. Dan Michael sier:

  Sa noen etnonasjonalisme..? ;)

  Nazisme er skummelt, men blir ofte «vidle i druå» (akk, de sørvestlendingene) når jeg hører hva helt vanlige folk kan komme til å uttale over en kopp kaffe på en helt vanlig dag også. Hverdagsrasismen er dypt plantet i mange, og det er så mye uvitenhet ute og går. Veldig, veldig mange tror seriøst at folk står i kø for å komme til Norge. Og innvandringspolitikken både i Norge og Danmark er jo ikke så hyggelig heller.

 6. Silje sier:

  Ja, det skal jeg si meg enig i,DanM. Hverdagsrasismen er faktisk så innplantet i folk at en nesten kunne tro det kom inn med morsmelka. Hvorfor er vi så redde det vi ikke kjenner? Vi blir helt paranoide og kaller folk «gale» straks vi ser eller hører noe som vi ikke forstår, og disse «gale» folkene blir kalt «freaks». Har vi mennesker glemt at vi faktisk ikke forstår alt? I do not believe there is such a thing called freaks. Man are only stupid.

  mvh
  Silje

 7. snorre sier:

  Nazismen er, som stalinismen og all annen 1900-talls totalitær ideologi, det skrekkeligste det moderne samfunnet har greid å komme opp med.

  Jeg blåser i hvor effektiv industri nazi-Tyskland hadde. Det var nettopp nazistenes industrialisering av bestialitet som gjorde det hele så grotesk. Samlebåndsutrydding av hele menneskeslag – det er helt ufattelig å tenke på at dette bare er 60 år siden. Er enig med Bjørnar – vis meg *ett* fornuftig synspunkt i nazismen. Nazismen som ideologi er et skrekkelig og umenneskelig rot, med appell til det mest primitive i mennesket.

  Selv er jeg SVer og statsvitenskapstudent, og Anders’ infantile kommentar om SV, Sovjet og nazister er såpass ignorant at den ikke fortjener videre kommentar. Men den er både sårende og skremmende.

  Visste forresten ikke at du leser Morgenbladet, Bjørnar! En helt super avis.

 8. Bjørnar sier:

  Mange gode og viktige kommentarer her. Det er for så vidt på plass med reaksjoner i møtet med disse holdningen som kommer til uttrykk i artikkelen, men det gleder meg å se engasjement som en respons på nazismens oppblomstring i vår egen tid. Vel gjort.

  Og Snorre, jeg abonnerer ikke (ennå iallefall), men leser når jeg kommer over den. Det er en interessant avis.

Legg til en kommentar