Da Vinci dekodet

I kjølvannet av Dan Browns bestselger Da Vinci-koden har det kommet sterke reaksjoner i flere retninger. For noen har boken bekreftet noe de lenge har visst (at Kirken, og Vatikanet i særdeleshet, bevisst har skjult sannheten om Jesus), for andre har boken vært opplevd som et angrep på seg selv og sin tro.

Med Da Vinci dekodet (heretter kalt Dekodet) tar Bjørn Are Davidsen mål av seg å gi en grundig fremstilling av fakta og seriøs forskning som gir svar på de mange spørmålene og teoriene som omslutter Da Vinci-koden (heretter kalt Koden).

De som har lest Koden kjenner til at den første siden i boka er en ren "faktaside" der forfatteren presenterer de faktaene boka er bygget på. Davidsen åpner sin bok med på første side å tilbakevise "faktaene" som blir presentert i begynnelsen av Koden. Han understreker at alle sidene i Dekodet er faktasider, og at de dermed må "– som med alle andre faktapåstander — sjekkes med kilder." I forordet skriver han også at "det burde egentlig ikke vært noe behov for denne boka," noe som i første rekke er et velrettet spark mot media, som ved en enkel sjekk av kilder og fakta raskt kunne påvist mangelen på hold i påstandene som kommer frem i Koden.

Men Dekodet handler ikke bare om Koden, den tar også for seg konspirasjonsteorier, ryktemakeri og faktasjekk i et større bilde. Hvordan forholder vi oss til fakta vi får presentert? Hvordan kan vi "skille mellom seriøse og useriøse teorier" og "se forskjell på seriøs forskning og useriøst tankespinn"?

Boka begynner med å gi en innføring i kildekritikk der han blant annet peker på en del feller og fordommer det er lett å gå i, og går videre ved å praktisere kildekritikk både på ryktene om bøkene (del to) og ryktene i bøkene (del tre). Fjerde og siste del gir konkrete svar på spørsmål som ofte blir stilt i møte med Koden.

Parallellt med kritikken holder Davidsen frem reelle fakta (som selvsagt må etterprøves) omkring Jesus, Bibelens tilblivelse og hvilke ekte kilder vi kan se på for å finne svar på spørsmålene.

Boka er forholdsvis kort (120 sider) og lettlest. Den er viktig fordi den setter fokus på et forsømt område både i media og hos oss selv — å ikke ta alt vi leser for god fisk, men være kritisk til fakta og sjekke kilder. I tillegg er det jo en fornøyelse å være vitne til at teoriene fra Koden blir knust til pinneved i møte med de virkelig harde fakta.

Å ha lest Da Vinci-koden (evt. Hellig blod, hellig gral) i forkant er en fordel, men ikke en forutsetning.

Anmeldt for Credo.

Dette innlegget ble postet 26. april 2005 kl. 18:56 og er kategorisert under Bøker. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar