Militær bekledning

Mens jeg er i gang med merkelige praksiser i Forsvaret, la meg også fortelle om militære klær.

Du får en hel haug av dem ved innrykk. Det er så mange av dem at du ikke fatter hvordan du skal få bruk for alle (men det er før du har vært gjennom den nord-norske vinteren). Antallet du får utdelt er nøye vurdert og justert opp gjennom årene slik at spesielt det som er forbruk kommer i akkurat passe antall for en ukes forbruk, og da tenker jeg på sokker, t-skjorter, boksere, helsetrøyer (ja, la oss for all del ikke glemme helsetrøyene!), feltskjorter osv. Og hvit, lang, under, selvsagt. I tillegg kommer et utall hansker og luer, deriblant BFen (demonstrert på bildet øverst), som er et helt fantastisk plagg.

Men det mest fascinerende er likevel selve uniformen. Du får utdelt to sett arbeidsuniformer (M98), og en feltuniform, samt permuniform og diverse. Det første du legger merke til er at Forsvaret har seriøst ikke tro på hverken  glidelås eller borrelås, de to mest vanlige lukkemetodene på moderne klær. Hva har de i stedet? Knapper. Knapper så langt øyet kan se! Bare på overdelen til arbeidsuniformen er det 21 knapper. Og du tenker kanskje: Er det ikkje stress å måtte kneppe alt du skal ha på deg i stedet for å bruke glidelås? Og vet du hva jeg må si da? Jeg må si ja. Det er litt stress. Men jeg må også si at det blir en vanesak.

En annen ting som også er litt uvanlig, men særdeles hendig, er å plassere lommer overalt der det finnes en rett flate. Det er 10 – ti – lommer på en vanlig uniform. Hvis en sammenligner dette med det normale antallet lommer på f.eks. en jentebukse (0 lommer) kan en bære med seg en ganske betydelig mengde stæsj rundt omkring, og hvem vet vel hva en kan komme til å få bruk for? Ja, jeg kan nevne i fleng: Lommebok, mobil, skrivesaker, stridsblokk, digitalkamera, leatherman, hansker, lue, mp3-spiller, lesestoff.

Ryggsekk er ut. Lommer er inn.

Dette innlegget ble postet 23. april 2005 kl. 12:46 og er kategorisert under Førstegangstjeneste. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

10 KOMMENTARER

 1. Odd Erling Karlsen sier:

  Lurer litt på dette med BFene som du så fint kaller dem. Har allti lurt på hvor de har fått navnet sitt fra. Har du lært noe om det i militæret?

 2. Bjørnar sier:

  Eg har nok det, Odd Erling, men det trur eg du og eg kan ta på tomannshånd en gang.

 3. Hanna sier:

  Eg lure på en ting… koss foregår egentle klesvasken i militæret? Leverre dåkk inn dei skitne klenå, å får reine tebage? Bare lure… :)

 4. Bjørnar sier:

  Jepp. Vi dumper de skitne klærne på vei inn og tar med rene klær på vei ut. Og ja, de har et vilt system på å sjekke at en har med seg samme antall plagg ut som en leverte inn.

 5. Anders sier:

  Hvor mange grader tåler klærne å vaskes på?

 6. Bjørnar sier:

  ??

 7. Stian Haugen sier:

  Hei. Vet du om noen bra sider der man kan få kjøpt masse Forsvars produkter ?

 8. Bjørnar sier:

  http://www.forsvarsbrukt.no/

 9. Stian Haugen sier:

  Du som er i Forsvaret, du vet ikke om hvor man kan få tak i billig lasersikte ? Helst grønn, ettersom de er mer synelig

 10. Bjørnar sier:

  Nå er ikke jeg i Forsvaret lenger, så dette vet jeg ikke…

Legg til en kommentar