Artenes Bloggernes opprinnelse

Mitt i praksis to uker lange fravær fra blogging har gått nærmest upåaktet hen. Få eller ingen har mast om å få gang på det eller gitt meg tyn for slakk blogging.

Det kan tyde på én av to ting. (1) At vi får et litt mer normalt forhold til blogging, at det er kommet over sin hype og at folk blir mindre fanatiske i forhold til oppdatering, eller (2) at blogging er på vei ut og ingen merker det, og at folk ikke bare blir mindre fanatiske, men uinteresserte og desillusjonerte.

Her er hva jeg tror. Vi kan dele forløpet opp i fire faser: Til å begynne med hopper "alle" på bølgen. Dernest faller iallefall halvparten av etter kort tid. I neste fase faller enda noen flere av, og noen av de som falt av i andre fase hopper på igjen (og som regel med bedre hell denne gang). I fjerde fase er det igjen en håndfull som av ulike grunner har stor appell til publikum pga. kvalitet, kvantitet, relevans til en bestemt gruppe/gjeng eller en kombinasjon av de tre.

Hvis jeg skal gi en grov analyse av hvor bloggemiljøet befinner seg i dag (og da snakker jeg om Sarons-miljøet, som jeg kjenner best), vil jeg si at 20+-miljøet er inne i fjerde fase, videregående-folk mellom andre og tredje fase, og ungdomsskole-gjengen i første fase.

(Dette gjelder selvsagt ikke for alle bloggere, for de som hopper på i etterkant av "hovedstrømmen" er det vanskeligere å forutse hva som vil skje, og noen følger aldri noe som helst system og krysser faser og grenser uavhengig av ytre faktorer.)

Det behagelige med å være i fjerde fase er at det er mindre press og mindre prestasjonsangst. De som har overlevd så langt kommer på tross av svingninger til å holde det gående, og publikummet er mer trofast enn i de foregående fasene.

Som i blogging som i livet generelt er det ulike "sesonger" der aktivitet, fokus, tema og relasjoner vil skifte. Livet er sjelden A4, og det gleder meg å se at det blir anerkjent at det samme gjelder for blogging.

Dette innlegget ble postet 15. mai 2005 kl. 14:09 og er kategorisert under Blogging. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

6 KOMMENTARER

 1. PålB sier:

  Det er en bra inndeling du har der Bjørnar! Du skal forresten vite at jeg flere ganger tenkte på om du virkelig levde, men tenkte jeg skulle gi deg noen dager før jeg begynte å stresse. Og da kom innleggene =)

 2. Bjørnar sier:

  Generøst, Pål. Takk for de ekstra dagene. :)

 3. Odd Erling sier:

  Æg æ mæ fremdeles! Om enn publikum begynne å virka meir fraværandes. Trur dei ao går gjennom same fasane.

 4. Bjørnar sier:

  Det trur eg kan stemme.

 5. Chr. sier:

  Kan man også dele dette inn etter hvor lenge man har blogget – altså i et rent og skjært tidsaspekt. Hvor lenge må man ha holdt på med blogging for at man kan kalle seg erfaren?

 6. Bjørnar sier:

  Nei, si det… Vanskelig å sette noen absolutter, men hvis jeg skal slenge ut et forslag, så… et år, kanskje? Forutsatt da at en har blogget noenlunde hyppig og jevnlig. Høres det fornuftig ut?

  Hvis en skal plassere den enkelte blogger inn i samme modellen vil jeg tro at de ulike fasene representerer aktivitet/engasjement for bloggingen i stedet for antall bloggere.

Legg til en kommentar