Årets første sommerbad

Jeg ringer til EirikB. «Hva med å bade, nå som det er sommer og alt?» Dette er på tirsdag. Sola skinner og det er bare velstand. Eirik synes bading høres ut som en god idé. De andre vi ringer til synes ikke det er en fullt så god idé, pingler som de er. De sier at at det er for kaldt, at vannet ikke har rukket å blitt varmt ennå.

Vi reiser til Åsenvatnet, Eirik og jeg. Vi tar inn på den lille avstikkeren etter Lye, opp den lange, bratte bakken og innover gårdsveien mellom trærne. På tross av at det kanskje er det beste badevannet i nærheten ligger det ganske avskjermet. Det er mulig dette er med hensikt, for jeg har hørt snakk om at det er drikkevannsreserve (hvis alle andre kilder skulle feile?) for Time kommune. Kanskje er det like greit at ikke alle bader der.

Jeg kan huske vi svømte over vannet i fjor eller forfjor. Ikke på langs, men på tvers. Før du kommer inn til parkeringsplassen i enden av veien er det en slags sandstrand på høyre side. Derfra ser det ikke så langt ut over til den andre siden. Vi syntes det hørtes ut som en god idé å svømme over til andre siden. Jeg synes å huske at Oddbjørg var med, og det samme var Pæri. Han hadde vært marinejeger et år og stilte på alle måter i en annen klasse enn oss andre (han er en maski). For ham var dette en søndagstur, men for min del kan jeg si at det er lengre over vannet enn det ser ut til. Ca. dobbelt så langt.

Da vi var halvveis over kjente jeg at det begynte å butte imot. Vel over på andre siden var jeg godt sliten. Likevel måtte vi jo tilbake igjen (og det er dritlangt å gå rundt). Når du er midtveis tilbake og egentlig ikke har mer å gi kan du på en måte ikke slutte å svømme. Å drukne er ikke et alternativ. Det er alltid mer krefter å hente i kjelleren. Vi lærte i militæret noe sånt som at når mora di tror du er utslitt har du brukt 25% av kreftene dine, når du selv tror du er utslitt har du brukt 50%, og når troppsjefen din tror du er uslitt har du brukt 75%. Jeg vil legge til dette: Når du drukner hvis du ikke svømmer videre har du alltid mer å gi.

Men for all del, alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Tilbake til tirsdag. Eirik og jeg tenkte bare å dyppe oss litt på denne årets første badedag, så vi reiste inn til parkeringsplassen og ruslet innover til badeplassen. Vi dyppet hver vår tå nedi for å sjekke temperaturen. Eirik kjente først og sa det var dritkaldt. Jeg kjente etterpå og syntes ikke egentlig det kjentes så veldig kaldt ut. Jeg passet på å gi uttrykk for dette og blåse meg litt opp. Det pleier å hjelpe.

Å gå sakte ned i vannet har aldri funket for min del. Jeg er mer typen som hiver meg uti og tar eventuelle sorger på etterskudd. Så jeg stupte uti, og med én gang kjentes det ikke så ille ut. Slik er det ofte. Først kan det kjennes ganske greit ut, og så plutselig kjenner du hvor kaldt det er. Kulden kom brått, et sekund etter svalestupet. Det var vanskelig-å-puste-, kroppen-stivner-helt-, jeg-må-ut-av-vannet-NÅ-kaldt.

Av en eller grunn hoppet Eirik uti tross mitt forferdede blikk. Det skulle han jo aldri har gjort. Det var så kaldt at det gjorde vondt.

Etter noen turer opp av og uti vannet (det var kun mulig å oppholde seg i vannet i kortere perioder) måtte vi motvillig innse at det faktisk trengs mer enn to dager med sol før badesesongen offisielt er i gang.

Dette innlegget ble postet 12. mai 2006 kl. 12:29 og er kategorisert under Smått og stort. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

14 KOMMENTARER

 1. Marlén sier:

  Heh.. Off, d hørres kaldt ut! Må nok venta litt lenger jah;)

 2. Anders S. sier:

  Konge, eg seier respekt. Meget kult ja :) Sjef at enkelte folk holder på med sånne ting.

 3. myrna sier:

  BRRR… Eg trur nok eg ska venta en deeeel, før eg bade. Fytti altså.

 4. Roar Aardal sier:

  Jeg er klar for bading any day =) det er aldri for kaldt.
  Jeg bada den første soldagen.. torsdagen uka før dere eller noe på orrestranda.. :) det gjorde godt i kroppen med litt frostsjokkbehandling

 5. IdaB sier:

  Å! Eg tenkte faktisk på det i dag, at eg ikkje har bada ennå!
  Kor ligge Åsenvatnet forresten?

 6. Roar sier:

  åsenvatnet ligger der med vindmøllene på lye.. kjører forbi lye liksom mot ålgård og en bratt bakke rett opp rundt en sving og litt gåing så er du der=)

 7. Hannas sier:

  Ååååååh….Hørrest GAAAAL kjekt ut å bada! Litt spennandes når det e kaldt då, utfordringa folkens! Åsenvannet? Skitnaste vannet på Lye, æsj… Uansett, kult at gutte-pysene tørr noe!;p

 8. Bjørnar sier:

  Ke då skitnaste vatnet på Lye??

 9. Roar sier:

  åsenvannet kan drikkes så jeg vet ikke om å kalle det skitnaste vannet på Lye var helt riktig =)

  Gutter pyser? Hmm… Hva er jenter i så fall =)?

 10. Synnøve sier:

  Hei! Sko bare sei atte eg har starta med bildet, så håpe eg det blir så likt som muligt.
  HA en jille dag;)

 11. Hannas sier:

  hehe…åsenvannet er skittent av både basj å liknande…:p

 12. Roar sier:

  Det er egentlig alle vann i hele verden Hannas

 13. Hannas sier:

  Ja, mennehm…! Åsenvannet er d skitnaste vannet på Lye anyway!

 14. Marita sier:

  e ikkje ulvatjørn LITT skittnare?

Legg til en kommentar