Sommerdager

Jeg sitter i Fritz Røeds skulpturpark. Det er sol ute og sol i sinnet, og det ser ikke ut til å bli særlig mye verre med det første. Jeg leser en bok som heter The Catcher in the Rye. Den handler om en kar som føler at livet går ham imot, og han misliker de fleste mennesker rundt seg og syter mye over mange ting og virker generelt til å være en bitter person.

Jeg har ofte tenkt at de fleste bitre personer er gamle. Det er nok en viss sannhet i dette, men av og til når jeg sitter på kaffebaren eller på en benk et sted og studerer folk ser jeg unge voksne som allerede er bitre. Bitterhet har en tendens til å sette seg i ansiktet. Det setter seg rundt øynene og munnen, og en jente jeg ser av og til er sikkert ikke 25 år gammel ennå, men likevel ser hun ut til å være den bitreste personen jeg vet om. Det kan ikke være greit å være så bitter hele tiden. Det kan ikke være kjekt i det hele tatt.

Mens jeg leser i denne boka i skulpturparken og sola skinner går det veldig mange ulike mennesker forbi. Og når jeg sier ulike mener jeg både at det er mange ulike «typer» mennesker der (om det i det hele tatt er mulig å dele inn mennesker i typer — jeg begynner å miste troen) og at noen mennesker er mer ulike enn andre.

Det er en del skolebarn som tydeligvis pleier å ta turen gjennom parken på vei hjem fra skolen. En av de, en jente på kanskje 10 år, snubler plutselig rett foran meg. Ikke sånn at hun går på trynet — hun holder seg på beina — men nok til at det er åpenbart for oss begge hva som nettopp skjedde. Hun ser på meg og ler høyt, og jeg kan ikke annet enn å le med. Hun blir ikke flau og prøver å dekke over hva som skjedde, men begynner i stedet å le av seg selv og inviterer meg til å ta del i det. Det er fantastisk.

Litt senere går en yngre jente forbi. Hun er kanskje 7 år. Hun lever helt i sin egen verden, og later ikke til å ense meg som sitter på benken — eller noe som helst annet rundt seg for den saks skyld. Hun nynner litt på en sang og gjør noen småhopp bortover veien der hun går. Ranselen hun har på ryggen er altfor stor for henne. Ranslene er er alltid for store i den alderen. De begynner på knærne og slutter oppe i nakken, og jeg forstår ikke hva de fyller de digre ranslene med. Alt de trenger er noen fargestifter og en bunke blanke ark.

En litt eldre dame som triller på en barnevogn ser intenst på meg når hun går sakte forbi. Hun stirrer så veldig at jeg nikker og sier hei. «Jeg har en akkurat lik en som det,» sier hun. Det går et øyeblikk mens jeg gjennomgår i hodet hva hun kan sikte til, og ender opp på at det må være iPoden jeg sitter og hører på. «Har du det?» sier jeg. Hun går videre. Det var tydeligvis slutten på den amtalen.

Dette innlegget ble postet 9. mai 2006 kl. 0:26 og er kategorisert under Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

13 KOMMENTARER

 1. Roar sier:

  ingenting slår sommerdager

 2. Anders S. sier:

  Ja, det er virkele gudd med sommer synd eg må jobbe så lenge den varer.

 3. Birgitte sier:

  Haha! Mange merkelige folk!

 4. Ida sier:

  Hadde eg gått forbi hadde du sikkert ledd deg i hæl! Jammen glae eg ikkje va der då..

 5. SomeonesD sier:

  Aaah.. kids.. Just gotta love them! Og det vil jeg karakterisere som et magisk øyeblikk; når hu nesten-tryner og inviterer deg til å le av det. Fantastisk..

  Kanskje hu gamle dama nistirra på BOKA di, som kanskje hun bare har på norsk, og så måtte hun nistirre ekstra lenge, for «det var likevel noe kjent med den boka, og jeg driter i om han tror at jeg glor på ham eller ikke, for jeg liker ham ikke uansett og driter i hva han syns», og så fant hun ut at det er HUN som har skrevet den boka du leser, under et psevdonym, men det er så lenge siden at hun husker det ikke. Og så sier hun det hun sier, flytter inn i sin egen verden igjen og går videre. Og du fins like lite i hennes verden som du gjorde før hun gikk forbi.

  Det KAN jo være en alternativ histoire..?

  Det er forresten rart hvor allment greit det er å «plutselig» prate med gutter/menn som sitter på offentlige steder enn det er å gjøre tilsvarende med jenter/kvinner. Eller er det bare innbilning..?

  Men ja; STAKKAR kids med DE monsterranslene….!! Det er kanskje en av de største gledene jeg har med å være stor (eller «stor», som i «ikke en unge»), det at jeg endelig er større enn ranselen min..

 6. Ragnhild sier:

  må sei at eg er litt skuffa over at eg ikkje er på din kontaktliste… tenkte først at det kanskje kunne vær for at du kun ville ha dei som blogga ukentlig, men etter litt grundigere undersøkelse, har eg funnet ut at fleire faktisk blogger sjeldnere en meg… så keffor, Bjørnar, keffor er eg ikkje på lista di?

 7. Kristine sier:

  eg og satt på en benk i parken en sommerdag. då såg eg ei and, ei sånnei kvide med dusk på toppen. hu svømte med auene igjen. det gjorde ikkje de andre. og så kræsja hu i kanten. så åpna hu auene. enten så va hu forelska og svømte i sin egen drømmeverden, eller så dreiv hu med ekstremsport.

  det skjer jammen møje fine ting rundt oss så me bare oppdage viss me sedde oss ner på en benk nogen nusselige øyeblikk.

 8. IdaB sier:

  Haha! Mange rare folk her i verden, eg er faktisk en av de eg og…. Egentlig er alle folk rare, komme bare an på kem som ser det… Du skrive ganske løye Bjørnar!
  Vilt Bra forslag Silje!;)
  Og forresten, eg ser ikkje mitt navn helle på listå:S

 9. Bjørnar sier:

  Ragnhild: Hvis noen blogger MINDRE enn deg må de av lista. Men med én gang i måneden (selv om det MEGET morsomt hver gang du faktisk blogger) er du veldig langt unna å komme på lista. Du er så langt unna at jeg tror ikke du kan se lista fra der du står.

  IdaB: Du kan selvsagt komme på lista. Beklager at jeg ikke har lagt deg til før.

  Jeg har også lagt til Marita og Marlén. Til alle andre: Gi beskjed hvis du føler du føler at det hadde vært passende med ditt bilde og lenke til høyre her ute.

 10. Marita sier:

  woho!!! tusen takk Bjørnar:) – æg blei lag tt listå FØR æg trengte å spør..!!;)

 11. Hannas sier:

  Heiduh! Eg fant bloggen din:D
  Eg og har faktisk og «fritz`an» par gonge i parken disse gode varme sommerdagene…

  Forresten, likte bloggen din eg…

 12. Asbjørn sier:

  Fytti! Nydeligt innlegg. Eg må begynne å lese meir i bloggen din Bjøsslaski-San.

 13. Ragnhild sier:

  Buuuu…

Legg til en kommentar