Debattforum Jæren: Jonas Gahr Støre om religionskonflikter

Selveste utenriksministeren hadde tatt turen Bryne i går. Han var på Rogalandsbesøk, og den anledning invitert til å snakke om religionskonflikter på Debattforum Jæren.

Foredraget og den påfølgende debatten foregikk i kommunestyresalen, og hele huskjerka vår tok turen bort til å overvære seansen. Deler av det var meget interessant, og andre deler var veldig uinteressant. I tillegg til Gahr Støre hadde også Jan Opsal fra Misjonshøgskolen og Mohamed Hussain fra Islamsk Råd i Stavanger kommentarer til utenriksministerens innlegg.

Gahr Støre anerkjente ikke Clash of Civilizations-tankegangen, som sier at verden består av ulike sivilisasjoner som er i konflikt med hverandre (veldig kort sagt, det går an å si mye mer om det — gjør det den som kan), men vektla å fokusere på det vi har felles fremfor å fokusere på forskjellene.

Noe annet jeg merket meg var noe han sa i retning av at «det finnes ingen konflikter der religion er den eneste faktoren, og det finnes heller ingen konflikter der religion ikke spiller en rolle.» Godt poeng.

(Hvis du er en frik som har utrolig lyst til å lese mer om dette finnes det et mer utfyllende sammendrag. Arne Berge skriver også litt om saken.)

Verden virket plutselig utrolig liten når det sto en mann i kommunestyresalen og snakket om samtalene han har gående med topplederne i noen av de største konfliktene i verden.

Det var en del sære og merkelig spørsmål i etterkant, og det var en stilstudie å se og høre Gahr Støre svare utrolig direkte og sable ned argumentene til spørsmålstilleren, men uten å stille denne i et dårlig lys eller få vedkommende til å fremstå som en idiot. Det var diplomati i praksis. Jeg antar at det ikke er uten grunn at han er utenriksminister.

Dette innlegget ble postet 8. februar 2007 kl. 1:41 og er kategorisert under Aktuelt. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. Ingvild sier:

    ÅÅÅÅHHHHH! EG VILLE VÆRT DER!!!!!! :-(
    Navla bu!

  2. Kristine S sier:

    Eg og. Det e så bra at sånne ting skjer på lille Bryne.

Legg til en kommentar