FILMER: The Last King of Scotland og Blood Diamond

Jeg så ikke mindre enn to filmer med handling fra Afrika i helga.

THE LAST KING OF SCOTLAND er et portrett av Idi Amin, en av verdens verste despoter. Amin tok makten gjennom et militærkupp i Uganda på 1970-tallet, og regjerte som president gjennom flere år. Det antas at rundt 300 000 ble drept under hans regime.

Vi får se et flertydig bilde av Amin, noe som ifølge kilder intervjuet på norsk tv i det siste stemmer godt med virkeligheten. Samtidig som han var en grusom enehersker som utryddet all politisk opposisjon (og andre han av ulike grunner ikke likte) var han også som utrolig sjarmerende og hyggelig.

Når han spøker med den skotske legen, som er den andre hovedpersonen i filmen (løst basert på en virkelig person), og med det utenlandske pressekorpset er han utrolig morsom, om enn på en noe barnslig og enkel måte. Han ga seg selv titler som The Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular og altså The Last King of Scotland, som filmtittelen henspeiler på.

Filmen gir et fascinerende og grotesk innblikk i en annen virkelighet enn vår koselige, norske velstandsoverflod. Uganda under Amin (og antakelig både før og etter) er et land herjet av borgerkrig og konflikter, fattigdom, utilstrekkelig helsevesen (for å si det mildt).

BLOOD DIAMOND omhandler er annet tema, men er like realistisk/kynisk som The Last King of Scotland. Den omhandler diamantutvinning og –smugling. Også her er landet preget av borgerkrig (et gjennomgangstema i afrikansk historie) og de få som gjør seg rike på flertallets bekostning.

Denne gangen er vi i Sierra Leone, og paramilitære styrker kidnapper arbeidsføre menn i landsbyer, og hogger hendene av de resterende. De som kan arbeide blir ført til diamantgruvene der de må stå i elva og sile ut diamanter fra jorda.

Danny Archer, spilt av Leonardo di Caprio, er en Sør-Afrikansk smugler som lever av å transportere diamanter fra Sierre Leone via Liberia til Nederland og Storbritannia.

Det er her uttrykket Blood Diamond kommer fra. Bloddiamanter er diamanter som stammer fra konfliktområder der salget av disse finansierer borgerkriger eller lokale konflikter. Ved å sende diamantene gjennom Liberia blir disse stemplet som ”godkjente” fordi Liberia ikke er involvert i en væpnet konflikt.

Filmen viser den brutale utbyttingen av mennesker både i diamantgruvene og gjennom forvandlingen av helt vanlige barn til barnesoldater tilsynelatende uten begrensinger.

Mest av alt er det mye fart og action gjennom hele filmen. Drivkraften som binder sammen alle de andre historien er jakten på en vilt stor diamant (ikke så ulikt et ganske kjent brettspill). Alle vil ha tak i den, og alle er villige til å ofre alt – både penger og menneskeliv – for å få kloa i den.

Sånn blir det bra film av. Men med mange dystre menneskeskjebner i kjølvannet av. Og verst av alt – dette er reelt og virkelig. Mennesker dør for at vi skal kunne smykke oss med bling-bling.

Filmen oppfordrer til å sørge for at diamantene du kjøper ikke kommer fra konfliktområder. Så pigede heller: Sørg for at diamantene du kjøper ikke kommer fra konfliktområder.

BEGGE FILMENE ANBEFALES PÅ DET STERKESTE.

Dette innlegget ble postet 13. februar 2007 kl. 15:02 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

3 KOMMENTARER

 1. Lars sier:

  Arh, jeg husker tiden da jeg var en aspirerende filmnerd og tidvis hyperaktiv kinogjenger. Nå om dagen er det sløvt, men jeg tror begge disse kan være nok til å trekke meg opp av sofaen. Bra omtale!

 2. Oddgeir sier:

  Filmene skal sees;) Black Diamond er så smått begynt å komme på DVD her. I Bolivia er det faktisk UMULIG å ikke kjøpe brente DVD’er hvis en vil se film. Orginal DVD’er eksisterer ikke..! Angående situasjonen i Uganda, så er den fortsatt grusom. Det gjelder da spesielt Nord-Uganda hvor Joseph Kony herjer og kidnapper barn og gjør dem om til barnesoldater. Sjekk siden http://www.invisiblechildren.com. Filmen som disse har laget er verd å skaffe seg (send de en mail Bjørnar. Tror ikke jeg har vist den til deg?) Kommer til å berøre deg sterkt..filmen heter Invisible Children..

 3. Bjørnar sier:

  Takker, Lars. :)

  Tror kanskje jeg har sett Invisible Children, Oddgeir. Du viste meg en gang en film om barn som ble kidnappet og gjort til barnesoldater. Er det den? Eller er det en annen? Fy fillen for en film uansett. Det er syke forhold de lever under. Jeg blir nesten litt matt og oppgitt av å se sånne filmer, for jeg føler ikke jeg kan gjøre noe. Samtidig MÅ det jo kunne gå an å gjøre noe…

Legg til en kommentar