En helg med Ringenes Herre

Vi har hatt et aldri så lite Ringenes Herre-maraton i helga. To filmer fredag kveld/natt, og én film lørdag ettermiddag. (Noen vil innvende at dette ikke teller som et reelt maraton siden det var en lengre pause mellom to av filmene. De om det.)

Det som slo meg igjen er at Ringenes Herre er en vanvittig fascinerende historie. Det er så mange lag i historien — sammenligninger, allegorier, hentydninger i mange retninger at det er til å gå seg vill i.

Det er en utrolig stor fortelling, i den forstand at den drar hele verden og hele historien med seg inn i fortellingen. Og nettopp det er befriende når de fleste av dagens fortellinger er små fortellinger som begrenser seg til rene subjektive og indivdiuelle erfaringer.

Når jeg ser filmene får jeg en følelse av at de på mange måter gir et bedre bilde av virkeligheten enn sansene våre gjør. Virkeligheten er mer enn det vi kan ta på og se på, noe historien illusterer utrolig godt.

Personlig relaterer jeg kanskje mest mitt eget sted i livet til rådslagningen i Rivendell, der Ringens brorskap blir dannet. Det som har skjedd hittil er for en innledning (en viktig og omfattende innledning, riktignok) å regne.

Eventyret og reisen begynner nå.

Dette innlegget ble postet 4. februar 2007 kl. 4:26 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

1 KOMMENTAR

 1. stine sier:

  Herlig!
  skulle gjerne sett de sammen med dere!
  det er sykt mange ting man kan sammenligne med livet utfra den historien.
  E liker også godt å bare være i en verden hvor alle de hverdagslige tinga mine ikke finnes.
  Det gjelder kanskje generelt i alle filmer man lever seg inn i da. Det er godt å ta en pause fra egne bekymringer, tanker og drømmer, og bare overta hovedpersonen sine dramatiske problemer…I LOTR betyr dette at e må være med å redde verden fra Sauron! (når e kommer tilbake til min egen verden må e forresten også være med å redde verden da!).
  jaja… anyway.. godt å bli minna på LOTR. må nok ta tid t å se alle 3 snart!

Legg til en kommentar