Kulturkafé på Sting Nere

Ben Ao, Jonsi, John, Stig og jeg var på Kulturkafé på Sting Nere på lørdag i forbindelse med Menneskerettighetsuka til Amnesty.

Jeg blir ofte overrasket over hvor få som egentlig kommer på slike tilstelninger. Amnesty får langt større gjennomslag i media enn deltakerantall på arrangementene sine skulle tilsi. Takk og pris.

Men det var utrolig bra. Veldig laid-back stemning og lavt skille mellom scene og publikum.

En mann ved navn Chenjerai Hove leste dikt og fortalte om situasjonen i Zimbabwe, hans hjemland.

Atlars, en lokal rapper, gjorde noen låter sammen med en kar på bongotrommer (som vist på bildet ovenfor). Tror det er første gang jeg har vært borti akustisk rapping. Men han var veldig dyktig, og tekstene hadde seriøst innhold — om meningen med livet, rettferdighet, globalisering, menneskerettigheter. De store linjene, med andre ord. Meget, meget bra.

Til slutt hadde Tom Hetland, sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad, et foredrag om ytringsfrihet i Norge. Vi har veldig liberal ytringsfrihet i Norge (§100 i Grunnloven: «Ytringsfrihed bør finde Sted.» osv.), men den utfordres på noen områder. Bl.a. er det en del leserinnlegg som ikke kommer på trykk, nettdiskusjoner vurderes mange steder å forhåndsredigeres.

I lovverket går det en grense et sted, og helt nøyaktig går den ved å «forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig sette frem en diskriminerende eller hatefull ytring».

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn, eller
c) homofile legning, leveform eller orientering.

(Se hele lovteksten.)

Veldig interessant, og veldig omfattende problemstilling. Kanskje jeg kan skrive mer om det en annen gang.

Dette innlegget ble postet 29. april 2007 kl. 21:35 og er kategorisert under Smått og stort. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. Torstein sier:

    Jeg er i Zimbabwe naa, og maa si at det er mye sproett som skjer her politisk. Det maa vaere det eneste landet der pengene har dato for naar de gaar ut. 31. juli i aar.

  2. Bjørnar sier:

    What?! Sprøtt.

Legg til en kommentar