Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

Her er en film med en tittel som forslår: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Westernfilmer er i vinden igjen (det samme er countrymusikk — er det tilfeldig?). En av de andre westernfilmene for tida som ser meget bra ut er 3:10 to Yuma. Se på den traileren, folkens. Jeg får frysninger.

Men vi snakker altså om mordet på Jesse James. Jesse James er en av de mest beryktede, og i sin tid mest ettersøkte, bandittene i Det Ville Vesten. De av oss som har vokst opp med Lucky Luke og diverse bøker og tegneserier om indianere og blekansikter i Amerikas ungdom kjenner navnet godt. James var en legende av de sjeldne, og ble foreviget som helt da han ble skutt bakfra av Robert Ford, en tidligere beundrer som hadde klart å komme seg inn i James’ innerste sirkel.

Filmen er et mesterverk, et stort og sakte mesterverk. Jeg kan advare på forhånd at mange ikke vil like den. Det er en noe smal film, og de som liker den vil til gjengjeld like den veldig godt. (Jonsi, jeg snakker til deg nå.) Det hele virker autentisk og ekte. Vi er på slutten av Vestens ville tid, og samfunnet er mer sivilisert og utviklet enn jeg hadde sett for meg var tilfelle.

Brad Pitt gjør, som alltid, en fantastisk rolle. Han er en utrolig intens skuespiller. Brad Pitt borer hull i deg hvis han ser på deg for lenge. Casey Affleck (broren til Ben Affleck, om jeg ikke tar helt feil) gjør også en veldig god debut som den forlegne, men stormannsgale Robert Ford.

Anbefales på det sterkeste — forutsatt altså at du (1) liker filmer utenfor hovedstrømmen av Hollywood, og (2) er i det rette humøret.

Dette innlegget ble postet 25. november 2007 kl. 23:22 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. Ingvild sier:

    Jeg var ikke i rett humør…

  2. Karin sier:

    Tja, kan ikke si meg helt enig. Så førpremieren på BIFF, og syns filmen er minst en time for lang, med mange scener som fint kunne blitt klippet ut. Brad Pitt gjør en bra jobb, ja, men han blir hakket for tørr for meg. Casey Affleck kan jeg heller applaudere høyere for. Men likevel, alt for lang film!

    Hvis du vil se kvalitetsfilm på kino nå, vil jeg anbefale den islandske kriminalfilmen Jar City. Stemningsfull og overraskende! Herlig! Også, Control, filmen om Joy Divisions vokalist, hans liv fra tenårene til sin for tidlige død! Vakker!

Legg til en kommentar