En uimotståelig revolusjon

The Irresistible Revolution -- Shane ClaiborneJeg leser en bok for tiden som både utfordrer og inspirerer meg vanvittig.

Den heter The Irresistible Revolution, og er helt crazy. Det vil si, historiene i den er det. Og han som har skrevet den er det. Han er fillen så radikal, selv om han ikke liker den tradisjonelle definisjonen av ordet. Ordet kommer egentlig av ordet for rot eller røtter, og det er på mange måter det han går til — røttene.

Han tar mange ting Jesus sier bokstavelig på alvor, ting som er utrolig vanskelige og utfordrende, og som jeg så lett avskriver er bortforklarer.

F.eks. reiste han til Irak under den innledende bombingen av Bagdad for å drive fredsarbeid og for å støtte og bli kjent med sivilbefolkningen i Irak. (Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn.)

Det virker også som at han kjenner alle de hjemløse i Philadelphia, byen han bor i. Han forteller i et av de tidlige kapitlene om da han begynte å studere teologi i Philadelphia, og ble kjent med noen kristne som reiste ned til sentrum for å henge med de «hjemløse vennene» sine. Han ble med de, og etter hvert begynte de å reise ned så ofte de hadde sjansen. Etter hvert ble også han venner med dem.

Vi satt oppe hele nettene og hørte på hverandres historier. Det ble vanskeligere og vanskeligere å komme tilbake til komforten på studenthyblene våre og forlate nestene våre i pappeskene deres (og å snakke om å «elske vår neste som oss selv» i undervisningstimene om Det Nye Testamentet).

En dag sa kameraten min Chris til meg: «Jeg har lest Mor Theresa.» Da visste jeg at vi var i trøbbel. Han fortsatte: «Hun sier at vi ikke kan forstå de fattige før vi forstår hvordan fattigdom er. Så i natt skal vi sove på gaten.» Jeg måpte. Jeg ba ham la være å nevnte dette for moren min, og så reiste vi ned til sentrum. Natt etter natt reiste vi ned. Bibelen ble levende for oss der. Når vi leste Bibelen på gatene i Philly var det som å se en av de gammeldagse 3D-filmene gjennom de røde brillene som følger med. Tidligere hadde vi ikke tatt på brillene (så det så bare merkelig ut). Men nå hoppet ordene ut av sidene.

Han gjorde en undersøkelse blant studenter, og de aller fleste svarte ja på spørsmål om «Jesus brukte tid med fattige og hjemløse?» På spørsmål om de selv kjente noen fattige eller hjemløse svarte nesten alle at de ikke kjente noen.

Jeg kjenner heller ingen.

En viktig del av budskapet til Shane Claiborne er at Kirka må bli kjent med og bli venner med de fattige og hjemløse. Han sier at han lærte evangeliet av de fattige, og opplever seg som en misjonær sendt til kirken.

Denne boka roter til hodet mitt.

Fortsettelse følger.

Dette innlegget ble postet 20. desember 2007 kl. 2:50 og er kategorisert under Bøker, Kirke. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

9 KOMMENTARER

 1. Elling sier:

  Utrolig viktig. Fortsett!

 2. Anders S. sier:

  Utroligt crazy, godt det finnes folk som kan gi oss nye tanker. Du skriver utroligt bra Bjørnar, fortsett med skrivingen :)

 3. HannaKjø sier:

  Glede meg te fortsettelsen! og kanksje oversettelsen?? :)
  Dette UTFORDRE!!

 4. therese sier:

  eg vil gjerne skriva meg på lista øve dei så vil låna bogå, så du får sei i frå når d e min tur å lese na:)

 5. frk.k sier:

  eg tenkte noko når du fortalte om dette på huskjerka, men eg er utruleg flink til å tenkja i stykker mine eigne innlegg. og det var jo ikkje noko viktig. menmen. det var omtrent dette:

  veit ikkje kva tid desse to hendingane fann stad, men dei er som lynglimt i det frosne livet. og det er ikkje ein gong hendingar.

  to gonger har eg opplevd å sjå inn i auga til «uteliggarar» (kva veit vel eg om dei har ein stad å bu, men eit ord må eg bruka for å mala det rette biletet). blikka deira. eg har blitt så glad. veit ikkje. kjærleik. ufatteleg greie. uansett. eg ville gjera så mykje meir enn å seia «ha ein god dag» og «ha det bra», men eg gjorde aldri meir. dei hadde noko eg tøyrster etter, noko eg er blind for. ho som var med meg den eine gongen, sa at det var så vakkert å sjå på at ho ville fotografert det. ikkje veit eg kva som gjorde det så vakkert. meg var det i alle fall ikkje.

 6. kristian sier:

  har lenge luktet på denne boka og nå er den på vei i posten… her er en video med han på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=QPANKUHabx4

 7. David sier:

  Veldig interessant!!

 8. Jon Schjelderup sier:

  Ja, Shane Claiborne er vikelig inspirerende!

  Jeg har enorm sans for hans budskap om å handle, ikke bare å studere bibelen. Jeg håper vi snart kan se en endring i de kristne miljøene. Jeg har lenge vært lei av den amerikaniserte pop-idoliseringen av Jesus. Shane Claiborne skriver faktisk at Jesus herpa livet hans i magasinet Strek. Anbefaler å lese den artikkelen.

  «Den uimotståelige revolusjonen – å leve som en almindelig radikaler» kommer ut på norsk når som helst nå. Kanskje har den allerede kommet.

 9. Ragnhild Hetland sier:

  Den har kommet på norsk for en stund siden, så løp å kjøp! Eller still dere i kø for å låne min. Han har forstått så enormt møje og det utfordre meg heilt vilt! Men eg kjenne eg vil meir! Og for de som lurer på om det faktisk går ann å leve så radikalt som denne karen gjør, så er det bare å melde seg på korsvei- festivalen. For der kommer Shane!

Legg til en kommentar