FILM: American Gangster

American Gangster er utrolig nok basert på den sanne historien om en svart «forretningsmann» fra Harlem i NY som slår seg opp på å selge høykvalitetsnarkotika til lav pris.

Narkotikamarkedet var på 70-tallet dominert av utblandet heroin som ble beslagtlagt og solgt videre av den korrupte narkoavdelingen innenfor NYPD. Et sinnrikt system av hvite menn i posisjoner som politi, dommere osv. tjente store penger dette helt til Frank Lucas (Denzel Washington) begynte å importere ren heroin direkte fra Thailand.

Han sørget for å bestikke amerikanske offiserer som tjenestegjorde i Vietnam, og transporterte stoffet med militærfly som fløy til og fra Vietnam. Like enkelt som genialt, med andre ord.

Den ubestikkelige politimannen Roberts (Russel Crowe) leder den føderale spesialenheten for narkotika, og jobber hardt for å kartlegge narkotikamiljøet og bure inne de ansvarlige.

Denzel Washington og Russel Crowe som spiller mot hverandre er på ingen måte å forakte. Det er nærmest dømt til å bli en suksess. Og en suksess er det denne filmen blir. Det er en action og drama om hverandre, og plottet er så sammensatt og uventet som bare historier basert på virkelige hendelser kan bli.

Portretteringen av ham som etter hvert utvikler seg til å bli en svart mafiaboss er glitrende. Han er steinhard og samtidig helt avslappet. Og jeg lurer på en ting: Er Denzel Washington like kul i virkeligheten som han er på film? Han er så vanvittig kul i mange filmer, og da mener jeg i ordets opprinnelige forstand: Tilbakelent, slick, avslappet — og samtidig med en enorm naturlig autoritet. (Og han kan fillen bli sint også.) Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å møte Denzel Washington.

Jeg anbefaler American Gangster på det groveste. Det er en av de beste filmene jeg har sett på kino på lenge.

Dette innlegget ble postet 3. desember 2007 kl. 15:26 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

1 KOMMENTAR

  1. PålB sier:

    Ett hundre prosent enig.

Legg til en kommentar