Mer om EUs datalagringsdirektiv (her snakker vi fengende overskrift!) Storebror ser oss!

Foto: nolifebeforecoffee (flickr)
(Foto: nolifebeforecoffee)

Det fascinerer og gleder meg (veldig!) at det er et kort innlegg om datalagring som skaper størst diskusjon på denne bloggen. Hvem hadde trodd?

Men dette er pigede en viktig sak. Enda viktigere enn jeg hadde trodd før jeg undersøkte saken litt nærmere. Litt graving i lenker viser at dette er større enn det virker som ved første øyekast. På den annen side: At vi kan være i ferd med å bli Øst-Tyskland ER ved både første og andre øyekast en ganske stor sak.

Selv om dette er en spissformulering (det må ofte til for å få opp øynene våre) er jeg veldig bekymret for retningen personvernet tar for tida. Én ting er at en rekke land med USA i spissen har vedtatt lover som utvider mandatet til overvåkingsorganisasjonene for flere år siden (bl.a. The Patriot Act), men jeg hadde håpet at vi i Norge skulle klare å unngå det. Men også vi lar frykten styre oss. Eller er det likegyldigheten?

Her er iallefall saken:

En mann ved navn Knut Johannessen skrev et bloggeinnlegg med tittelen Du må ikke sove og startet et opprop mot direktivet. (Skriv deg på!) Han har senere fortsatt å skrive innlegg om saken på bloggen sin — en rik kilde for videre referanser for de som vil finne ut mer.

Før dette har likevel Datatilsynet advart mot dette lenge. Jeg liker Datatilsynet utrolig godt! De er siste skanse i norsk personvern, og står knallhardt og konsistent på prinsippene om at vern om personopplysninger og privatliv er en grunnleggende rettighet i et fritt samfunn. De sier:

Det nye direktivet om datalagring vil kunne medføre hundrevis av små ”politiregistre” hos Internettleverandører og teleselskaper, og et brudd med tidligere rettsprinsipper.

Lagring av opplysninger om all tele- og datatrafikk vil være et brudd på den fundamentale retten til fortrolig kommunikasjon, etter artikkel 29-gruppens mening.

De står ikke alene. På lørdag kom jeg tilfeldigvis over en lederartikkel i Dagbladet. Det var om Det viktige personvernet. Jeg gjengir like godt hele lederen her, for den sier det godt (mine uthevinger):

Vi lever i ei tid som i økende grad etterspør trygghet, og som derfor godtar stadig flere kontrollområder og kontrolltiltak. Dette drives fram av ulike krefter og forventninger: Redselen for livets risiko, politikernes behov for å vise at de gjør noe, sikkerhetsindustriens avkastningsbehov og effektivitet i forskning og politiarbeid. En utbredt holdning er at den konstante overvåkingen ikke er så farlig bare man har rent mel i posen. Storebrors digitale øyne er bare en trussel mot kjeltringene, hevdes det.

Dette er feil. Overvåkingen og delingen av personopplysninger i Norge er nå kommet så langt at den truer den tillit et trygt samfunn er avhengig av. Personvern handler om en grunnleggende kontrakt mellom enkeltmennesket og offentlig og privat myndighet. Ulikheten i makt og maktmidler skal kompenseres ved at individet har en beskyttelse som markerer skillet mellom hva som er privat og hva som må være offentlig. Hvis slike regler og normer ikke finnes, vil vi miste tillit til verden rundt oss. Da kan vi ikke lenger stole på våre omgivelser. Det omfatter også offentlig myndighet.

I en slik sammenheng er det nedslående hvor svakt personvernet står i Norge. Det går bl.a. fram av «The Privacy and Human Rights Report» for 2007. Undersøkelsen, som er gjennomført siden 1997, måler og sammenlikner kriterier for personvern. Her kommer det fram at Norge preges av en «systematisk mangel på sikring av personvernet». Bl.a. får vi kritikk for at fingeravtrykksregistre for asylsøkere er tilgjengelig for politiet under kriminaletterforskning, for omfattende deling av datainformasjon og utbredt overvåking av helse- og finansopplysninger.

Regjeringen nedsatte for noen måneder siden et personvernutvalg som skal gå gjennom hele feltet. Det er positivt. Politisk vilje vil til slutt likevel være avgjørende for at vi har et gjennomtenkt balansepunktet mellom staten og menneskene.

Det finnes også en rekke avisartikler, -kronikker og -kommentarer som omtaler og tar til motmæle mot saken:

Du vet hva du må gjøre: Gå og skriv under på oppropet.

Dette innlegget ble postet 17. januar 2008 kl. 1:31 og er kategorisert under Aktuelt. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. Overvåkningssamfunn? « Guttegarderoben sier:

    […] overskriften “EUs datalagringsdirektiv” skjuler det seg en viktig sak. Jeg henviser til Bjørnar som har gravd i saken, og oppfordrer alle til å skrive under på opprop. Ingen kommentarer […]

  2. Anders S. sier:

    Eg liker dette utroligt godt, få meir kamera på byen slik at me lettere kan se hvilken full idiot som slengte ei flaske i sentrum slik at den knuste. At de vil lagre eller sjekke meg får være deres sak, hvor er lista hvor man kan skrive seg enig?

    Datatilsynet er for meg et tilsyn som er der penga er, så snart staten skrur igjen kranen så er de helt enige med staten. Bare se på Forbrukertilsynet og deres rettferdighet og likverdighet for alle på internett. Som sagt de er der penga er.

Legg til en kommentar