FILM: Cloverfield

Cloverfield er ikke din vanlige monsterfilm fra New York.

Det er J.J. Abrams (som jeg forøvrig lenket til tidligere), mannen bak Lost, som står bak denne filmen, som merkes gjennom hele filmopplevelsen. Det skumleste er det du ikke får se.

Filmen gir inntrykk av å være et videoopptak funnet i ettertid av katastrofen, i et vanlig videokamera. Opptaket begynner med en avskjedsfest for en som skal flytte til Japan, med avskjedshilsener lest inn på bånd og full pakke, men det er før hele festen plutselig havner midt i en katastrofe av dimensjoner. Hele tiden får vi se råopptaket som begynte på festen.

Hele denne filmen er altså spilt inn med håndholdt kamera, og den avviker aldri fra inntrykket av å være reelt amatøropptak som er klassifisert «Hemmelig» av U.S. State Departement. Det i seg selv er veldig imponerende.

Den håndholdte filmingen er til tider veldig forvirrende, for bildet svinger i hytt og vær mens de løper rundt omkring på Manhattan for å komme seg bort, og det gjør også det hele utrolig mye mer spennende, for du får veldig ofte se mye mindre av det du egentlig vil — evt. ikke vil — se. Det blir også mye mer realistisk (om det i det hele tatt går an å bruke det begrepet om en film som denne) enn vanlig. Følelsene og frykten viser ikke bare i ansiktene til rollefigurene, men i det stadig skjelvende, flakkende og søkende kameraet.

Det er også hovedinntrykket jeg sitter igjen med etter å ha sett Cloverfield: Jeg tror følelsene og opplevelsene ved å være i en katastrofe ville vært som de her blir formidlet, bare forsterket mange ganger. Frykten, den manglende informasjonen, kaoset, spenningen, plyndringen av butikker (skjer alltid i kriser), lettelsen ved å unnslippe, om enn bare for et lite øyeblikk, den isnende følelsen av at du ikke er helt trygg likevel. Spot on.

Oi oi oi… Jeg levde meg som alltid veldig inn i filmen, og satt anspent og med nervene i høyspenn under hele seansen. Jeg blir utrolig stressa av sånne filmer. Og på samme tid — for et kick! Det er en veldig, veldig spennende film.

Dette innlegget ble postet 12. februar 2008 kl. 23:14 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar