Hva med samene?

Jeg husker ikke hvem det var, men noen fortalte meg her en dag at det var viktig for Nelson Mandela (?) å besøke samene da han kom til Norge. Jeg kan ikke finne noen bekreftelse på det, og akkurat det er ikke så viktig, men det fikk meg til å tenke:

Hvorfor har ikke samene sin egen stat?

Det virker for meg som at de oppfyller alle kriteriene i nasjonalstatstanken — tanken om at folkeslag har rett på sin egen nasjonalstat — de har (1) eget språk, (2) egen kultur, (3) egen historie og (4) landområder de har vært bosatt på i lang tid (selv om det at de historisk sett er et nomadefolk gjør stadfestingen av dette mer komplisert da de ikke har bodd på faste steder over tid).

Samene har, i større eller mindre grad, vært undertrykt over lang tid. Historiene om samiske barn som nektes å snakke sitt eget språk på skolen og lære om sin egen historie og kultur er mange og grove. Etter det jeg hører folk fortelle fra filmen Kautokeino-opprøret har vi ikke en lysende historie bak oss med tanke på hvordan vi har behandlet samene. Det er mer en nasjonal skamplett.

Nå vet jeg ikke om samene i det hele tatt ønsker en egen stat. For alt jeg vet kan det tenkes at de er fornøyde med ordningene slik de er nå — det finnes jo et eget Sameting, uten at jeg vet helt hvor stor reell og utøvende makt dette har. Og det er jo også slik at samer flest bor i Oslo — Oslo kommune har den høyste antallet samer av kommuner i Norge.

Men det er en stemme i bakhodet mitt som sier: Hadde vi vært fra et annet land og sett på Norge fra utsiden, kan det tenkes at vi da ville sett på samene som er undertrykt minoritet med rett på sin egen selvstendige nasjonalstat med definerte grenser og egne lovgivende-, utøvende- og dømmende makter? Har vi gjort samene en grov urett og ikke behandlet de slik vi ønsker at andre skal behandle oss?

Det er mulig dette er helt fjernt. Hvis noen har mer kunnskap og/eller tanker om dette tar jeg gjerne i mot. Jeg tror også jeg må undersøke det nærmere.

Dette plager meg.

Dette innlegget ble postet 24. februar 2008 kl. 23:39 og er kategorisert under Tenkeboksen. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

5 KOMMENTARER

 1. Jon Arne sier:

  Jeg leste nettopp noe om dette, men husker ikke hvor. Men jeg vet at det har vært en debatt lenge fra samenes side om med utøvende makt innenfor sine landområder. Det virker som Sametinget egentlig ikke selv har noe utøvende makt, men kan bare sette i live de pålegg som kommer fra Stortinget.

  Lurer også på om det er noen som snakket om at samene skal få større plass i Stortinget?

 2. Cathrine sier:

  D e vel Bolivias president som kommer til Norge (4 mars?) som ville besøke samene først? Hadde vel någe me at han e indianer å någe? Eg tror eg leste d i VL for någen dage siden…..

 3. ida sier:

  Reise Evo te Norge? Å.. Det he eg ikkje hørt noge om! Glede meg å te visa huset hans te alle som komme på besøk. Det e ikkje noge fint. Men han e visst aldri der, for han søve sjå vennane sine så møje!

 4. Marianne. sier:

  (HAHA! Eg ler av Ida eg!!!!)

 5. Bjørnar sier:

  @Ida: Løye!

  @Jonsi: Har de noen plass i det hele tatt i det hele tatt på Stortinget i dag? Jeg klarer likevel ikke helt bestemme meg for om jeg mener det beste er at samenes representanter velges inn som normalt eller om de bør få større innflytelse enn antallet tilsier siden de er en minoritet. Mitt inntrykk er også at de har lite utøvende makt. Skulle gjerne hatt mer informasjon om dette.

Legg til en kommentar