Misión Alianza

El Alto (spansk for «Høyden») er en millionby som ligger rett over La Paz. Det kalles El Alto fordi det ligger på et vanvittig svært platå som, i motsetning til hele resten av Bolivia, er paddeflatt.

Her er det slik at jo høyere en bor, jo billigere er det; jo fattigere er en — i direkte motsetning til Norge, der en betaler dyrt for å komme høyest mulig og ha best mulig utsikt (tenk Holmenkollen). El Alto er aller høyest, og det er her folk kommer fra landsbygda for å søke lykken i storbyen når gruvene de har jobbet i blir lagt ned eller jordbruket ikke gir nok utbytte til å leve av. Resultatet er en utrolig kompakt by med dårlig infrastuktur, billigst mulige boliger, og dårlig sikkerhet.

Fattigdommen ser annerledes ut her enn andre steder i verden. Det er få eller ingen som bor rett på gata, simpelthen fordi byen ligger så høyt (4000 m) og kaldt at de som bor på gata simpelthen ikke overlever. Derfor kan det når en kjører gjennom gatene ved første øyekast se ut som at den ekstreme fattigdommen er fraværende, men virkeligheten bak de røde mursteinbyggene er en annen. Her lever 65% av befolkningen i det som av FN defineres som fattigdom, og 20% i det som defineres som ekstrem fattigdom.

Sverre og Elise, som er utsendinger fra Norge, forteller oss om arbeidet de driver her og andre steder i landet. De har hovedsaklig to typer prosjekter: temaprosjekter, eksempelvis Hiv/AIDS, Fotball Krysser Grenser; og «integrerte prosjekter», som er geografisk definerte og omhandler helse, skole, miljø, arbeidsutvikling med mer.

Hjørnesteinen i Misjonsalliansen er diakoni, som direkte oversatt betyr tjeneste, og som oftest når det nevnes i Bibelen omsorgstjeneste. Skapelsesteologien er også sterk — Gud har skapt alle mennesker med verdi, og med ressurser. Derfor har de i måten de jobber på sterkt fokus på å gjøre mennesker i stand til selv å ta ansvar for seg selv og andre (alle er skapt med ressurser) ved å legge til rette og skape muligheter for folk. En tredje pillar er inkarnasjonsteologien; ved at Gud ble menneske tar han på alvor hele mennesket — ånd, sjel og kropp. De jobber derfor på flere plan, fra rent bistandsmessige prosjekter til samarbeid med lokale menigheter.

Vi er på besøk på en skole der Misjonsalliansen har vært involvert i bl.a. bygging av klasserom. Rektoren fortalte meget entusiastisk om hva det hadde betydd og betyr for dem, før han fikk alle ungene til å synge skolesangen. (Tenk at de har en skolesang. Konge.) Det er utrolig mange unger som løper rundt, og de skravler i vei på spansk selv om vi ikke fatter en drit. Og jammen elsker de fotoapparater. «Fotos, mi!» er ropet som strømmer fra alle kanter.

Det er fascinerende hvor omfattende Misjonsalliansen er engasjerte i lokalsamfunnet. De har kontakter inn mot kommunene, skoler, helseinstitusjoner, miljøorganisasjoner og fotballag. De virker til å ha et meget godt rykte blant befolkningen på El Alto, og vi fikk høre mange takknemlinge historier både fra folk vi besøkte og fra videoopptak. Det er mange sterke historier. Det viser seg at det nytter.

Mikrokredittbanken deres, Diaconia FRIF, har 35 000 (!) kunder og låner for øyeblikket ut 20 millioner dollar. Tilbakebetalingsprosenten på forfallsdato er nesten 99%. Det er helt usannsynlig høyt etter normal vestlig standard.

35 000 mikrokredittkunder. I rest my case.

(Eventyret fortsetter selvsagt i bildeform på Flickr.)

Dette innlegget ble postet 21. mars 2008 kl. 4:27 og er kategorisert under Livet. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

3 KOMMENTARER

 1. David sier:

  Interessant, skulle gjerne vist mer om den mikrokredittbanken. Er du hjem igjen eller fortsetter turen?

 2. Bjørnar sier:

  Det er ikke så vilt mye skriftlig informasjon jeg klarer å grave fram på stående fot, men du kan se litt på Mikrokreditt i Bolivia og generelt om Mikrokreditt i Misjonsalliansen.

  Hvis du har lyst til å engasjere deg ved å bidra er Mikrokreditt.no et godt sted å begynne.

  Vi er fortsatt i Bolivia. Skal være en uke til. :)

 3. Anders S. sier:

  Mikrokreditt eg liker det så godt, det er med og hjelper samtidigt som de har en forpliktelse om å betale tilbake dei pengane de har fått lånt og at det Mikrokreditten får inn går ut igjen til å hjelpa fleire. Eg liker det så godt og eg støtter det med litt men ikkje så møje, må kanskje øka det fremfor Saron når eg begynner i ny jobb :)

  Men ja David, det er absolutt verdt å se og ta en titt på.
  Håper dokke har det bra i Bolivia :)

  Mvh
  Anders S.

Legg til en kommentar