FILM: There Will Be Blood

There Will Be Blood er en mørk og dyster film fra oljerushet i USA ved forrige århundreskifte. Daniel Plainview er «oljemann», og jobber hardt og mye for å tjene seg rik på den nylig oppdagde naturressursen olje.

Plainview er en utrolig kynisk og kalkulerende mann, og en drivende dyktig selger og iverksetter. Han er villig til å så langt som trengs for å få det som han vil, og på toppen av det hele er han følelsesmessig uberegnelig og voldsom. Han er en meget fascinerende karakter.

Når han kjøper opp alt av jord i en liten småby som sitter oppå et underjordisk oljehav kommer han også i kontakt med Eli Sunday (Paul Dano, som gjør en utrolig god birolle), en ung predikant fra «3. Åpenbaringskirke» som en trygt kan betegne som en usunn karismatiker. Big time. Konflikten mellom dem er en sentral del av filmen, og er på mange måter en refleksjon av det indre sjelslivet til Daniel Plainview.

Daniel Day-Lewis vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for sin tolkning av Plainview. Hele denne filmen bæres av hans skuespillerprestasjon, som er av en annen verden. Han spiller over hele følelsesregisterer, og han er spesielt bra på de mørke og kyniske sidene av karakteren.

Den første og siste tredjedelen av filmen er best. Det er et strekk midt på som med fordel kunne vært kortet ned. Men slutten av filmen er magisk.

Anbefales, riktignok et lite hakk under No Country for Old Men. (Og denne er nok også noe «smalere» enn sistnevnte.)

Dette innlegget ble postet 9. mars 2008 kl. 1:32 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

1 KOMMENTAR

  1. Roar Aardal sier:

    Into the wild anbefales på det sterkeste! Går av en eller annen grunn bare på stavanger kino :(

Legg til en kommentar