15 norske filmer du må se før du dør

Etter å ha sett Mannen som elsket Yngve i går kom jeg til å tenke på den høynede kvaliteten på norsk film de siste årene.

Norsk film var helt fram til årtusenskiftet preget av saktegående, streite, utrolig kjedelige filmer laget av Liv Ullman og gjengen (med noen hederlige unntak); alternativt Døden på Oslo S.

Men så skjedde det noe. En ny generasjon filmskapere dukket opp, først noen uavhengige og semiprofesjonelle, og senere en hel rekke utdannet ved Den norske filmskolen, knyttet til Høgskolen i Lillehammer. Sakte, men sikkert dukket det opp sprøe, muntre, triste og alvorlige norske filmer av høy kvalitet, men mest av alt med sjel. De var ofte veldig annerledes enn mainstream Hollywood-filmer, men i stedet herlig forfriskende.

Her er en (kronologisk) liste over topp 15 norske filmer du bør se, spesielt hvis du fortsatt kjenner en viss motvilje når du hører at en film er norsk:

 1. MongolandMongoland (2000). På mange måter starten på det hele. Spilt inn uten statsstøtte; leiligheten til regissørparet ble brukt som sett for store deler av filmen, og sto urørt med nyttårsballonger og flasker strødd utover i et år. Sprø komedie om Pia som kommer tilbake til Stavanger etter å ha bodd i utlandet på leting etter ekskjæresten. På jakt etter ham dumper innom en nyttårsfest som er helt ute av proporsjoner og med en gjeng med desillusjonerte unge mennesker (tidvis utrolig festlige) som fundererer over relasjoner og de store spørsmålene i verden. Fantastisk film. Banebrytende innen sin sjanger.
 2. Elling (2000). Varm film basert på bok av Ingvar Ambjørnsen. Elling er ikke helt som alle andre, og møtet med virkeligheten etter et lengre opphold på behandlingshjem er ikke bare enkel. Sammen med Kjell-Bjarne tar han noen forsiktige steg ut i verden, med både gode og dårlige erfaringer i kjølvannet. Meget gode rolleprestasjoner av hovedrolleinnehaverne.
 3. Himmelfall (2002). Kristoffer Joner spiller Reidar, som er innlagt på psykiatrisk avdeling og tror at himmelen vil falle i hodet på ham. Trist, men samtidig morsom. Igjen om de store spørsmålene i livet. Feel-good.
 4. Buddy (2003). Herlig film om fire gutter som bor i kollektiv på Tøyen i Oslo. Én av dem har aldri vært utenfor Oslo City (kjøpesenteret). De lager videodagbok som blir vist på Norges mest populære talkshow.
 5. Hawaii, Oslo (2004). Surrealistisk film med flere ulike handlingstråder som veves inn i hverandre og møtes i samme gatekryss en varm sommernatt i Oslo sentrum. Her er det vilt forskjellige skjebner som møtes. Første norske film jeg kjenner til som tar i bruk flere historier som flettes sammen. Magisk.
 6. Uno (2004). En ung kar fra indre Oslo (det er Oslo eller Stavanger det går i) roter seg inn i noen kriminelle greier han aldri burde vært borti, og alt blir kaos når han flykter fra noen kreditorer/torpedoer som vil ha tak i ham, samtidig som han prøver å ta seg av den yngre broren sin.
 7. Gymnaslærer Pedersen (2005). Fantastisk film basert på Dag Solstads roman om AKP(ml) og det venstreradikale miljøet på 70-tallet. Utrolig fascinerende skildret. Tar 70-tallet på kornet, og skildrer både idealismen og knuste drømmer hos ml-erne.
 8. Den brysomme mannen (2006). Meget spesiell. Kun for spesielt interesserte. En mann kommer til et forlatt hus i ødemarken, blir kjørt med buss til en jobb han ikke forstår eller hører hjemme i, lever et liv som ikke er hans. I det hele tatt mye rart. Men hvis du liker det smalt — veldig bra.
 9. Reprise (2006). Kongefilm. To gutter har delt alt gjennom oppveksten, blant annet drømmen om å bli forfattere, men alt blir ikke som de hadde tenkt. Den ene gir ut bok, men havner på psykiatrisk avdeling, den andre strever med å få gitt ut sin; og vennskapet slites midt oppi det hele. Utrolig morsom. Meget god dialog.
 10. Slipp Jimmy fri (2006). Mørk, animert komedie. Spinnvill. Den narkomane elefanten Jimmy settes fri av noen dyreelskende Straight Edge’ere og slippes løs på Hardangervidda. Inneholder også samer på motorsykler.
 11. Sønner (2006). Alvorlig film om et alvorlig tema. En guttegjeng har, ikke vitende om hverandre, opplevd overgrep av samme mann i ung alder. Når de vokser opp kommer konfrontasjonen, både med mannen som forgrep seg på dem og på pedofile generelt.
 12. Uro (2006). Om Uro-patruljen i Oslo-politiet. Hans-Petter går inn undercover, men blir snart dratt inn ting der han går over grenser både for hva han gjøre som politimann og som menneske. Ting spinner stadig mer ut av kontroll. En av de mer vellykkede norske actionfilmene.
 13. Jenter (2007). Dokumentar om jenter i 9. klasse, de tøffeste av de tøffe. Intriger, baksnakking, problemer på skolen, problemer hjemme, røyking, festing, «jeg hater å være jente, jeg hater det!» Sterk film. Vond å se på.
 14. Tatt av kvinnen (2007). Fra Erlend Loes roman med samme navn. Like surrealistisk som alle bøkene til Loe. Plutselig flytter bare en jente inn til den mannlige hovedpersonen, uten at han egentlig er herre verken over sitt eget liv eller forholdet deres. Veldig morsom.
 15. Mannen som elsket Yngve (2008). Basert på Tore Renbergs roman med samme navn. Det er 1989; fitte, rock og revolusjon. Jarle Klepp blir forelsket i Yngve. Helge Ombo lirer av seg glitrende kommentarer. Alt går til helvete. Se mer utfyllende rapport.

Dette innlegget ble postet 25. april 2008 kl. 0:48 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

16 KOMMENTARER

 1. Elling sier:

  Glimrende liste, Bjørnar! Jeg er selv glad i norsk film, men mangler faktisk 6 av titlene på lista di, og tar det som gode tips. Jeg ville kanskje men at en av Varg Veum filmene fortjener en plass på lista (ikke den første), og muligens også Detektor?

 2. Bjørnar sier:

  Godt mulig det, Elling. Jeg fikk aldri sett Detektor, og har bare sett den første Varg Veum-filmen (som var ok, men ikke glimrende).

  Men jeg tar også imot de som gode tips.

 3. bjørningvar sier:

  Hei. Utvilsomt en fin liste, du har fått med deg det meste her. Spesielt må jeg trekke fram nr. 7, 8 og 9. Savner dog en film, Salmer fra kjøkkenet av Bent Hamer. O’horten likte jeg også veldig godt. På nittitallet anbefales Budbringeren.

 4. Ragnhild Hetland sier:

  Eg er jo en norsk-film-fan, og ser at faktisk bare har sett havlparten av lista. Det må eg få gjort noge med! Trur Himmelfall og Tatt av kvinner er mine farvoritter her. Men ka med Alt for Egil? Har du ikkje sett den, eller fortjener den ikkje en plass på listå?

 5. Linkorama uke 17 « Guttegarderoben sier:

  […] Bjørnar leverer en glimrende topp 15 liste over norske filmer du må se før du dør. […]

 6. Anders S. sier:

  Eg har bare sett Elling og Slipp Jimmy Fri av dei du har på lista. Eg syns jo Slipp Jimmy Fri var bra og den står fint i hylla mi, men Elling syns eg ikkje var noge bra litt talentløs skuespill av skuespillerane og for mye banning og sex. Noge eg ikke har sett så mye av i amrikanske filmer den siste tiden.

  Topp 15 norsk film måtte basert seg mye på filmer om Olsenbanden som eg fortsatt synes er blant de beste 20 filmene i verden. Skulle nok sett mer norsk film, men når Elling skuffa så totalt så syns eg bare ikke filmene er verdt å se. Fritt Vilt er en film du burde se, noe så genialt som en norsk thriller/grøsser som baserer seg på den vakre fjellheimen i Norge, den syns eg var bra og det var en av de få siste norske filmene eg har sett. Ellers skal eg nok se Lange Flate Ballær, det tror eg kan være allright ettersom Harald Zwart er regissør og jobber i Hollywood og har hatt to andre filmer eg likte veldigt godt.

  Mvh
  Anders S.

 7. Bjørnar sier:

  @bjørningvar: Har ikke sett Salmer på kjøkkenet. Virker som at folk enten liker den veldig godt eller veldig dårlig. Når jeg leser omtalen av O’Horten virker den jo like spesiell som førstnevnte, og det er vel kanskje fordi det er samme regissør? Men dette er interessant. Jeg skal ta en titt på de.

  @Ragnhild: Har sett Alt for Egil, men synes ikke den når helt opp. Den er ganske bra, men ikke glimrende.

  @Anders S.: Både Olsenbanden og Fritt Vilt er rimelig langt unna å komme på lista for min del…

 8. Oddgeir sier:

  – Enig i mye av dine kommentarer Bjørnar (utenom at jeg kanskje holder Alt for Egil høyere enn deg). Ellers er filmer som Johnny Vang, United og Villmark filmer som bør være med å kjempe på lista over filmer fra 2000 – 2008. Men da må en i tilfelle ha en topp 20 liste.

  – Er forresten «sikker» på at Salmer fra kjøkkenet er en film for deg. En ekstremst spesiell film (som vi forresten så som pensum i «Ex.fac» på universitet. Er helt frikete hvordan folk mente undersøkelser burde gjøres tidligere;) Spesiell film..

 9. Margunn sier:

  Goe lısta, eg har ennaa ıkkje sett alle. Enıg med Oddgeır og BI at Salmer fraa Kjoekkenet e glımrande. Og Unıted e eın herlıge lune fılm!
  Reprıse lıkte eg veldıg godt, sett han paa kıno ı krakow. (norsk fılm e anerkjent ı utlandet og, bl.a Salmer fra kjoekkenet,ellıng, buddy, den brysomme mannnen og hawaıı,oslo er vıst her.)

 10. leif sier:

  ikke max manus nei

 11. Bjørnar sier:

  Denne listen ble publisert før Max Manus kom ut. Ellers hadde den selvsagt havnet på listen, sammen med flere andre gode norske filmer de senere årene.

 12. Anders S. sier:

  Vel vel, smaken er jo som baken, nemligt forskjellig :)

  Eg syns Norsk film er noko irriterende skit foruten Fritt Vilt og Olsenbanden. Det er altfor mykje banning, altfor mykje spilling på sexscener som eg bare syns er heilt teite i filmen. Men en må jo respektere at andre har annen smak :)

  Men det var en del gode tips som er verdt å ta med seg som eg skal ta hensyn til neste gong eg står med filmhylla :)

  Kampen om tungtvannet fra 1948 er jo også definetivt en film de fleste burde sjå :)

 13. Ole Martin Kro sier:

  Mangler jo tidenes norske storfilm: Håkon Håkonsen!!

 14. Jarle Mong sier:

  Savner De usynlige, Engelen og Kautokeinoopprøret, mange gode filmer på lista, Den brysomme mannen er strålende.

 15. Sofie sier:

  Jeg syns Kongen Av Bastøy burde være med på denne lista, beste norske filmen du kan finne

 16. andreas sier:

  Mangler Den som frykter ulven

Legg til en kommentar