FILM: Into the Wild

Into the Wild er (den sanne) historien om den 22 år gamle Christopher McCandless, en meget oppegående ung mann som får nok av foreldrenes middelklasseliv og gjør det utenkelige — han gir bort collegesparepengene til veldedighet, brenner alle identitetspapirene sine og legger ut på en reise som etter hvert får villmarken i Alaska som mål.

Dette er en utrolig forfriskende film. For Christopher (eller Alex Supertramp — super-uteligger — som han velger seg som navn) er det alt eller ingenting, og han er urokkelig i sin overbevisning og beslutning om å leve annerledes. Han er armert med bøker og sitater av Tolstoj og Thoureo — livsfarlige forfattere å lese hvis du vil leve et gjennomsnittlig liv.

Bakteppet for Alex’ beslutning om å reise er noen meget trøblete familieforhold. Foreldrene hans har seriøse issues som de ikke gjør noe med; søsteren sin har han et veldig godt forhold til. Han reiser uten gi beskjed, og foreldrene finner først ut at han har reist da de kommer på overraskelsesbesøk der han studerer. Underveis følger vi også hvordan foreldrene preges av at sønnen deres har reist med det som tyder på å være et uttrykkelig ønske om ikke å bli funnet.

Into the Wild minner om Veien ut, en norsk bok om en ikke fullt så ung mann som bosetter seg på ei hytte i Nordmarka. I begge tilfellene handler det om et opprør mot samfunnet, og i begge er det opprør som først og fremst er individuelt — begge drives av et ønske om selv å leve annerledes, og så kan andre gjør hva de vil; og samtidig er de tydelige i sin implisitte og eksplisitte kritikk av tingenes nåværende tilstand.

Det er en utrolig reise Alex reiser ut på. Han treffer veldig mange ulike folk, fra et hippieektepar som lever «på veien» til en krigsveteran som ikke har reist noe sted i det hele tatt de siste 20 årene. Han berører folk overalt der han reiser, og siden han gir mye av seg selv blir livet hans viklet inn i andres på en måte som gjør at det ikke bare er lett å reise videre.

Han kommer til slutt til Alaska, der han bor ute i villmarka og lever av det han kan samle og jakte, med både større og mindre suksess. Naturskildringene både her og i resten av filmen er overveldende. De gir meg utrolig lyst til å gå mer på tur og være mer ute i villmarka.

Anbefales helt utrolig mye. Jeg likte denne filmen veldig godt.

P.S.: Siste sjanse for å se den på kino her i området er torsdag, på Sandnes Kino.

Dette innlegget ble postet 3. april 2008 kl. 1:16 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

1 KOMMENTAR

  1. Anders S. sier:

    Eg syns det var en god film, men eg føler nok ikke for å gjøre det samme selv. Eg vil forøvrigt anbefale å lese om fyren på Wikipedia, stod en del intressant der. Her har du adressen: http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless

    Det var en god film, men om den fortjener fullt hus er vel kanskje litt i overkant, 3 1/2 stjerne ville nok eg sagt. Litt kjip med karakterane men den kunne hatt mer om familien vil eg si. Veldigt god skuespiller han som spilte rollen som Christopher McCandless.

    Mvh
    Anders S.

Legg til en kommentar