Bykonferansen 2008

Jeg har i dag vært på Bykonferansen 2008, en konferanse i regi av Time kommune med fokus på byutvikling — hvordan vi strategisk kan utvikle Bryne til å være en slik by vi ønsker det skal være, i stedet for at det bare skjer uten noen plan og retning (eller ikke i det hele tatt).

Da jeg kom ned til Mølla sto de fancy SUVene utenfor, og innenfor var de fleste kledd i dress og slips og var i førti- og femtiårene. Jeg, en ungkalv, med min hettegenser og slappe ryggsekk kjente litt på at jeg ikke helt passet inn, men prøvde å si til meg selv at «det er det indre som teller». Yeah, right. Image is everything i dette selskapet. Men hva kan en gjøre? En kan trøste seg med at vår tid kommer og at vår generasjon en dag skal styre landet (hvis vi kan legge fra oss skjeen og slutte å være en dessertgenerasjon).

Fylkesordfører Tom Tvedt innleder med et foredrag om Brynes plass i den langsiktige regionale utviklingen, kanskje ikke en tittel som drar skinnet av pølsa, men innholdet og framføringen til Tvedt er faktisk krystallklar og til tider knivskarp: Hvis stor-Jæren skal ha noen framtid må vi ta vare på landbruksjorda (og ikke bygge hus på alt som finnes av dyrket mark), og vi satse kollektivt. Jeg innser at ikke innholdet kanskje heller høres så vilt spennende ut, men det er faktisk det, og jeg skal prøve på sikt å finne måter å kommunisere dette på som gir mening.

Lederen for Brynes Vel presenterer et meget interessant prosjekt: En bro over Frøylandsvannet. De vil bygge en bro mellom Klepp stasjon og Njåskogen, altså tvers over vannet på midten der Frøylandsvannet er smalest. Og det er en bro som skal gli inn i omgivelsene, og se mer ut som en gren eller et tre som ligger over vannet enn en tradisjonell bro. Han viser (manipulerte) bilder. Det hele ser meget imponerende og spennende ut.

Andre temaer av interesse: Bruk av lys i byrommet. Arkitektur og kunst i det offentlige rom. Næring og kultur, kultur som næring. Jan Zahl, forfatter av Bryne — portrett av en by om hvor Bryne kommer fra og hvor den går.

Jeg begynner å få litt tro på lokalpolitikk og lokalt næringsliv.

Dette innlegget ble postet 14. november 2008 kl. 16:31 og er kategorisert under Livet. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

3 KOMMENTARER

 1. Anders S. sier:

  Problemet er bare at desse «ideane» kjeme ikkje til å bli realisert skikkeligt før me ligge i gravå!!!!

  Pluss det finnes bedre ting å ta tak i i Bryne, tunell i frå kinoen til Shell for eks. glasstak i gå gadå, meir lige fasada i gadå sånn at ikkje alt ser 1920 jalla ut.

  Bryne er og blir en av de styggaste plassene i Norge, personligt lige eg Trondheim best :)

  Men du kan jo joina lokal politikken Bøsse og begynna å forma sentrum, tvilsomt at noge går i gjønå og kem sa at eg var en dessertgenerasjon??? Pinade så eg jobbe nå i desse finanskrisetide for at det skal gå rondt…..

 2. EirikE sier:

  Bru øve frøylandsvatnet!? What the flip!?
  kul idé at an kan se ut som ei grein.
  Kansje me kan begjynna å laga hus som ser ut som tre…. eller elve…. kansje eg kan få realisert drømmen om å bu i ei elv då. konge

 3. Benjamin sier:

  Det med at du er ein ungkalv, minnar meg på årsmøtet i Time mållag som eg var på.

Legg til en kommentar