Yes they can

Valgresultat 2008, US President

Se interaktivt kart.

Fascinerende nok har han vunnet overlegent med (til nå) 338 valgmannstemmer, mens han på landsbasis faktisk bare har fått 52% av de totale stemmene, mot McCains 47%.

Dette er skyldes valgmennsystemet i USA, der vinneren av hver stat får et visst antall valgmannstemmer (electoral vote). Hvis f.eks. altså Obama vinner i California med 1% margin får han alle valgmannstemmene til denne staten, selv om han bare fikk så vidt flere stemmer.

Dette gjør at det teoretisk sett er mulig å vinne selv om en totalt sett har fått færre stemmer enn motstander — hvis en vinner mange nok av de store statene. Merkelig system.

Men uansett, dette er en glede.

Dette innlegget ble postet 5. november 2008 kl. 10:49 og er kategorisert under Bilder. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

6 KOMMENTARER

 1. Jon Arne sier:

  Jeg synes det er merkelig at Obama er størst langs kystene, mens i innlandet er det McCain.

  På valgvaken i går var det en som foreslo at det har historiske røtter. De som bodde langs kysten var vant med nye impulser og ideer, og dermed litt mer «frilynte». Og motsatt i innlandet. Stemmer jo litt med vårt kystland også.

 2. Bjørnar sier:

  Ja, det er veldig merkelig. Og skillelinjene blir veldig tydelige når en ser på dette kartet. (Relatert «fun fact»: I Washington D.C. har Obama fått 93% av stemmene.)

  Når det gjelder norsk frilynthet vil nok noen innvende at kyststrøkene av Vestlandet på mange måter er konservativismens høyborg…

  P.S.: Konge at du var på valgvake for det amerikanske presidentvalget, Jonsi. Ikke så overraskende, egentlig, men konge likevel.

 3. Benjamin sier:

  Jippi! Då vann han heldigvis. Var litt «nervøs» når eg la meg igår ;)

 4. Jon Arne sier:

  Har noen kompiser som vaka til halv fem i dag tidlig tror eg. I alle fall helt frem til at CNN kåret vinneren. Og det var visst vilt spennende og gildt.

  Til høsten må vi ha valgvake. Politikk er jo superspennende!

 5. Bjørnar sier:

  I know!

 6. Anders S. sier:

  Så lenge en ikke stemmer sosialistisk, makan til urolige tider har eg ikkje sett siden 80 tallet og då var det og en sosialistisk regjering. Håper på blått denne gang :)

Legg til en kommentar