To timer med en klok mann

Jan EgelandVidar Uteligger, Jaltos Pigede og jeg var på åpent foredrag med Jan Egeland på Universitetet i Stavanger i dag.

Jan Egeland er, for å sette ting litt i perspektiv, direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, tidligere FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp (OCHA), tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, forfatter av den inspirerende og optimistiske boka Det nytter, og nå tydeligvis gjesteprofessor ved Universitetet i Stavanger.

Så… han har papirene i orden.

Foredraget var egentlig innledningsforedrag for 12 mastergradsstudenter på Studie for samfunssikkerhet ved UiS, men Stavanger Aftenblad hadde vært ute og slengt med leppa og fortalt alle hvor og når det skulle være, så det dukket opp godt over hundre mann — stort sett (1) pensjonister, (2) studenter og (3) andre som ikke har noe å gjøre på dagtid (altså Vidarten, Jaltos og jeg).

Jeg tror ikke jeg skal gi meg ut på et referat av foredraget, både fordi det var veldig komplekst, og fordi Aftenbladet allerede har gjort det — riktignok et meget smalt utdrag, men det fanger noe av essensen i det han snakket om.

Det jeg var mest imponert over, og som jeg tidligere har vært imponert over av når jeg har lest det han har skrevet, er to ting:

Det første er at han klarer å holde fram flere sider av en sak samtidig. Dette høres kanskje lett ut, men det er det ikke. Det er veldig uvanlig i norsk offentlighet for tida. Han klarer for eksempel å presentere både palestinernes og israelernes situasjon slik den (sannsynligvis) oppleves for de ulike partene. Han gjør det mulig å forstå begge situasjon, og noe av hvorfor gruppene handler som de gjør. Kombiner dette med den massive kunnskapen og erfaringen han har, og du har en sikker vinner.

Det andre er at han tør å gjøre klare og tydelige vurderinger, og framføre disse. Og dette er vurderinger som ikke alltid er politisk korrekte, men som ofte er sanne. På spørsmål fra salen om han trodde det noen gang ville bli aktuelt med et krigstribunal á la Libanon-tribunalet (en midlertidig internasjonal domstol for krigsforbrytere i Syria), sa han rett ut at «nei, det kommer aldri til å skje — USA, som står last og brast med Israel i FN, vil legge ned veto i Sikkerhetsrådet mot all etterforsking av israelske krigsforbrytelser; alle de arabiske landene vil stemme sammen med palestinerne i det samme spørsmålet. Den eneste grunnen til at Libanon-tribunalet ble godkjent er fordi Syria, som er banditten i denne sammenhengen, ikke har noen venner i Sikkerhetsrådet.»

Har du hørt noe så glimrende? Helt på kornet, men ikke en veldig normal ting å si.

Jeg foreslår Jan Egeland som utenriksminister etter Jonas Gahr Støre.

Dette innlegget ble postet 16. januar 2009 kl. 22:55 og er kategorisert under Aktuelt. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

2 KOMMENTARER

  1. David sier:

    word! Leser Det nytter nå. Må si meg enig i de to punktene dine.

  2. PålBerge ~ MANSHOW.no » Domkirkekveld med Jan Egeland sier:

    […] Resten av dette innlegget publiseres i morgen, fredag. I mellomtiden kan du lese om Jan Egeland her, her, her, her og her. […]

Legg til en kommentar