ÄŒeská republika

TsjekkiaKristian Lande, en utrolig hyggelig sørlending som totalt mangler hemninger, ringte meg en dag for noen måneder siden.

Krsitian: «Hallo, ja! Åssen står de te?»
Bjørnar: «Ja, jo, ganske bra.»
Kristian: «Glimrende, glimrende. Ska’du bli me’ te’ Tsjekkia?»
Bjørnar: «… Det tror jeg faktisk jeg skal!»
Kristian: «Hahaha! Glimrende, glimrende!»

Og slik startet det. Vi ble enige om en helg, og jeg begynte å lufte ideen for folk om å reise ned en tur og hilse på litt folk, besøke noen ungdomsarbeid, se hva som skjer. Vi kastet egentlig ut et snøre uten agn for å se hvem som bet på. Og bet gjorde det, den ene storfisken etter denne andre, selv om ingen (meg selv inkludert, og jeg antar: inkludert Kristian) visste noe særlig om hva som skulle skje. Vi vet fortsatt ikke noe særlig om hva som skal skje. Vi reiser i morgen.

Det tsjekkiske flaggetTil å begynne med gikk det litt trått med vervingen. Av en eller annen grunn er enkelte litt skeptiske til å reise til et østeuropeisk land uten noe informasjon. Andre er ekstremt positive til samme idé. Torstein Bjorland og Eirik Eik syntes faktisk det var så tradisjonelt å reise med fly til et land uten en plan at de i stedet valgte å haike til Tsjekkia uten en plan. Siste melding er at de nå er stuck i Berlin uten en plan.

At Rolf skulle være med hørte jeg bare om via noen andre, og ryktene gikk på at han allerede hadde kjøpt flybillett og var klar. Jeg ringte ham for noen dager siden for å sjekke om dette stemte, og det sa han at det gjorde. «Er du klar for tur,» spurte jeg. «Ja,» sa Rolf. «Har du fått noe info om denne turen?» «Nei.» «Ok? Vil du ha noe info om denne turen?» «Ja, altså… Hvis du har noe.» «Jeg sender deg en mail.» «Fint det.»

Som en kan forstå er det en fantastisk gjeng som skal nedover, hør bare på disse navnene (nydelig sortert i alfabetisk rekkefølge):

Det vi egentlig skal der nede, sånn helt på skikkelig, er å (1) besøke noen ungdomsarbeid, (2) treffe noen folk som gjør kirkeplanting i Tsjekkia, (3) speide ut landet og (4) generelt sett have a massively good time. Vi har en noe mer detaljert plan. Sort of. Not really.

Dette blir, om jeg må si det selv — og det må jeg sannsynligvis: FAN-PIGEDE-TASTISK!

Jeg prøver å poste noen oppdatering hvis jeg får det til. Hvis ikke ser vi allerede på lørdag.

Dette innlegget ble postet 27. april 2009 kl. 23:43 og er kategorisert under Kirke, Livet. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

12 KOMMENTARER

 1. therese sier:

  glede meg:)

 2. Nils sier:

  God tur!

 3. Eric sier:

  Sounds like fun! So would you call this an «exploratory trip» for church planting purposes? I remember you guys talking about the Czech Republic back at one of those ECPN gatherings… At any rate, I wish you much fun and success!

 4. Bjørnar sier:

  Whoa, Eric! When did you learn Norwegian?

  But yes, very much so. And thanks!

 5. Benjamin sier:

  Nice, ha ein strålande tur :)

 6. Eric sier:

  My Dutch and English skills are enough to give me a rough idea about what you’re talking about. Google translator does the rest. ;-)

 7. stine berg sier:

  Dette hørtes bare utrolig kjekt ut! skulle gjerne ha blitt med hvis e hadde hatt penger og tid og alt annet..haha :)
  Kos dere på spontanturen!

 8. Ingvild sier:

  Veldig spennende tur! Gleder meg til å høre om det!
  Håper dere får litt tid å nyte Praha også! Fantastisk by!!!

 9. Arne sier:

  Hei Bjørnar. Kven er det de besøker? Eg har hatt litt kontakt med tsjekkiske kyrkjer, så eg blei nysgjerrig då eg høyrde om denne turen. Elles er Praha ein fantastisk by, – eg var der på ferie ei veke sist sommar!

 10. Bjørnar sier:

  @Arne: Vi besøkte noen ledere i den lutherske kirka i Celesia(?)-området nordøst i Tsjekkia.

  I tillegg var vi innom ulike kirker i Opava, TÅ™inec og Kladno (utenfor Praha), som hørte til noe som kalles «Brethren Church». På tsjekkisk i retning av «ÄŒirska Bratrská».

  Kjenner du til noe av dette?

 11. Jon Arne sier:

  Thats my king! Do you know him?

  http://www.youtube.com/watch?v=2z15FlTONVo

 12. Arne sier:

  Det blir sagt at verda ikkje er så stor. Denne kommentaren er kanskje eit eksempel på det. Bryne kyrkjelyd har sidan ein gong på 1990-talet hatt ein venskapsavtale med den lutherske kyrkja i Navsi, som ligg like sør for Trinec. Jablunkov finn du truleg på kartet, det er ein liten by som ligg så langt aust du kan koma i Tsjekkia, i området der grensene mellom Polen, Slovakia og Tsekkia møtes. Jablunkov ligg innanfor Navsi «sokn» viss ein kan nytta det ordet i tsjekkisk samanheng. Eg har vore i dette området to gonger med grupper frå Bryne, blant anna med ei ungdomsgruppe (UK og konfirmantar) i 2000. Klepp sokn har også venskapsavtale med ei luthersk kyrkje i dette området, og dei har dei siste åra hatt meir aktiv kontakt enn me har hatt. Spør Hein Steinskog om dette ein gong du er innom Bokståva på Kleppe. Han har vore der mange gonger! Den tsjekkiske brødrekyrkja har eg hatt litt kontakt med, men då i Praha-området. Det er ei kyrkje som blei starta i 1918 som ei samanslutning av lutherske og reformerte kyrkjer. Den heiter på engelsk The Evangelical Church of Czech Brethren.

Legg til en kommentar