BOK: The Broom of the System

The Broom of the SystemThe Broom of the System er en merkelig bok. Jeg leste den egentlig som en forberedelse til samme forfatters bok Infinite Jest, som er boka jeg egentlig har hatt lyst til å lese, siden Broom… er den første boka hans.

Boka er merkelig på flere måter. Den er surrealistisk, i den forstand at mange av hendelsene og situasjonene som beskriver definitiv ligger utenfor det realistiske eller naturlige. Koblingene mellom de ulike parallelle historiene er også ganske utydelige, i alle fall helt til helt på slutten av historien, og til en viss grad fortsatt når boka er slutt. Det er en postmoderne roman som dekonstruerer mer enn å konstruere noe nytt (kanskje dette skjer i Infinite Jest?).

Det er mange absurde, men ikke helt fjerne, situasjoner som blir beskrevet. Det er som om han beskriver «normale» situasjoner/relasjoner nesten realistisk, men beskriver den ytterste konsekvensen av de på en måte som akkurat går litt over kanten og havner i det absurde.

Jeg klarer ikke få helt tak på historien. Det er en del ting jeg ikke forstår og får helt til å henge sammen. Likevel er det en god del ting som har blitt nye for meg og som jeg har fått en ny forståelse for gjennom lesingen av denne boka. Spesielt en del relasjonelle ting blir fascinerende godt beskrevet (og kritisert).

Dypest sett forstår jeg boka som å handle om forholdet mellom mennesker. Hva vil det si å være fri? Hva er det som gjør at noen ønsker å «eie» eller dominere andre mennesker? Hvordan forholder vi oss til andres forventninger? Hvordan lever vi i spenningen mellom vår egen frihet og andres frihet, spesielt når disse står i motsetning til hverandre? Store spørsmål, altså.

Ser at denne «anmeldelsen» fort ble like merkelig og forvirrende som selve boka.

Dette innlegget ble postet 10. mai 2009 kl. 1:22 og er kategorisert under Bøker. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar