BOK: The Time Machine

The Time MachineGi meg en premie! Jeg har lest min første roman i sin helhet på iPhone. Kanskje litt ironisk, siden dette er en bok skrevet for over hundre år siden om en mann som bygger en tidsmaskin som han reiser med inn i framtida. (Ikke den tidsmaskinen som ser ut som en DeLorean-bil.)

H. G. Wells beskrives gjerne som science fiction-sjangerens far; han ersannsynligvis mest kjent for sin The War of the Worlds som det ble laget film av for noen år siden.

I The Time Machine forteller en letter eksektrisk vitenskapsmann om sin fantastiske (i betydningen «ligner en fantasi») reise 9 000 år fram i tid. Jorda er blitt ganske annerledes enn den er nå — den har blitt forvandlet til en gigantisk hage uten byer og skyskrapere, og er fylt opp av små, barnslige skapninger — våre fjerne etterkommere — som ikke har noen bekymringer i livet og derfor driver dank og leker hele dagen.

Dette er i alle fall scenarioet helt til vår mann oppdager at ting kanskje ikke er så idyllisk som det virker ved første øyekast.

I én forstand er dette roman som utforsker begrepet tid. Tid er for eksempel vår fjerde dimensjon — i tillegg til bredde, lengde og høyde. Kan et objekt eksistere hvis det har lengde, høyde og bredde, men eksisterer i null sekunder? (Nei, det kan det ikke.)

I en annen forstand og dypere forstand er dette egentlig en samfunnskommentar. Wells spekulerer i hvordan samfunnet vil utvikle seg hvis det fortsetter i samme retning som nå (eller da, i 1895) — med mer mekanisering, effektivisering og robotisering som gjør menneskelig arbeidskraft mer og mer overflødig. Spørsmålstegn.

Jeg likte den veldig godt. Mest interessant som samfunnskommentar. Anbefales.

Dette innlegget ble postet 19. mai 2009 kl. 21:32 og er kategorisert under Bøker. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar