Hvem i all verden trenger en iPad?

Apple iPadSannsynligvis mest av alt: Mora di. Eller bestemora. Dette sier jeg i aller beste mening.

La meg forklare.

Da Apples nyeste gadget ble presentert for et par uker siden var den vanligste responsen, i den minste fra nørdene, alt det iPad IKKE har eller er. «Ikke multitasking!» «Ikke kamera!» «Ikke fullt OSX!» «Det er bare en stor iPhone!»

I sin kjerne den samme responsen iPoden fikk da den ble lansert da den ble lansert: «No wireless. Less space than a nomad. Lame.» Og kritikken minner betenkelig om kritikken iPhone fikk da den ble lansert i 2007. Og likevel selger iPhone som hakka møkk, og de fleste som bruker den (bortsett fra über-nørder som har et reellt og/eller innbilt behov for å gjøre mer enn det operativsystemet på iPhone tillater) sier det er den beste telefonen de noen gang har hatt, og at det revolusjonerer måten de bruker telefonen sin (eller mikro-datamaskinen sin, som det egentlig er) på.

Og kan jeg minne om at iPhone 1.0 ble lansert uten 3G, uten copy/paste, uten MSS og en rekke ting folk mente var LIVSNØDVENDIGE.

Begrensinger er bra for oss!

Noe av det som har gjort iPhone til den suksessen det er, og nå bruker jeg iPhone som en metafor/symbol for en bestemt type tankeretning, er nettopp at den ikke prøver å gjøre alt. Den gjør noen få ting, men de tingene den gjør den utrolig godt. De tingene den gjør er så polerte og raffinerte og intuitive at du umiddelbart forstår hvordan det fungerer, fordi det gir umiddelbart mening.

Hadde iPhone gjort alle tingene folk skulle ønske den gjorde hadde batterilevetida gått i dass, den ville gått tregt fordi en gjeng med programmer brukte opp prosessorkraften, den ville hengt seg opp fordi programmer hadde bugs som låste telefonen og krevd daglige restarter. Dette er ikke løse gjetninger, det skjer jevnlig med de som jailbreaker og hacker iPhonen sin (som de forøvrig for all del må gjøre, men de kan ikke da forvente at ting bare fungerer som det gjør hvis en kjører telefonen som den er ment å kjøre – dette vet de selvsagt om).

Og her er en stor del av forskjellen. Ãœber-nørder er villige til å ofre stabilitet og sikkerhet til fordel for muligheten til å trikse og mikse for å tilpasse sitt eget behov. Vanlige folk er ikke. De har ikke tid eller råd eller interesse av å gjøre det som trengs av vedlikehold for at det skal fungere godtnok Og det ene av disse valgene er ikke nødvendivis bedre enn det andre. Men det er to totalt forskjellige innfallsvinkler.

Og både iPhone og iPad er laget for vanlige folk, ikke for nørder. Den gjør de tingene vanlige folk (og for å være helt ærlig – de fleste nørder) trenger på en helt utrolig god og naturlig og brukervennlig måte.

iPad er ikke en ekstra datamaskin, det erstatter maskinen din

Eller i alle fall mora din sin. For det mora di bruker pcen eller Macen sin til er stort sett noen få og lite ressurskrevende ting: Surfe på internett, lese og sende epost, se på bilder av barn og barnebarn, kanskje se en Youtube-video som du har sendt henne en lenke til, lese et dokument eller to. Og det er stort sett det.

Alle disse tingene gjør iPad ikke bare bedre enn de fleste pcer, den gjør det også uten at du trenger å installere eller oppdatere eller fikse noe som helst. Det bare funker når du får den i hånda. Og den oppdaterer seg mer eller mindre selv. Det går ikke an å få virus på den. Programmer du laster ned kan ikke kræsje den. De kan heller ikke gjøre at den går tregere (de har ikke mulighet til å skrive til kjernen av operativsystemet). Apple kontrollerer både hardware og software, så den vil være særdeles stabil.

Det er slutten på frustrerende support for mange av oss hobby- og profesjonelle nørder.

For datamaskiner slik vi kjenner de i dag er vanskelige å forstå for en person som har vokst opp uten dem. Filsystemer og katalogstrukturer gir ikke mening for dem. De forstår ikke at snarveien til et program ikke er selve programmet. De forstår ikke at det finnes programmer i Start-menyen som ikke vises på skrivebordet. De tror at internett er Internet Explorer-ikonet — eller verre, at hele internett er inne i boksen deres. De har ikke peiling på hvordan en setter opp epost.

Eller installerer og oppdaterer et virusprogram. For disse er iPad en gavepakke uten sidestykke. I sin enkleste form: Åpne boksen. Slå på iPad. Ferdig.

Du kan til og med laste ned programmer og kjøpe iTunes-musikk direkte fra iPaden. Du trenger ikke koble den til en datamaskinen noen gang, hvis du ikke ønsker det.

Dette er best oppsummert i MuleDesigns illustrasjon:

Empathy - Mule Design

Kritikk #1: Den er et lukket system

Det er to kritikker mot iPad jeg ser som er berettigede og viktige.

Det første er at den er et totalt lukket system. Den eneste måten å installere programvare på er via App Store. Det finnes ingen andre måter å få programmer inn på den (sett bort fra nettapplikasjoner skrevet i HTML, CSS og JavaScript, men disse har langt fra så god ytelse som applikasjoner skrevet i Cocoa Touch, programmeringsspråket for iPhone OS — jeg innser at dette sidesporet er for spesielt interesserte, men ok).

Dette er både godt og dårlig. Godt, fordi det sikrer kvalitet, stabilitet og sikkerhet. Programmer fungerer som de skal, og blir ikke godkjente hvis de gjør ting de ikke skal. Dårlig fordi alle programmer må godkjennes manuelt, og det tar ofte svært lang tid å få ut oppdateringer og bugfix. Dette er en stor case som de som vil kan lese alt om på diverse blogger rundt om på internettet.

Kritikk #2: Den er laget for konsumering, ikke skaping

Dette er kanskje det største men’et jeg har i forhold til iPad. Hele opplevelsen er designet rundt at den skal være et redskap for å konsumere ting andre har laget. Dette gjelder selvsagt også allerede ting som en iPod og langt på vei en iPhone, men dette blir mer graverende hvis dette fungerer som en erstatter for en stasjonær eller bærbar datamaskin.

Det som har drevet fram og vært de viktigste resultatene av den personlige datamaskinen og internetts fremvekst har vært at ALLE kan bidra! Alle kan skrive tekst, redigere bilder, lage filmer, publisere en blogg, publisere aviser eller magasiner, og så videre. En del av disse tingene kan en selvsagt også gjøre med en iPad, sannsynligvis enda bedre med tredjeparts programvare, men i all hovedsak er den laget som et verktøy for å lese/se ting som andre har laget framfor å lage noe selv.

Og det er tidenes steg i feil retning. Vi trenger å produsere mer, ikke mindre. Og vi trenger å konsumere mindre, ikke mer.

Den delen hvor jeg prøver å avslutte på en måte som gir mening

Jeg er ikke egentlig i tvil om at iPad vil bli en suksess. Og den vil gjøre datahverdagen betydelig lettere for veldig mange. Og den vil selge millioner av eksemplarer, og gi Apple milliarder av kroner.

For en del vil den ikke dekke de behovene de har i en datamaskin. Det er helt greit. For andre vil den være dingsen som gjør at de endelig klarer å kommunisere med en datamaskin på en måte som gir mening for de.

De som bruker den vil produsere mindre originalt stoff. Kanskje ville de bare forbrukt uansett. Kanskje ikke. iPaden oppmuntrer uansett ikke til å lage dine egne ting og dele det med massene. Dette er veldig dårlig.

Men altså, en fullverdig datamaskin med innebygget mobil datatilgang, touch-skjerm, som leser og forstår alle typer medier, inkludert eBøker, som har en LED-fargeskjerm og 10 timer batterilevetid?

Skriv meg opp på lista over kjøpere.

Dette innlegget ble postet 8. februar 2010 kl. 2:26 og er kategorisert under Teknologi. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

27 KOMMENTARER

 1. Jon Arne sier:

  Angående kritikk nr 2. (en bare konsumerer, ikke skaper):

  De aller fleste kjøperne av iPad vil aldri skape noe med en PC, tror jeg. De er jo nettopp ikke nerder nok til det. Derfor vil de ha en iPad.

  De som vil skape noe, kommer til å ende opp med begge.

  Med flere på nettet som konsumerer så vil flere skape (og ikke minst leve av det). Dermed tror jeg iPaden vil løse opp flaskehalsen som hindrer gode produkter/ideer/skapelser å komme ut til konsurmentene.

 2. David sier:

  Veldig godt skrevet og bra nyansert til å være skrevet av en apple-entusiast. Mitt største problem med iPaden er at den rett og slett er et luksusprodukt. Vi klarer oss strengt tatt uten. Nettopp fordi den ikke er tilstrekkelig til å utføre bredden av oppgaver mange folk bruker datamaskiner til i dag. Spesielt tenker jeg på bildebehandling. Man tvinges nesten uansett til å ha en datamaskin i tillegg som om enn med mindre mobilitet, gjør alt som iPad også gjør og mer til. Tidligere generasjoner av tablet-pcer var rett og slett for svake. Nå har teknologien kommet så langt at Apple benytter sjansen til å lage et produkt som har det meste for de fleste, men det meste er ikke nok for de fleste og derfor erstatter iPaden ingen andre produkter. Om et par generasjoner, når tabletmaskiner er sterke nok til å la meg redigere bilder, høre på musikk og ha Opera gående i bakgrunnen samtidig, ja da kaster jeg laptopen. Det gleder jeg meg til.

 3. Asbjørn sier:

  «Det er slutten på frustrerende support for mange av oss hobby- og profesjonelle nørder.» Jeeeeeeeeeeeeeeeeej!! :)

 4. Ingvild sier:

  Takk for oppklaringen!! :-)

 5. Geir sier:

  Jeg forstår hva du tenker og jeg tenker mye det av det samme. Jeg har mange år bak meg med fanatisk argumentasjon for Apple. Men ettersom årene går ser jeg hva Apples visjon var, og er. De lagde den første personlige datamaskinen for å gjøre data lettere å bruke. Og det er det de gjør i dag også. En mac er noe for seg selv. Den ballanserer helt i grenseland for hva en datamaskin klarer uten å krasje. Yter kanskje ikke best, men de yter stabilt. Og sli er det med iPod, iPhone og alle de andre produktene. Hovedfokuset er brukervennlighet, og det liker jeg godt.

  Derfor har jeg vondt for å klage på alle de tingene jeg savner inen mac, i iPhonen elle i den kommende iPaden. For Appe har laget begrensninger av en grunn. IPhonen leser ikke Flash, fordi det er greitt som sirrup. Den kan ikke kjøre flere applikasjoner på en gang fordi da ville stabiliteten forsvunnet.

  Steve Jobs fikk mange klager etter slippen av den nyeste iPod touch. Det ble fokus på at den var en spillmaskin og ble derfor levert uten kamera, noe som iPod Nano fikk. Og grunnen var så enkel at Apple hadde valget, enten selge den billigere som en ren spillmaskin (slik som de gjør nå), eller sette inn ett kamera og måtte presse opp prisen.

  Apple prøver hele tiden å finne det gyldne forholdet mellom stabilitet, ytelse, brukervennlighet og pris.

  Så det kanskje høres litt banalt ut, men Apple er en av veldig få data-produsenter som tør å bestemme hva markedet har godt av og hva folk vil ha. Og ingen kan si at de ikke har suksess med det.

  Angående iPaden tror jeg ikke vil bli en kjøper, for den eneste tingen den gjør ekstra for meg (for øyeblikket) er å lese bøker. Men siden vi uansett må kikke lenge etter norkse bøker til iPad, kan man like gjerne bruke kindle for iPhone.

  Men apropos at det er en maskin for mødre. Jeg har en mor og en mormor som har vær sin Windows-laptop. Det de gjør mest av er å lagre bilder,altså hente over fra kamera og lagre videre på en harddisk. Så det er den biten i tillegg til den skapende biten, jeg tror eldre generasjoner kommer til å savne. Men mor fikk en iPod touch til jul, og den bruker hun hele tiden for å leses nyheter og vise folk bilder. Så at andre generasjoner kan få ett tettere forhold til Internett og data ved hjelp av iPad, det er veldig godt mulig.

  (beklager umenneskelig lang kommentar.)

 6. Silje sier:

  *phew* Jeg leste ALT. Amazing. Jeg forsto til og med litt. Er ganske enig med David, vi trenger den strengt tatt ikke. Men så gode som iPader’ne er å fortelle deg at vi faktisk gjør det likevel (trenger den, altså), kan jeg godt forstå at mange kommer til å tro det likevel.

  Jeg tror jeg holder meg til min Samsung, mitt Canon 350 D og min urgamle Dell fra det tidlige 2000-tallet. De gjør jobben sin. Den skriver meldinger/ringer til de den skal, tar bildene det skal (sort of, men det er ikke kameraet sin feil plent) og den lyder fingrene mine når jeg vil skape noe nytt på tastaturet. I like =)

  Takk for objektiv anmeldelse though, hvis jeg noen gang i hele mitt hele liv vurderer å tenke over å anskaffe meg en iPad. Nå er jeg herved advart/opplyst.

 7. Astri sier:

  hehehe…

  For datamaskiner slik vi kjenner de i dag er vanskelige å forstå for en person som har vokst opp uten dem. Filsystemer og katalogstrukturer gir ikke mening for dem. De forstår ikke at snarveien til et program ikke er selve programmet. De forstår ikke at det finnes programmer i Start-menyen som ikke vises på skrivebordet. De tror at internett er Internet Explorer-ikonet — eller verre, at hele internett er inne i boksen deres. De har ikke peiling på hvordan en setter opp epost.

  …. eg e jo akkurat sånn! mesten i alle fall.og eg har fillen meg vokst opp med datamaskina. huttetu!
  :P

 8. Anders S. sier:

  Dette blir jo heilt meiningslaust. Som kanskje den lengst brukande Mac brukeren som leser bloggen din kan dere jo prøve å lytte litt.

  Ja Apple har suksess med å bygge enkle og funksjonelle maskiner, la oss kalle det design fra nå av, for hvis me prøver å finne ut hva design betyr så betyr dette enkelhet og funksjonalitet. Derfor designer me boliger.

  Grunnen til at Apple har valgt å fjerne Flash er pga at det er treigt som sirup, ustabilt og med andre ord «a pain in the ass». Noge æg vil kalla Intel for, heldigvis har de begynt å bruke SemiConductor brikkene sine, Apple A4 i iPad som eg vil tru er meir stabile. I tillegg kjæme html5 på full veg så flash vil om nogen år væra litt second.

  Det som eg meine som er det faktisk besta argumentet for å kjøpa en iPad er faktisk miljø. Tenk å få avisene du lese idag i papir format som er miljøfiendtligt, forurensande osv. som Silje sa veldigt koselige, men ikkje spesielt miljøvennlige, å me snakke voldsomt om miljø å då er faktisk iPad er plass å starta. Så kan en argumentera med at frakt, vare osv forurense meir en aviså di, men tja, når du kan kjøba bøge, avise å alt annet som te tide går på miljøfiendtlige ting så er iPad en kjempe miljøvinner. For nettopp den aviså du lese konne blitt brukt t noge meir verdifullt, nemligt som stender eller bjelke i boligen din, å ja papir æ tre. Dette vil igjen gjera boligen din bittelitt billigare.

  Men det mest horribla var å lesa at iPad bare funke uten å oppdateran, SELVFØLGELE MÅ DU OPPDATERA DEN, kånå he iPhone, klage på et par småting så spør eg, he du oppdatert an? «Nei» er svaret. Hu he vel OS 3.1.0 eller noge gammalt, mens eg prøve å holda min fullstendigt oppdatert, så uten oppdateringa vil du ha en ganske buggy ting.

  Men det er en ting til eg vil sei, eg surfa, kånå ville ha maskinen å me he bare 1 Mac i huset, å det er den som blir brugt, så savne jo eg å holda på med mitt, altså surfa på nettet osv. Så eg ser på iPad som en kjempeinvestering, for eg kan ta dataen der an høyre heima, oppe i 2 etasje på tv rommet å ha iPad t dei som kjæme på besøg som ikkje he rett å trykka på min maskin å som alltid gjære noge gale sitta på den her nere så he eg min Mac i fred oppe…………

  At folk klage på Apple ting he de alltid gjort, til å med då de konne gjæra ting som Windows maskina ikkje konne, så det bryr eg meg ikkje så møje om. Men eg vett at dette er en kjempeinvestering, bra for miljøet, bra for mediehuså, bra for oss forbrukara, bra for forlagå, å bra for filmbransjen.

  Domt for Gyldendahl å Aschoug om de ikkje vil selga meg bøge på iPad, for det er nemligt der biblioteket mitt vil ligga om nogen år. Så får me se, eg he nå hatt rett om at Apple kom t å bli store å nå he de 23% av OS markedet hvis siste undersøkelse stemme. Men eg he en stygge følelse av at det ikkje stemme då men. Time will tell……

 9. Silje sier:

  Nå har jeg slitt meg gjennom de siste kommentarene her, og jeg må ærlig talt (og med VELDIG motstridende følelser) si at jeg faktisk liker dette fagpratet. *grøss, men sant*
  Da skal det også sies at jeg har fått øynene opp for duppeditter det siste året (mer eller mindre ubevisst/no choice), og det gleder mitt sarte (?) hjarte at jeg faktisk BRYR meg om denne diskusjonen. Selv om jeg verken har Mac, iPad eller noe annet stæsja (unntatt iPod, da.) Pluss at du æ LØYEN, Anders! Papiraviser er koselige, ja, men akk så miljøfiendtlige. Enig der. Men som en smarting i klassen min sånn nogenlunde sa en gang:

  «Papiraviser er livsnødvendige. Du kan jo ikke drepe plagsomme flua med en nettavis.»

  Da er det nok en gang bevist: Folk kan forandre seg! Jeg hadde ikke brydd meg katten om dingser og deres u/funksjonalitet for to år siden. Løye!!!

 10. PålB sier:

  Bra innlegg Bøsse. Vilt bra! :)

  Folk flest forstår ikke at begrensninger er bra — vi ha «friheten til å velge». Det stemmer ikke. Apple kjenner produktet sitt bedre enn forbrukeren, og de er fullt klar over hva som fungerer og hva som får f.eks. iPhone til å underprestere.

  Jeg forstod kritikken som kom da media antok at applikasjoner som Skype og Spotify ikke ville bli sluppet til iPhone. Men nå — når disse for lengst har blitt tilgjengelige, og Apple altså tillater litt konkurranse på sin egen plattform, har jeg ingenting i mot regimet og styringen de bedriver! :)

  Apple er gode på det de gjør, det er det ingen som helst tvil om!

  Anders: Design er ikke synonymt med enkelhet og funksjonalitet? Det finnes enkel design og funksjonell design (egenskaper Apples produkter som oftest innehar), men det er ikke det design betyr.

  Jeg syns også du bommer litt på at det største argumentet er miljø. Folk flest driter i miljø. Misforstå meg rett: ingen kjøper et stygt produkt med Motorola-menyer fra 90-tallet fordi det er miljøvennlig. Vi vil ha iPad blant annet fordi den, som de fleste Apple-produkter: 1) fungerer når den skal til det den skal, 2) er i særklasse på brukervennlighet og brukeropplevelse, og 3) at hardware/software er bygd for hverandre og snakker sammen på en ypperlig måte, (nesten) uten behov for ekstern kunnskap.

  En av de tingene jeg liker best med Mac/iPhone/iPod er at produktene selv sjekker for ny programvare. Finnes det tilgjengelige nedlastinger, oppdateres både drivere, OS-software og programmer i én operasjon. Hvis det er behov for sikkerhetskopiering, blir det gjort i samme åndedrag. Det er ting man kan drømme om på en Windows-maskin, og det er OPTIMALT for foreldregenerasjonen (okay, besteforeldregenerasjonen?) :)

  (Design = [disain], eng., eg. mønster, tegning; nå (især innen håndverk, industri og kunstindustri): formgivning, dvs. måten en ting, et produkt er utformet på.)

  You got me excited, both of you! :)

 11. Anders S. sier:

  Sitat Wikipedia:
  Design er et internasjonalt begrep som både betegner skaperprosessen av en gjenstand eller et produkt med tanke på formgiving og funksjon, og selve resultatet av denne prosessen.

  Som betyr enkelhet og funksjonalitet. Et begrep eg har lært i frå Norges største boligbygger så kan du jo krangle med sjefen der Pål.

  Dessuten så må du bruke en Mac/PC for å oppdatere iPod, iPhone eller iPad. Hvis du får til noe annet vil eg gjerne vite hvordan det gjøres??

 12. Leif Harboe sier:

  interessant tekst – gleder meg til å legge hånda på iPaden om et par tre måneder

 13. Frode F sier:

  Bra skrevet!

  Er fornøyd med iPhonen min jeg, og kommer derfor neppe til å skrive meg på listen over kjøpere av iPad. Og så skal det være sagt at hver gang jeg river meg selv i håret pga windows pc og da tenker tanken; «skulle kjøpt en mac heller», så sitter ikke Bjørnar lenger borte enn rett over gangen…han fikser problemet lett som en plett :) Takk nok en gang Bjørnar :)
  iPhone er undervurdert (men HTC tar opp kampen) for oss; «MÅ» ha med meg kontoret alltid.

  Anders: Design er et internasjonalt begrep (det har du rett i), men be gjerne Norges største boligbygger om å ringe meg, for det høres ut som om jeg kan ha en ting og to å tilføre bedriften/kjeden :)
  Design er form/utseendet av noe. Man streber ofte mot å oppnå god funksjonalitet og enkelhet når man designer noe (slik Apple gjør). Pål har med andre ord rett i det han skriver.

  Silje: savne dg silje. Bryr meg om dg…ska me henga snart elle? Me kan treffas på «mezzå», så har me ei nerd mac-lan helg :) elle bare en kaffi å to?!

 14. Anders S sier:

  Frode F. Kan ikkje du då finna kor det står då? Hvis eg tar så grådigt feil kan en jo spør B&O, Apple og andre designere. Når far kjøpte sin siste B&O fjernsyn var det et intervju med designeren deres og han sa at det betyr enkelhet og funksjonalitet.

  Det som igjen er kjernen i denne diskusjonen er for meg, når Jobs slutter, Apple ikkje er så på hogget vil du då bruke en Mac? Mitt svar er enkelt, for dei som har kjøpt Mac nå og roser det opp i skyene får en aldri svar fra. Men sannheten er nok at de går over til Windows plattformen.

 15. Even sier:

  BRAVO BØSSE! Perfekt oppsummering

 16. PålB sier:

  Dårlig forklart av meg, Anders: Poenget mitt var at når du kobler til et Apple-produkt til iTunes, gjør den både synkronisering/backup/oppdatering i en prosess.

  Dette krever langt mindre kunnskap fra brukeren enn det det gjør når man for eksempel skal oppdatere en HTC-telefon. For å gjøre det, må man først gjennom en ofte nektende kobling til Activesync/Mobile Device Center, så driverinstallasjon, nedlasting av ROM-oppdateringsfil og så installering av denne. Denne operasjonen tar heller ikke backup med mindre du selv synkroniserer mot lokal Outlook.

  Akkurat her er Apple regjerende mestre, og det har de vært i en årrekke! :)

 17. Ragnhild T. AUSTNABERG sier:

  Wow, dette var jo interessant jo! Kem sko tru!?! Takk, Bjørnar, veldig bra skrevet!

  Og Anders: Du, og denne boligbyggeren tenker kanskje at GOD design innebærer enkelhet og funksjonalitet, men design i seg selv er ikke ensbetydende med enkelhet og funksjonalitet… Da begynner det å dreie seg om meninger om hva som er god og dårlig design. Jeg vil våge å påstå at f eks de fleste klesdesignere som designer klær for moteshow (såkalt haute couture) nettopp ikke tar hensyn til enkelthet og funksjonalitet, og designen de har valgt i dette tilfellet ville være det absolutte motsatte. Så kan man mene at det er bra eller dårlig design, og ha sin egen oppfatning av hva som utgjør bra og dårlig design, men design i seg selv kan være så mangt…

 18. Frode Førland sier:

  Ragnhild T. Austnaberg :) Kanskje Pipp burde vurdert en iPad?! hehe, han er jo stort sett på bestemor-nivå med tanke på teknologi :)
  Takk for at du er den du er! (det gjelder forøvrig alle som han kommentert her).

 19. Ragnhild Thu sier:

  Blir nok neste bursdagsgave det, Frode ;) Men han er vilt dreven på hurtigtaster faktisk :P
  DU er god du!

 20. PålB sier:

  Denne kommentaren er skrevet fra en iPad. WIN! ;)

 21. Anders S sier:

  Så kor tid ska æg få fingrane på an Pål?? Men eg tenkte nok at du kom etter som vanligt.

 22. PålB sier:

  Du kan få en i dag for 8999,- ink.mva. (32GB-versjonen med WiFi.)

  Hoho… Beklager reklamen her Bjørnar, skal ordne provisjon til deg ;)

 23. Bjørnar sier:

  Hva med at du gir meg et «test-eksemplar,» Pål, som jeg kan «anmelde»?

 24. Anders S. sier:

  Den dagen eg kjøper en iPad for 9000.- er den dagen eg har blitt senil. Kan få en direkte fra USA sendt over og fortolla for litt over 4000.- Venter heller til den kommer til Norge då ja, tipper den kommer til sommaren så eg kan brukt nogen av dei deilige pengane staten skylde meg i restskatt på den :)

 25. PålB sier:

  Bjørnar: Jeg skal lufte idéen i Hillevågskvartalet ;)

 26. VegardT sier:

  Syntes tilogmed 4000,- NOK hørtest ekstremt dyrt ut for en stor utdatert telefon med tomt kontantkort…

 27. OlavO sier:

  ((iPhone x 4) + tape) = iPad.

  http://lister.vg.no/lists/img/2010-02/22991/308970_640px.jpg

Legg til en kommentar