Gode filmer

Jeg har sett mange gode filmer i det siste! La meg anbefale deg noen.

Into the Wild

Into The Wild posterDette er en film jeg ser flere ganger i året. Det er en av mine absolutte favorittfilmer. Ikke bare fordi den er et kunstnerisk mesterverk i under Sean Penns regi, men fordi historien minner meg på hva som er viktig i livet. Den holder drømmen i live.

Jeg anmeldte den da den kom ut, så les den anmeldelsen for utfyllende beskrivelse av hva som venter deg. Filmen har bare fortsatt å vokse på meg siden den gang.

Hvis det er noe som kommer til å redde meg fra å slå meg til ro og være tilfreds med middelmådighet og komprisser er det denne filmen. Den treffer noen dype strenger som handler om de ofte konkurrende behovene for selvstendighet/frihet og forpliktelse på andre mennesker — en spenning mange av oss kan oss igjen.

Hovedpersonens siste utsagn: «Happiness is only real when shared» står igjen som overskrift over denne filmen. Det som egentlig betyr noe folkene du har rundt deg og eventyrene du lever sammen med dem.

The Fantastic Mr. Fox

The Fantastic Mr. Fox posterDette er en gledesspreder uten like.

Basert på boka av Roald Dahl (forfatteren bak bl.a. Charlie og sjokoladefabrikken), med stemmer av George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Owen Wilson ++. Dette er klassisk Roald Dahl. Passe absurd, med mange fascinerende karakter, en drivende historie, og mye fantastisk humor underveis.

Hele filmen er animert med dukker og stop motion-teknikk, som egentlig betyr at de plasser dukkene i én posisjon, tar et bilde, flytter på dem, tar et nytt bilde, 30 bilder per sekund. Så det er litt av en jobb som ligger bak dette verket. Men det funker helt glimrende.

Jeg vil anbefale å om mulig se den sammen med noen som ler høyt mens de ser den. Det gjør som regel opplevelsen enda bedre. For dette er en fest av en film.

Up in the Air

Up in the Air posterFra regisørren av Juno og Thank You for Smoking kommer nå Up in the Air, en film som til syvende og sist handler om vennskap, relasjoner, å slå røtter eller være på reise.

Ryan Bingham (George Clooney) blir leid inn over hele USA for å gi folk sparken når sjefene ikke har mot nok til å sparke folk selv (eller gjøre nedskjæringer, som det heter på fint — det høres bare fint ut på avstand). Dette gjør at han tilbringer maks en måned av året hjemme der han bor, og resten på hotellrom eller i lufta.

Han holder foredrag om å ikke eie mer enn du kan ha med deg i en ryggsekk. Men ikke bare fysiske gjenstander, han mener også at en bør kutte alle relasjonene til andre mennesker som tynger en ned og gjør at en ikke er fri til å reise hvor en vil når en vil. Kostnaden er selvsagt at han ikke har noen venner og ikke kjenner familien sin, men det plager ham ikke noe særlig.

Helt til han treffer en kvinne osv. Og nå tror du kanskje at dette er en klassisk kjærlighetshistorie der middelaldrende, kjekk mann møter middelaldrende, vakker kvinne, men det er ikke helt slik. Ting er, gitt Binghams livsfilosofi, noe mer komplisert enn som så.

Det er en film som får en til å tenke over hva som virkelig betyr noe, og hva en er villig til å ofre for å få tak i det. (Hint: Det er ikke større hus eller bedre karriere.) Og det blir fortalt på en glimrende måte.

Historien svarer ikke på alle spørsmålene den reiser, og den lar det henge igjen noen løse tråder, men det er jo slik vi liker det.

Dette innlegget ble postet 22. april 2010 kl. 11:22 og er kategorisert under Film. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan hoppe til slutten og legge igjen en kommentar. Tilbaketråkk er for øyeblikket ikke tillatt. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar