Instapaper

InstapaperInstapaper har i løpet av det siste året blitt en av de viktigste og mest interessante tjeneste jeg bruker. Den kan brukes på nett, men kommer virkelig til sin rett som iPhone- og iPad-app. Jeg tror jeg uten å nøle kan si at Instapaper er min desidert mest brukte app – langt foran nummer to – på iPhone, og nå iPad.

Hva er Instapaper?

Instapaper er en tjeneste som (1) lagrer artikler for deg og (2) gjør disse artiklene mer leselige og tilgjengelige. Og den gjør disse to tingene på en utrolig enkel og god måte.

Det første du gjør er å dra en bookmarklet til bokmerkemenyen din:

Instapaper Bookmarklet

Når du kommer over en interessant artikkel (eller bloggpost) som du kanskje ikke har tid til å lese akkurat da kan du klikke på denne «Read Later»-knappen, og artikkelen blir lagret i Instapaper-listen din:

Instapaper-liste

Når du så har en ledig stund der du faktisk har tid til å sette deg ned og lese litt lengre tekster, for eksempel en rolig søndags ettermiddag, kan du gå til Instapaper, og ta for deg. Du kan enten gå direkte til artiklene der de ble publisert, eller enda bedre: Klikke på «Text»-knappen til høyre for å få opp ren tekst-versjon (inkludert bilder som hører med i artikkelen, men uten alt rotet rundt teksten som ofte forstyrrer) der du kan justere tekststørrelse og -bredde, skrifttype, linjeavstand osv. som det passer deg selv.

Stor skrift med litt ekstra linjeavstand gjør enhver leseopplevelse flere hakk bedre.

Men Instapaper kommer virkelig til sin rett når den havner på iPhone og iPad.

Instapaper for iPhone

Instapaper for iPhone The Last Patrol på iPhone

Instapaper for iOS finnes i to versjoner, en gratisversjon (!) med basisfunksjoner, og en Pro versjon som har mer funksjonalitet og fungerer både på iPhone og iPad. (Se nettsiden for flere detaljer på hva som er ulikt.)

Gratisversjonen er et godt sted å starte, men hvis du begynner å bruker appen litt mer aktivt vil det veldig fort lønne seg å ha muligheten for å bla i hele sider i stedet for å scrolle uhorvelige mengder, da dette fort blir ensformig og slitsomt for øynene.

Pro-versjonen (kr. 29,-) gir deg også muligheten til å se andre brukeres favorittartikler (stjernemerket). Min egen liste kan hentes ved å gå ut til hovedmenyen, klikke på pluss-tegnet oppe til venstre og legge inn «bjornar@tollaksen.com» i feltet for brukernavn. Send meg gjerne ditt eget brukernavn hvis du bruker eller begynner å bruke Instapaper.

Instapaper for iPad

Det er i iPad-versjonen Instapaper virkelig kommer til sin rett, og her Instapaper for alvor begynte å ta fylle opp ledig tid med all verdens interessante artikler. Se bare på dette her:

The Last Patrol på iPad

Det er som å lese en bok. En uendelig lang bok der du kan hoppe til et helt annet kapittel hvis det du leser ikke er interessant nok.

Hvordan finner jeg artikler?

Men så tenker du kanskje: «Jeg tror ikke jeg kommer over nok interessante artikler i løpet av en dag til at dette har noe for seg.» Godt poeng.

Det finnes heldigvis en løsning på dette. Og når jeg sier løsning mener jeg også fare, for det er en viss sjanse for at du blir totalt oppslukt av det du finner på de følgende nettstedene, som har som eneste oppgave å spore opp de beste av de beste av de beste artiklene fra ulike magasiner og aviser:

Og best av alt: Alle er integrert med Instapaper slik at du kan lagre artikler direkte på siden, og får beskjed om hvilke du allerede har lagret fra før.

Hvorfor bør jeg bruke dette?

1. Er du ørlite grann interessert i hva som skjer i verden utenfor deg selv er Instapaper i kombinasjon med de tre lenkene rett ovenfor døråpneren til et hav av godt lesestoff som jeg kan garantere vil utvide horisonten din og lære deg ting du ikke ante du hadde behov for å vite.

2. Du aner ikke hvor mye ledig tid du egentlig har i løpet av en dag. Hvis du har dette som iPhone-app kan du fiske opp telefonen når du venter på bussen, sitter på bussen, er på venteværelset hos tannlegen, sitter i et kjedelig møte, venter på noen du skal treffe som er for sene, ingenting spennende går på TV og så videre, og så videre.

Det geniale med Instapaper er at du kan lese så små eller store biter du har tid til, alt fra fem minutter mens du venter på noe til en tre kvarters artikkel som er så facinerende at du ikke klarer å rive deg løs.

Jeg vil anslå at jeg bruker opp mot én time daglig nedgravd i Instapaper. Så bra er det.

Og for å feire dette legger jeg inn Read Later-knapp på alle lengre innlegg her. Bjørnar Tollaksen – nå integrert med Instapaper.

Dette innlegget ble postet 31. oktober 2010 kl. 18:46 og er kategorisert under Teknologi. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

4 KOMMENTARER

 1. Pål sier:

  Haha, konge Bjørnar! Jeg er sikker på at jeg kommer til å benytte meg av «Read later»-knappen på bloggen din (det blir enda mer tilgjengelig når jeg ser at du «oppfordrer» til å lese senere når jeg har tid, selv om jeg alltid har muligheten i bokmerkelinjen). Godt og fancy tiltak!

  Til andre lesere, vil jeg bare backe opp Bjørnars anbefaling av Instapaper — det utvider horisonten, og fyller dødtiden din med noe meningsfyllt. Den tiden jeg bruker på Instapaper, er i de aller fleste tilfeller den tiden jeg tidligere brukte på «Angry birds» eller andre meningsløse underholdningsapplikasjoner på min iPhone.

  Jeg anbefaler forresten å «følge» Bjørnar på Instapaper — han er en freak, og dermed en god kilde til glimrende, lengre artikler.

  Instapaper er akkurat like genialt som det er enkelt. Få gang på det, og legg meg gjerne til: paalberge@gmail.com.

 2. Frode Førland sier:

  Da var gratis app’en inst. på iPhonen og tas i bruk i morgen tidlig når jeg står opp :) takk for tipset…regner med at det kan bli en del mindre spill og mye mer lesing fremover :)

 3. Geir sier:

  Det var et smart triks å legge ved de linkene. Jeg har sett på Instapaper tidligere, men har ikke helt sett behovet, siden jeg har fåt lest det jeg ville via rss-leseren min. Men nå kan få litt ekstra å lese. I tillegg tror jeg at jeg skal gå tilbake til å bruke «reeder» på iPhonen, for den skulle vist støtte Instapaper.
  Jeg går forøvrig under geirkirkeby@gmail.com, om interessen skulle være der.

 4. maggi sier:

  Fytti grisen for någen galfine bilder av dåkke!!
  maggi

Legg til en kommentar