Første iPhone-app ut: Togpendler

Oppdatering: Togpendler er oppdatert. Nytt i 2.0: Pushvarslinger om forsinkelser.

TogpendlerAvailable on the App StoreFørste app for iPhone er klar i App Store.

Togpendler henter rutetider fra Jernbaneverket slik at du kan se når toget går og om det er i rute.

Den inneholder alle stasjoner i Norge, finner nærmeste stasjon ved hjelp av GPS, lar deg lagre favorittstasjoner og -strekninger, og viser deg nøyaktig tidpunkt for når toget passerte siste stasjon.

Jeg har lenge tenkt på å lage denne app’ene. Tog-app’ene har vært ute de siste årene har variert mellom middelmådig og katastrofal kvalitet, og jeg har tenkt at «dette kan jeg gjøre bedre selv!»

Og jeg har gått i gang med å lære meg programmering for iPhone, men det har tatt litt tid, fordi det var vanskelig. Vanskeligere enn jeg hadde trodd. Objekt-orientert programmering er ikke det mest tilgjengelige konseptet å sette seg inn i (det er til gjengjeld ufattelig nyttig og effektivt når du klarer å vri hodet rundt det), på tross av at Asbjørn Bakke har uttalt at det «er jo en helt logisk måte å tenke på». Tro meg, det er det ikke, i alle fall ved første øyekast.

Men motivasjonen fikk seg en liten knekk da Jernbaneverket i høst kom med en offisiell Togtider-app som var langt bedre enn marerittene som var tilgjengelige tidligere. Men det gikk over etter litt bruk, for det var noen ting jeg irriterte meg over ved app’en. Generelt var det litt rotete design som viste for mange ting jeg ikke var interessert i samtidig som det var ting jeg var veldig interessert i den ikke viste. (Dette gjelder vel å merke for en togbruker som reiser de samme strekningene hver dag. For en bruker som skal ta toget en komplisert reise med togbytte osv. på en ukjent strekning er mye av informasjonen veldig relevant.)

Så jeg gikk likevel i gang med å tenke ut hvordan en togapp spesialtilpasset meg selv ville se ut hvis jeg selv skulle bruke den på min daglige reise mellom Bryne og Universitetet i Stavanger. Motivasjonen bak dette var enkel. Jeg ville komme til å bruke denne appen hver eneste dag. Da bør den pigede være ganske fantastisk. Selv småplukk kan irritere grenseløst ved daglig bruk.

Og om ikke app’en skulle være relevant eller interessant for andre enn meg selv ville det i alle fall være et spennende prosjekt som jeg sannsynligvis ville lært veldig mye av (det gjorde jeg) og som i det minste ville produsere en app jeg selv kom til å bruke flere ganger daglig (det gjør jeg).

Det ble raskt klart at den skulle ha kun den informasjonen som var relevant for meg som dagpendler, og ikke noe mer rot. Den skulle være så oversiktlig at jeg ved et kjapt kikk kunne se umiddelbart det jeg trengte å vite: (1) Er toget forsinket, (2) i så fall hvor lenge, er det (3) innstilt eller (4) satt opp buss for tog på strekningen. Hastighet og enkelhet er nøkkelord her.

Resultatet er en app som det med en iPhone 4 og god mobildataforbindelse tar mindre enn to sekunder fra du åpner app’en til du har togavgangene med oppdaterte tider tilgjengelig (forutsatt at du har lagret stasjonen/strekningen din som favoritt).

Den gjør færre ting enn Jernbaneverkets offisielle Togtider-app, men de få tingene den gjør, gjør den til gjengjeld sinnsykt bra, om jeg kan si det selv.

Togpendler #1Togpendler #2

Responsen fra betatestere og nye brukere nå etter lansering tyder likevel på at den absolutt vil være til glede for flere enn meg selv. Den er gratis, så hvis du tar tog: Hva er det du venter på? Last den ned!

Og hvis du liker den hadde jeg satt umåtelig pris på om du ville gitt den rating/review (på samme side du laster den ned). Da blir den synlig og til glede for flere, og jeg får mer cred på CVen min (dette vil sannsynligvis inngå i programutviklingsporteføljen min).

Håper det smaker!

Dette innlegget ble postet 10. januar 2011 kl. 1:14 og er kategorisert under Teknologi. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

8 KOMMENTARER

 1. Kjell Rune sier:

  Well done, Bjørnar. Skal definitivt hjelpe appen framover. Byrja plutseleg å ønskje at eg var ein togpendlar.

  kR

 2. Asbjørn sier:

  Gratulerer med lanseringen! Synd eg lever i steinalderen uten sånne høgteknologiske hjelpemidler.

 3. Hjelmen sier:

  Denne må prøves:)

 4. Weronica sier:

  Hurra! Dette va enormt kjekt! Gratla:) Hadde eg hatt iphone hadde eg brukt denne appen heila tiå!

 5. Odd Erling sier:

  Gratulera! Glede meg te Nokia 6230 utgaven, den vil sikkert ikkje gi mindre cred på CVén.. Btw: eg er imponert.

 6. Anders S. sier:

  Im impressed :) kanskje denne kunne blitt solgt til Kolumbus?

 7. Bjørnar sier:

  Takk for det. :)

  Nå driver jo Kolumbus mest med buss, så det er ikke sikkert dette er så utrolig relevant for de. Og de har faktisk nettopp lansert sin egen app: Kolumbus Reiseplanlegger

  Foreløpig gir den bare rutetabelltider (ikke reelle forventede tider), men Kolumbus skal bygge ut GPS-system i alle busser og holdeplasser, som vil gi informasjon om nøyaktig hvor langt tid det er til bussen kommer basert på GPS-posisjonen til bussen akkurat nå. De har budsjettert med i overkant av 30 millioner (?) for denne herligheten, så det bør bli bra!

 8. Anders S. sier:

  Hmm, dette kunne dei jo hatt for mange år siden men men, bra det kjem. Av og til er det jo slik at «vanlige» folk faktisk både kan og lager bedre programvare en de store selskapene.

Legg til en kommentar