Kortsiktige visjoner for nettlagring

Cloud ComputingYahoo! er, selv til teknologiselskap å være, utrolig kortsiktige.

De kjøper selskaper og klarer å rote til selv de mest lovende og fruktbare forretningsidéer. Nå fryktes det for Flickrs framtid etter at Flickr-sjef Matthew Rothenberg, den siste av den originale kjernen i selskapet, forlot selskapet i går.

I desember var det masseflukt fra Delicious, en annen Yahoo!-tjeneste, etter at hele teamet bak Delicious ble oppsagt. Etter at Yahoo! annonserte at de ville fjerne alle brukeropplastede videoer fra Yahoo! Video har det blitt opprettet en egen frivillig brukerorganisasjon som jobbet febrilsk for å laste ned og ta vare på enorme mengder videomateriale som ellers vil forsvinne i internetts store svarte hull.

Det provoserer meg at alle disse nettjenestene forsvinner én etter én. Det ville vært en personlig katastrofe om Flickr-samlingen min skulle gå dukken, og en stor ubeleilighet om jeg må laste opp og tagge på nytt hele samlingen. Siden jeg liker Flickr så godt har jeg betalt for Pro-konto på Flickr i flere år, og mange betalende brukere er antakelig grunnen til at det fortsatt er i live.

Jeg blir mer og mer skeptisk til tjenester som ikke tar betalt av brukere. Det gjør det utrolig sårbart for framtida siden eieren har så få grunner til å opprettholde noe som er et stort pengesluk (lagring er kostbart) uten å få noe igjen for det. Jeg betaler heller for noe som varer enn å få gratis noe som stenges ned etter noen år.

Og ikke få meg til å begynne på hvorfor lagring av bilder på Facebook er en dårlig idé. Facebook anser allerede disse bildene som sin eiendom:

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos («IP content»), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook («IP License»). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

(Facebook Statement of Rights and Responsibilities, pkt. 2.1.) Ikke nok med at de kan bruke bildene dine som det passer dem kommer de til å droppe dem så snart det ikke er lønnsomt og/eller Facebook stenger ned (det vil skje).

Hele greia gir meg mindre tro på internettskyen («the cloud») og idéen om å lagre alle data på nett i stedet for lokalt, i alle fall det langsiktige perspektivet i det. Skal data lagres på nett blir jeg mer og mer overbevist om at det må lagres på måter og steder en selv har kontroll over. Få ting er mer irriterende enn lagringssteder som stenges ned med kort eller ingen varsel.

Internetts relativt korte historie har vist at dette skjer fortere enn en aner. Forhåndsregler anbefales.

P.S.: Det finnes verktøy som kan laste ned hele Flickr-biblioteket ditt hvis du får kalde føtter av dette: Flump, Flickr Edit, Bulkr.

Dette innlegget ble postet 15. mars 2011 kl. 12:19 og er kategorisert under Teknologi. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

INGEN KOMMENTARER

Legg til en kommentar