Dette innlegget ble postet 5. mars 2011 kl. 12:38 og er kategorisert under Sidespor. Du kan følge kommentarer til dette innlegget gjennom en nyhetsstrøm. Du kan legge til en kommentar, eller sende tilbaketråkk fra din egen blogg. Her har du en direktelenke.

6 KOMMENTARER

 1. Asbjørn Bakke sier:

  Å bli påtvunget en vare eller en tjeneste og tvinges til å betale for denne er et klart overgrep.

  Det er som en gateselger som tar tak i armen min og knyter på meg et armbånd med makt, for så å kreve betaling, mens han argumenterer med at det er et skikkelig fint armbånd og at det er bred oppslutning om at alle burde gå med et slikt.

  Tenk om en privatperson hadde gått frem på samme måte som NRK i dette tilfellet. Det hadde vanket bøter eller fengsel på flekken, og med rette.

  Det er meget provoserende å høre om folk som sier at de betaler lisensen _med glede_, for jeg leser mellom ordene at disse mener at også alle andre burde betale med glede, og at de anerkjenner statens rett til å begå dette overgrepet.

  Freedom of choice for teh win.

  Men jeg foretrekker den øremerkede NRK-lisensen fremfor diverse andre offentlige tjenester man på samme måte er pålagt å kjøpe, som førøvrig er mye dyrere. Jeg hadde kanskje til og med abonnert på NRK hvis det var frivillig. :)

 2. Bjørnar sier:

  Jeg ser at du tar dette helt til topps, Asbjørn, og det med rette.

  Kringkastingsavgiften er regulert av Stortinget (ikke NRK) som en del av Kringkastingsloven, og Stortinget kan vel vanskelig bøtelegges for å vedta lover som regulerer borgeres liv, siden dette er hovedgrunnen til at de eksisterer.

  Kringkastingsavgiften er en avgift, på lik linje med f.eks. moms. Den kan jo gjerne ses på som en «skatt» i den forstand at den ikke er basert på inntekt, men på bruk (eller i dette tilfellet mulighet for bruk).

  Hvis en aksepterer at Stortinget har rett til å vedta lover som regulerer det offentlige rom (og jeg ser ikke helt hvordan en ikke kan akseptere dette som en sentral del av et demokrati) er de strengt tatt i sin fulle rett til å kreve inn betaling for det de anser som et felles gode. Hvis ikke må en nesten avvise Stortingets rett til å kreve inn skatter i det hele tatt.

  Hvis det er det som er poenget ditt, Asbjørn, at skatter og avgifter er et overgrep fra Statens side, er det både svært sterke ord og også en ganske mye større diskusjon som ikke er knyttet til spesifikt til kringkastingsavgiften.

  Den eneste andre grunnen jeg kan se til å avvise kringkastingsavgiften er å mene at allmennkringkasting* som konsept ikke er nødvendig. Akkurat dét er jo en ganske annen sak, og nettopp dette er temaet for Sven Egil Omdals medieblikk «Greske idioter ser ikke Dagsrevyen«, som lenket til ovenfor. Hans poeng er at allmennkringkastingen er en nødvendighet for et velfungerende demokrati, og at privatisering av tidligere statlig finansierte kringkastingsmodeller fører til lavere deltakelse i valg og andre demokratiske prosesser (som vist i andre land som har privatisert allmennkringkastingen sin).

  *Med allmennkringkasting mener jeg her en statlig regulert kringkasting som ved lov må oppfylle visse kriterier, enten utført av NRK eller ved konsesjon til andre TV-kanaler (TV2 har f.eks. fått tildelt konsesjon som delvis faller inn under allmennskringkastingsansvaret).

 3. Egil Elling sier:

  Vel talt, Bjørnar! Egentlig trenger jeg ikke si så mye mer, men siden jeg var opphavsmann til sitatet slenger jeg på noen tanker.

  Asbjørn: Jeg har ingen formening om at du bør betale din lisens med glede, selv om jeg gjør det:-) Og jeg har heller ingen problemer med å forstå provokasjonen i at en tjeneste føles påtvunget.

  Likevel, jeg er tilhenger av den mer kollektive modellen vi har i Norge enn enkelte andre land, som innebærer at vi alle bidrar til noen felles goder vi ikke nødvendigvis har bedt om, men som kommer fellesskapet til gode. Og jeg mener det bidrar til et samfunn som styres mindre av den sterkestes rett.

  Uten noen sammenligning mellom sykdom og kringkasting forøvrig, hører jeg jevnlig folk som har vært alvorlig syke si «nå betaler jeg skatten min med glede», etter å ha møtt behandlingen som stilles til rådighet. Og, ja, selv om jeg selv ikke har vært i den situasjonen, betaler jeg faktisk også min skatt med glede – til og med om jeg ikke skulle få bruk for noe særlig av helsetilbudet – hvis det kan bidra til at vi alle stiller på like fot i medisinsk behandling i Norge.

  Går vi da over til lisensen, så viser mediekommentaren lørdag nettopp hvordan også lisensen er med på å mindre til mindre skjevheter mellom fattig og rik, og slik er et viktig felles gode.

  Når det er sagt, så betaler jeg også lisensen min med glede fordi jeg synes NRK leverer veldig mye bra tv og radio:-)

 4. Anders S. sier:

  NRK som er en påtvunget avgift her i Norge koster hver enkelt nordmann med tv 2500.- , plusser en på 1000.- kan en enkelt få tv, internett og telefon ifrå Altibox. Hos Altibox får en ei bra 10/10 mbps linje, 33 tv kanaler då rekner eg med NRK 1, 2 og 3 og en kan ringe gratis mellom Altibox kunder på IP telefon.

  NRK er med og utgjer store sosiale forskjeller i Norge, avgiften til NRK aleine er med å gjer at mange familier i Norge ikkje har råd til annen type fjernsyn en akkurat NRK og mange barn blir mobba eller utestengt i det daglige pga dette.

  Eg har benytta meg av helsevesenet i Norge og eg må sei eg er ikkje videre imponert. Hadde eg drevet min butikk like innefektivt som det helsevesenet drives ville eg våre konk dagen etter eg starta. Eg trur ikkje det finnes andre en sosialister som har trua på at Norge er veldreve, ser en til land som Frankrike og Sverige er helsevesenet mykje bedre og mykje meir veldrevet en det er i Norge. Dei har også bedre veger, jernbane osv. en oss og dei har lavere skatter. Men dei tjener mindre, en Svensk tømrer har 140.- timen mens ein Norsk har ifrå 160-240.- timen. Eg har sjølv våre på en Svensk fabrikk og sett hvordan dei bygger boliger og det er heilt utruligt og det er billigere en våre boliger. Så kjem dei hit så er me på vestlandet ferdige som Byggmestere. Me har ikkje sjangs å konkurrere verken på pris eller kvalitet. Trur du meg ikkje burde du sjekke ut: http://www.klarthus.no

  Norge er kanskje et av verdens rikeste land i penger, men i forhold til våre naboer er me fattige. Me er som Hellas og USA og me ser jo hvor bra det går eller gikk om du vil. Hvor mykje fabrikker osv. har amrikanerne idag? Hvor kjøper du dataen du sitter på? Eller mobilen du har? Det meste ligg i Kina, et land med kommuniststyre og ingen går i protesttog for at arbeiderne der skal få samme rettigheter som oss. Nordmenn er late og trur penga veks på eit tre og det vil om kort tid straffe seg dyrt.

 5. Anders S. sier:

  Eg vil også bare nevne at i Europa har dei også mykje meir mangfold, dei sender for eksempel Formel 1 på riksdekkande tv der og ikkje bare fotball som dei gjer her.

 6. Christian D. sier:

  En liten tanke jeg fikk når jeg leser dette.

  Først må jeg få si at jeg synes NRK er en bra kanal, og de har noen programmer som er verdt å se.
  Men at de verdt 2.477,52 i året er jeg ikke enig i.
  Og de har allerede reklame, som de dekker over ved å si at de er sponset.

  Når det gjelder VM, så må andre land må jo betale NRK for å vise NRK sine «VM-bilder».
  Hvor mye penger tjener NRK på dette?
  Og det ble anslått at næringslivet i Oslo og omegn vil tjene 1,5 milliarder kroner på ski-VM.
  Også der vil staten dra inn masse ekstra i skatt.

  Og hvor mye er norges reklamen disse sendingene gir verdt?
  Når det gjelder VM og andre lignede arrangementer, burde staten trå til med støtte.
  Jeg betaler gjerne noen hundrelapper ekstra i skatt hvis det er det som må til.

  Jeg betaler penger til Canal Digital for å få levert TV, og kan ikke velge bort NRK…
  Så ja, føler jeg at jeg blir påtvunget denne kanalen.

  De burde reklame finansiere seg som resten…

  C.

Legg til en kommentar